Statsrevisorerne: Stærkt kritisabelt, at ministeriet ikke har sikret grundvandet mod pesticider

PESTICIDER: Overvågningen af grundvandet har været "stærkt kritisabelt," og det har ført til risiko for danskernes sundhed, skriver Rigsrevisionen i rapport. I to tilfælde reagerede ministeriet ti år for sent. Statsrevisorerne giver hård kritik, og minister er klar med handleplan. 

Hjalte T. H. Kragesteen

Ny rapport fra Rigsrevisionen er smækfyldt med kritik af Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af pesticider.

Og Statsrevisorerne er da også ude med hård kritik på baggrund af rapporten.

"Statsrevisorerne kritiserer, at Miljø- og Fødevareministeriets overvågning af grundvandet og forvaltning af dispensationer til pesticidmidler har været særdeles mangelfuld," skriver statsrevisorerne i deres bemærkninger til sagen.

Kritikken tager udgangspunkt i en ny rapport fra Rigsrevisionen, som blev sat i søen i februar efter flere sager i medierne, der stillede spørgsmålstegn ved både dispensationer til brug af pesticider og overvågningen af grundvandet.

Statsrevisorerne finder det stærkt foruroligende, at Miljø- og Fødevareministeriet i en række tilfælde ikke har reageret på konkrete advarsler om, at pesticider findes i grundvandet. I to tilfælde har ministeriet først reageret mere end ti år efter, at ministeriet modtog advarsler om pesticider i grundvandet. Efterfølgende er de to pesticider fundet i cirka 26 procent og 31 procent af de undersøgte vandboringer.

Fra statsrevisorernes bemærkninger
Lea Wermelin er klar med flere tiltag for at få styr på beskyttelsen af grundvandet oven på skarp kritik fra Statsrevisorerne. 
Lea Wermelin er klar med flere tiltag for at få styr på beskyttelsen af grundvandet oven på skarp kritik fra Statsrevisorerne.  Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I rapporten fra Rigsrevisionen lyder det, at overvågningen har været "stærkt kritisabel," og at det har ført til risiko for grundvandsforurening og dermed danskernes sundhed. Det handler blandt andet om, at ministeriet ikke har kunnet fagligt forklare, hvorfor nogle stoffer ikke er blevet overvåget.

En del af kritikken handler også om, at ministeriet har været for langsom til at handle på konkrete advarsler om, at pesticider – der ikke blev overvåget – kunne findes i grundvandet. Ifølge Rigsrevisionen har ministeriet været advaret i to tilfælde, men først reageret ti år efter. Og da de to pesticider endelig blev undersøgt, viste det sig, at de blev fundet i henholdsvis 26 procent og 31 procent af vandboringerne.

Forvaltningen skal på ret køl.

Lea Wermelin (S)
Miljøminister

Miljøminister: Forvaltning skal på ret køl
Miljøminister Lea Wermelin (S) siger i en pressemeddelelse, at hun ser "med stor alvor på den kritik, som Rigsrevisionen rejser".

"Forvaltningen skal på ret køl. Jeg igangsætter derfor en grundig gennemgang af området, som Kammeradvokaten står for. Jeg iværksætter et gennemsyn af vores overvågnings- og godkendelsessystem for sprøjtemidler, som internationale eksperter får til opgave. Og jeg sikrer, at vi nu får eksterne øjne på, inden der bliver givet nye dispensationer. Vi har alle krav på, at der bliver passet ordenligt på vores fælles grundvand," siger ministeren.

Ministeren varsler derfor tre tiltag for at komme problemerne til livs. Hun vil blandt andet have undersøgt miljøstyrelsens forvaltning. Og i mellemtiden indføres nye procedurer i Miljøstyrelsen, hvor der skal ske et eksternt kvalitetstjek, før der gives dispensationer.

Læs mere om kritikken og ministerens planer på Altinget Miljø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024