Statsministeriets nye departementschef er en myreflittig problemknuser
PORTRÆT: Statsministeriets nye departementschef, Barbara Bertelsen, er en bomstærk jurist med solid slotsholmserfaring og et imponerende drive. Læs eller genlæs portrættet fra 2015, der blev bragt, da Bertelsen blev ansat som departementschef i Justitsministeriet.
Lasse Lange
JournalistSine Riis Lund
Journalist og redaktørAltinget genudgiver portrættet af Barbara Bertelsen fra 2015 med få ændringer i anledning af hendes udnævnelse som ny departementschef i Statsministeriet.
Når Barbara Bertelsen skal på ferie, går hun gerne i gang med skemalægningen op til et år i forvejen.
Fire dage på resort, tre dage på safari, en uges dykning, leje af bil. Der skal være styr på det, og når den nye departementschef når frem, er der ikke noget med at ligge på den lade side. Der skal ske noget hele tiden.
Samme nidkærhed og drive kendetegner Barbara Bertelsens arbejde. Sammen med en solid personlig integritet, fokus på løsninger og skarpe juridiske egenskaber gør disse træk hende til en rigtig god kvinde til jobbet som departementschef i Justitsministeriet.
Det vurderer en lang række højt placerede kilder, der kender den 41-årige (nu 46-årige ved genudgivelse, red.) karrierekomet indgående fra hendes tidligere topstillinger på Slotsholmen eller har stået overfor Barbara Bertelsen, når hun har repræsenteret staten ved hårde overenskomstforhandlinger med de statsansatte som vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen.
Weekendens attentater i København betød, at Barbara Bertelsen tiltrådte sin nye stilling noget hovedkulds lørdag eftermiddag - et par dage før planlagt. At hun fik så voldsom en start, er måske sigende for de udfordringer, der venter. Fra en position på toppen af Slotsholmen har den seneste tids sager om nødløgn, anklager om forkerte asyltal og en usædvanlig kold luft til Folketingets retsordførere betydet, at justitsen i dag befinder sig i et morads på niveau med start-90’ernes kaos ovenpå Tamil-sagen.
Fra kronjurister til budgetbisser
Barbara Bertelsen er velbevandret i Justitsministeriet. Det var her, hun trådte sine embedsmandsbarnesko efter at have fået sin juridiske eksamen ved Aarhus Universitet i slut-halvfemserne. Og det er her, hun i hovedsagen er opflasket i at gennemføre store reformer, tænke politisk og agere som leder.
For eksempel har hun været med til at gennemføre, hvad der er blevet kaldt den mest gennemgribende reform af dansk politi i nyere tid. Og hun har arbejdet tæt sammen med blandt andre de konservative justitsministre Lene Espersen og Brian Mikkelsen.
I 2012 blev hun hentet ind som vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen, der i sin korte levetid har opbygget et nærmest mytisk renommé som Finansministeriets hårde besparelsesbisser. Her har hun fået indkodet den ledelsestankegang, som ministeriet med iver forsøger at sprede på hele Slotsholmen. Hidtil med begrænset effekt i Justitsministeriet.
I Moderniseringsstyrelsen har hun været leder af den såkaldte arbejdsgiversøjle. I praksis en videreførelse af den gamle Personalestyrelse. Her har hun været statens mand i overenskomstforhandlingerne med de statsansatte.
Plusser på cv’et
Blandt hendes bedrifter i Moderniseringsstyrelsen kan nævnes aftalen med gymnasielærerne, hvor hun fik formand Gorm Leschly med på en aftale, der revolutionerede gymnasielærernes arbejdstidsregler på en måde, der minder om det, der overgik folkeskolelærerne. Bare uden lockout og andet drama i samme størrelsesorden.
Aftalen blev efterfølgende stemt ned af et stort flertal af gymnasielærerne, og Gorm Leschly stoppede senere som formand. Men aftalen stod ved magt.
Barbara Bertelsen spillede angiveligt også en nøglerolle i forbindelse med regeringsindgrebet i lærerkonflikten, hvor hendes nye chef Mette Frederiksen (S), som daværende beskæftigelsesminister, fik en forsmag på sin kommende højre hånd.
Hård, men fair forhandler
Folk, der har forhandlet med Barbara Bertelsen, betegner hende samstemmende som enormt dygtig. Hun er løsningsorienteret, hård men fair, god til at lytte, og så evner hun at skabe en god menneskelig relation og et behageligt forhandlingsklima trods uenigheder.
Rønnebærerne er dog også sure sine steder. En fagforeningsboss kalder hende “på grænsen til at være hensynsløs” og mener, at målet for Barbara Bertelsen af og til helliger midlet, når en aftale skal i hus.
Samme kilde kalder hende dog også for en person, der er så dygtig, at man ikke kan stå i vejen for hende.
Talentet har længe været spottet. Og i efteråret startede Barbara Bertelsen blandt de første i toplederuddannelsen SPOT - ministeriernes juniorlandshold for potentielle topledere. Heri antydes dog måske akilleshælen for Barbara Bertelsen. For nok har hun klaret sig på imponerende vis på forskellige lederposter, men hun har aldrig før bestridt posten som toplederen helt i front.
Rollen som stopklods
En stor del af det kommende job består i at sige nej til og rydde op efter ministre og andre ministeriers gode ideer. Skal vi fortælle en nødløgn? Eller hvad gør vi, når en minister kortslutter en ansøgningsproces og deler penge ud for rullende kameraer?
Både krisehåndtering og afvisning af lidt for friske ideer menes Bertelsen at være embedsmand for. De samme kilder, der betegner hende som en smilende, omgængelig og udadvendt person, har stor tiltro til, at hun besidder tilstrækkelig integritet, faglighed og råstyrke til at være den, der i en højstemt situation må trække smilebåndene ned på en hel regeringstop.
Samtidigt fremhæver stort set alle kilder problemløsning som en kernekompetence. En vigtig funktion, når juridisk tvivlsomme ideer skal omformes uden at såre ministersjælen. Stærke analytiske evner blandet sammen med politisk tæft og gode formidlingsevner har da også gjort hende populær hos skiftende ministre.
Følelser uden på tøjet
Når krisen brænder på, vil man for alvor se Bertelsen folde sig ud som leder, pointerer flere. Hendes energi, engagement og fighterånd er tilsyneladende næsten ustoppelig. Når sagen kræver det, springer hun snildt en nats søvn eller to over for ufortrødent at møde ind til en ny dags kontorarbejde.
Selv om Barbara Bertelsen kan synes som lidt af en arbejdsmaskine, fremstår hun meget “menneskelig”. Hun er ikke en klassisk topleder, der holder følelserne tæt inde under habitjakken. Som en bemærker det, så “vibrerer det hele lidt på hende, når det kører i højt tempo”.
Flere vurderer, at hun i sit professionelle virke skal være opmærksom på sine følelser, men mener samtidigt, at hun allerede i dag bruger følelserne kontrolleret og positivt i sit virke.
Indiske forfattere hitter
Lige så fokuseret Barbara Bertelsen kan være på sine arbejdsmål, lige så distræt kan hun være. Hun skulle angiveligt være noget, der minder om Slotsholmsmester i at miste eller ødelægge mobiltelefoner. Fyldte vandglas skal også tage sig i agt ved hendes ankomst.
Til gengæld jonglerer hun gerne med flere retter lækker tilberedt mad til middagsgæsterne.
Barbara Bertelsen har ingen børn, og når hun en sjælden gang holder fri, trækker hun gerne stikket helt ud. Det kan typisk ske med længere rejser til eksotiske feriesteder som Påskeøerne, Sydamerika og Sri Lanka. Og gerne med tykke bøger af indiske forfattere i håndbagagen.
Den nye departementschef må dog nok indstille sig på, at den kommende tids bøger bliver noget tyndere, og at mobiltelefonen altid skal være inden for rækkevidde.
Altinget har til dette portræt talt med et par håndfulde kilder, der særligt kender Barbara Bertelsen fra hendes professionelle virke. Alle kilder har talt til baggrund.
Blå bog: Barbara Beatrice Bertelsen
Født 1973
Uddannelse:
cand.jur. fra Aarhus Universitet (1998)
Karriere:
2015-: Departementschef i Justitsministeriet
2012-2015: Vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen
2010-2012: Kontorchef i Økonomikontoret i Justitsministeriet
2009-2010: Kontorchef i Planlægnings- og Udviklingskontoret i Justitsministeriet
2008-2009: Kontorchef i Politikontoret i Justitsministeriet
2007-2008: Souschef i Politikontoret i Justitsministeriet
2004-2006: Fuldmægtig i Justitsministeriet
2003-2005: Sekretær for Visionsudvalget vedrørende fremtidens politi
2001-2003: Fuldmægtig i Statsministeriet
1998-2000: Fuldmægtig i Justitsministeriet