Støjberg fastholder: Vi skal ikke indføre grænsekontrol

FLYGTNINGEKRISE: Den danske integrationsminister afviser, at Danmark vil indføre midlertidig grænsekontrol som følge af flygtningesituationen i Europa, sådan som Tyskland, Østrig og Slovakiet har gjort det.

Integrationsminister Inger Støjberg (V) mener ikke, at Danmark skal indføre grænsekontrol, ligesom Tyskland søndag valgte at gøre.
Integrationsminister Inger Støjberg (V) mener ikke, at Danmark skal indføre grænsekontrol, ligesom Tyskland søndag valgte at gøre.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Lise-Lotte SkjoldanRikke Albrechtsen

BRUXELLES: Danmark skal ikke følge i andre landes fodspor og indføre midlertidig grænsekontrol. Det fastslår integrations- og udlændingeminister Inger Støjberg (V), efter at først Tyskland og senere Østrig og Slovakiet har sat kontrol ind ved visse grænseovergange som svar på flygtningepresset.

”Danmark er i en helt anden situation. Det er klart, at vi følger situationen nøje, og det gør vi time for time. Jeg har også forståelse for det tyske skridt, men vi er ikke der endnu, at vi skal indføre grænsekontrol,” siger Inger Støjberg ved ankomsten til et krisemøde i Bruxelles om flygtningesituationen.

Den tyske regering indførte allerede søndag midlertidig grænsekontrol ved den østrigske grænse for at få styr på de tusindvis af flygtninge og migranter, som var på vej over grænsen. Mandag har Østrig og Slovakiet annonceret, at de gør det samme.

Den polske statsminister gør klart, at hun er villig til at gå samme vej.

"Så snart jeg hører, at der er en trussel mod Polens grænser, vil kontrol blive indført," lyder det fra statsminister Ewa Kopacz.

Må gerne
EU’s regler for det grænseløse Schengen-samarbejde tillader, at der under ekstraordinære omstændigheder midlertidigt kan lukkes ned for de interne grænser i Unionen, hvis der kommer et så stort pres på dem, at det truer den offentlige orden.

EU-Kommissionen understreger dog, at det kun gælder i helt særlige situationer.

“Migrationspres kan ikke som hovedregel bruges som begrundelse til at genindføre grænsekontrol,” lyder det fra en kilde i Kommissionen.

Svært at nå fælles aftale
EU’s indenrigs- og integrationsministre mødes mandag for at diskutere fælles europæiske løsninger på den nuværende flygtningekrise. Ministrene skal blandt andet tage stilling til et forslag fra EU-Kommissionen om at fordele i alt 160.000 flygtninge fra Italien, Grækenland og Ungarn ved brug af et kvotesystem.

Flere europæiske ministre afviser ved ankomsten til mødet, at de vil gå med til andet end en frivillig fordeling.

EU-Kommissionen forsøgte før sommerferien at få medlemslandene til at sige ja til en fælles fordelingsnøgle for 40.000 flygtninge. Det lykkedes ikke. I stedet blev landene enige om, at de 40.000 skulle fordeles ad frivillighedens vej, men indtil videre er kun omkring 32.000 blevet fordelt.

Inger Støjberg understreger, at Danmark på grund af retsforbeholdet vil stå uden for sådan en fordeling af flygtninge.

Samtidig tvivler hun også på, at de øvrige medlemslande kan komme frem til en aftale i dag.

”Det bliver svært. Før sommerferien, da vi havde et noget mindre antal asylansøgere at skulle fordele, var det også svært. Så når der skal fordeles 120.000 flere, så bliver det jo ikke nemt,” siger hun. 

Dokumentation

Hvad skal ministrene diskutere?

På det ekstraordinære ministerrådsmøde mandag skal EU’s indenrigs- og integrationsministre begynde arbejdet med en række tiltag, der på kort og mellemlangt sigt skal afhjælpe flygtningekrisen i Europa.

Ministrene skal blandt andet diskutere nogle af de forslag, som kommissionsformand Jean-Claude Juncker onsdag sidste uge lagde på bordet.

Her og nu-fordeling af 120.000 flygtninge
Kommissionen har lagt et forslag på bordet om at tage 120.000 af de flygtninge, som kommer til de særligt pressede lande Italien, Grækenland og Ungarn, og fordele dem mellem de øvrige EU-lande.

Kommissionen lægger op til, at flygtningene over to år skal fordeles mellem lande ved hjælp af en fordelingsnøgle, der tager højde for de enkelte landes befolkningsstørrelse, bruttonationalprodukt, arbejdsløshed og gennemsnitligt antal asylansøgere.

De 120.000 flygtninge, som skal fordeles mellem EU-landene, kommer oveni fordelingen af 40.000 flygtninge, som Kommissionen før sommerferien forsøgte at fordele ved hjælp af obligatoriske kvoter. Forslaget blev dog mødt af højlydte protester fra mange medlemslande, og i stedet blev der indgået en frivillig aftale. Kun 32.156 er indtil videre blevet fordelt – resten skal fordeles inden udgangen af 2015.

Danmark, Irland og Storbritannien står uden for fordelingen af de i alt 160.000 flygtninge. Irland har dog tilkendegivet, at de gerne vil tage imod en andel. Storbritannien vil ligesom Danmark stå udenfor.

Permanent fordelingsmekanisme til fremtidige kriser
Kommissionen har samtidig foreslået, at der fremadrettet skal være en permanent fordelingsmekanisme, som skal udløses af Kommissionen i krisesituationer – altså når et EU-land akut oplever en ekstraordinært stor tilstrømning af mennesker fra et tredjeland.

Fordelingsnøglen i det permanente system skal være den samme som den, Kommissionen foreslår for fordelingen af 120.000 her og nu.

De tre lande, som står udenfor – Danmark, Irland og Storbritannien – kan godt vælge at deltage i her og nu-fordelingen af de 120.000 flygtninge uden at skulle deltage i en fremtidig permanent fordeling.

Liste over sikre lande
Kommissionen har også fremlagt et forslag om at lave en liste over “sikre oprindelseslande”, som skal gøre det muligt for medlemslandene at hurtigbehandle asylansøgninger fra visse nationaliteter, som ikke vurderes til at have samme behov for beskyttelse som for eksempel flygtninge fra Syrien.

Landene på listen er Albanien, Serbien, Makedonien, Kosovo, Bosnien og Herzegovina, Montenegro og Tyrkiet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024