Tandlæger brugte S-erhvervsklub til at bestille møde med Heunicke

Allerede før Magnus Heunicke tiltrådte som sundhedsminister, bad Tandlægeforeningen om et møde med ham igennem Socialdemokratiets erhvervsklub. Det ønske efterkom ministeren. "Problematisk," mener lobbyismeforsker, mens Transparency International kalder det "korruption". Tandlægeforeningen beklager og vil stoppe medlemskab. 

Tandlægeforeningen bad i 2019 om et møde med den nye sundhedsminister med henvisning til foreningens medlemskab af Socialdemokratiets erhvervsklub. Den nytiltrådte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efterkom ønsket med en invitation. Det udløser massiv kritik fra flere sider.
Tandlægeforeningen bad i 2019 om et møde med den nye sundhedsminister med henvisning til foreningens medlemskab af Socialdemokratiets erhvervsklub. Den nytiltrådte sundhedsminister Magnus Heunicke (S) efterkom ønsket med en invitation. Det udløser massiv kritik fra flere sider.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Christoffer Lund-Hansen

Tandlægeforeningen brugte i sommeren 2019 sit 20.000 kroners medlemskab af Socialdemokratiets eksklusive erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, til at skaffe et møde med den kommende sundhedsminister, før Magnus Heunicke officielt var udpeget til posten.

Det kan Altinget afsløre på baggrund af en aktindsigt i en mail, der først er sendt til Erhvervsforum Vækst DK, og som siden ender i Sundhedsministeriet.

"Som medlem af Erhvervsforum Vækst vil jeg gerne bede om, at min formand, Susanne Kleist, og jeg får et møde hurtigst muligt med den nye sundhedsminister, når udpegningerne er foretaget og udmeldt," skriver Tandlægeforeningens daværende topchef, Joakim Lilholt, i en mail til erhvervsklubben om formiddagen 26. juni. 

 

Foto: Screenshot
 

Dagen efter præsenterer statsminister Mette Frederiksen (S) sin nye regering med Magnus Heunicke på posten som sundhedsminister.

12. august - omkring halvanden måned senere - efterkommer Magnus Heunicke Tandlægeforeningens ønske og inviterer interesseorganisationen til møde. Ministeriet foreslår 11. september som mødedato, men det endelige møde bliver først afholdt 30. oktober 2019. 

 

Foto: Screenshot

Formand kendte ikke til medlemskab 

Tandlægeforeningens formand, Susanne Kleist, forklarer, at mødet kom i stand for at høre, hvor langt Magnus Heunicke var kommet i arbejdet med en ny vision for voksentandplejen, efter tandlægebranchen i juni 2018 havde fået opsagt sin overenskomst som den eneste del af sundhedssektoren

Hun understreger dog, at hun ikke vidste, at mødet var sat op gennem Socialdemokratiets erhvervsklub, da hun slet ikke var bekendt med Tandlægeforeningens medlemskab.

"Det var noget, som den daværende direktør valgte at være," siger hun med henvisning til Joakim Lilholt, som, Tandlægeforeningen i februar afbrød samarbejdet med efter 12 år.

Derfor vil Tandlægeforeningen nu afbryde alle forbindelser til Socialdemokratiets erhvervsklub.

"Nu skal vi helt ud af det. Det tager jeg hånd om," siger Susanne Kleist.

Altinget har været i kontaktet med Joakim Lilholt og forholdt ham forholdene i artiklen, men han ønsker ikke at kommentere sagen.

Læs også

Her er svaret fra Heunicke

Altinget har bedt om et interview med Magnus Heunicke.

I stedet har han fremsendt en skriftlig kommentar.

Ifølge sundhedsministeren har ministeriet "behandlet denne mødeforespørgsel præcis som alle andre".

"Jeg blev ikke forelagt, at de åbenbart havde skrevet det i en mail, og jeg må ærligt indrømme, at det kommer som en overraskelse for mig at høre om i dag og er totalt uforståeligt for mig, at de skriver dette," skriver Magnus Heunicke i en mail til Altinget og fortsætter:

"Jeg kommer aldrig til at prioritere møder efter hvem, der er medlemmer af hvilke erhvervsklubber, og min møderække som ny sundhedsminister i 2019 med en lang række organisationer bekræfter da også, at Tandlægeforeningen på inden måde fik noget, der bare ligner særbehandling, hverken positivt eller negativt."

Altinget har ligeledes forholdt Socialdemokratiet oplysningerne i artiklen, men partiet har ikke ønsket at kommentere sagen. 

Forsker: "Det er problematisk"

At Tandlægeforeningen kan bruge sit medlemskab i den socialdemokratiske erhvervsklub til at booke et møde med Magnus Heunicke viser, at de vandtætte skotter, som burde være mellem erhvervsklubben og ministeriet, ikke er eksisterende.

Det vurderer Michael Baggesen Klitgaard, leder af Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet.

"Det er problematisk, for ministeriet skal ikke sætte et møde op på baggrund af et medlemskab i en erhvervsklub, som det ser ud til, ministeriet gør her," siger Michael Baggesen Klitgaard, som forsker i lobbyisme. 

Det er problematisk, for ministeriet skal ikke sætte et møde op på baggrund af et medlemskab i en erhvervsklub, som det ser ud til, ministeriet gør her

Michael Baggesen Klitgaard
Leder af Institut for Politik og Samfund ved Aalborg Universitet

Han understreger, at der intet odiøst er i, at ministre mødes med forskellige interesseorganisationer.

"Men det bliver demokratisk problematisk, hvis det foregår gennem den erhvervsklub, hvor man skal betale for adgangen, for så kan det ligne, at man kan købe sig til en mulighed, som ikke alle har," siger Michael Baggesen Klitgaard og fortsætter:

"Det er problematisk, hvis vi vil opretholde en forestilling om, at alle er ligestillet på den demokratiske spillebane, fordi alle har en lige stærk stemme. Det princip begynder at skride, fordi man ser ud til at kunne opnå en ekstra fordel ved at gå gennem erhvervsklubben."

Den fordel kan være særlig gunstig, når der er tale om en nyslået minister, som bliver revet og flået i fra alle sider, lyder det.

"Vi snakker om en helt ny regering med en helt ny sundhedsminister, og der er garanteret en stor interesse for at få et møde med ministeren så tidligt som muligt. Der vil altid være kamp om ministerens opmærksomhed, men hvis man kan komme uden om den kamp, fordi man betaler penge til en organisation, der er koblet sammen med partiet, så bliver det betænkeligt," siger institutlederen. 

Han mener, at erhvervsklubben burde have bedt Tandlægeforeningen om at henvende sig direkte i ministeriet - som alle andre - hvis foreningen ønskede et møde.

"Men her ligner det, at erhvervsklubben har formidlet kontakten til ministeren, og at adgangsvejen er gået igennem et eksklusivt medlemskab af en bestemt klub," siger Michael Baggesen Klitgaard.

Hos Tandlægeforeningen har man også den generelle holdning, at det er skidt for demokratiet, hvis man igennem en erhvervsklub kan betale sig til et møde med en minister. 

"Det er jeg fuldstændigt enig i. Det burde ikke være nødvendigt at betale til en erhvervsklub for at få møde et ministeren, for det er ikke særligt flatterende for vores demokrati," siger Susanne Kleist.

Socialdemokratiets erhvervsklub

Socialdemokratiets erhvervsklub, Erhvervsforum Vækst DK, blev stiftet i 2014 med den tidligere socialdemokratiske minister Carsten Koch som formand. 

I efteråret 2019 overdrog han tøjlerne til Jens Kramer Mikkelsen, der tidligere har været overborgmester for København. 

Ifølge partiet har foreningen omkring 50 medlemmer og af Socialdemokratiets regnskaber fremgår det, at erhvervsklubben overfører penge til partiet i valgår. 

For et kontingent på 20.000 kroner om året får medlemmerne fire netværksmøder med adgang til topfolk i Socialdemokratiet, herunder statsminister Mette Frederiksen. 

Erhvervsklubben har adresse på Socialdemokratiets partikontor på Christiansborg, men har ingen ansatte tilknyttet.

Foreningen afholder egne udgifter til arrangementer og administration.

Partiernes bidragsydere kan holdes anonyme i partiregnskaberne, hvis donationerne er under en bestemt grænse. I 2019 var grænsen på 20.900 kroner, og den er steget til 21.900 kroner i 2021.

NGO: "Det er korruption"

Den uafhængige NGO Transparency International Danmark mener decideret, at der er tale om korruption. 

"Her gør Sundhedsministeriet det, som Statsministeriet bør gøre: Nemlig at anerkende, at man ikke kan skille det kolde og varme vand ad," siger Jesper Olsen med henvisning til, at lignende aktindsigtsanmodninger i Statsministeriet er blevet affejet med en begrundelse om, at Statsministeriet ikke anser "planlægning af møder knyttet til statsministerens funktion som partiformand for dokumenter i offentlighedslovens forstand".

"Men dermed beviser ministeriet også, at man ved at betale penge kan købe adgang til en minister, og det er korruption. Ros til Sundhedsministeriet for at gøre, hvad der er rigtigt, men kritik til ministeren for at lade sig købe. Her har vi den rygende pistol," siger formanden for Transparency International Danmark.

Ros til Sundhedsministeriet for at gøre, hvad der er rigtigt, men kritik til ministeren for at lade sig købe. Her har vi den rygende pistol.

Jesper Olsen
Formand for Transparency International Danmark

Ifølge Jesper Olsen opnår Tandlægeforeningen en åbenlys fordel i køen for at møde Sundhedsministeren ved at fremhæve organisationens medlemskab i Erhvervsforum Vækst DK.

"Alle, der har været i nærheden af et ministersekretariat i forbindelse med et regeringsskifte, ved, at listen over alle dem, der gerne vil drikke kaffe med ministeren, er lang. Der skal foretages en benhård prioritering," siger han og tilføjer:

"Derfor køber man sig adgang til at komme forrest i køen ved at spille på medlemskabet, og det er problemet. Det burde være nogle sundhedspolitiske overvejelser, der skal afgøre, hvem der kommer først i køen og ikke økonomiske overvejelser."

Ingen lovbrud

Altinget har talt med flere eksperter for at afklare, hvorvidt mødebestillingen også kan være i strid med gældende regler og love, men det afviser eksperterne.

"Det vil ikke være i overensstemmelse med god forvaltningsskik, hvis man direkte køber sig til et møde med en minister i sin egenskab af minister eller en anden embedsmand. Jeg mener dog ikke, der er belæg for, at det skulle være tilfældet her," siger Frederik Waage, professor i forfatningsret på Syddansk Universitet.

Det burde ikke være nødvendigt at betale til en erhvervsklub for at få møde et ministeren, for det er ikke særligt flatterende for vores demokrati.

Susanne Kleist
Formand for Tandlægeforeningen

En lignende melding kommer fra Karina Kosiara-Pedersen, der er lektor ved Institut for Statskundskab ved Københavns Universitet.

Hun finder det ikke bevist, at der er tale om forskelsbehandling.

"Det er et problem, hvis det kan lade sig gøre, at man kan få en særlig adgang som medlem af erhvervsklubben, men jeg kan ikke se, at det er bevist her. Det vil kræve, at andre sammenlignelige foreninger – som ikke er medlemmer af erhvervsklubben – ikke kan få møder med ministeren," siger Karina Kosiara-Pedersen. 

Ikke deltaget i møder i 2021

Altinget har tidligere kortlagt, at Joakim Lilholt hyppigt har været tilmeldt møderne i Socialdemokratiets erhvervsklub.

Således var han tilmeldt fire ud af seks møder i Erhvervsforum Vækst DK i 2019 og 2020. 

Igennem aktindsigter kan Altinget desuden fortælle, at det seneste møde i Socialdemokratiets erhvervsklub blev afholdt hos PensionDanmark 28. september. 

Her skulle pensionsbossen Torben Möger Pedersen ifølge planen byde velkommen, før beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ville stå for den politiske orientering. 

Her deltog Tandlægeforeningen dog ikke.

"Vi har ikke deltaget i nogle møder i 2021, efter vi fandt ud af det her," siger Susanne Kleist.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Heunicke

Miljøminister, MF (S)
journalist (DJH 2002)

Joakim Lilholt

Direktør, Den Danske Dyrlægeforening
cand.jur. (Københavns Uni. 1995)

Isabel Brandt Jensen

Direktør, Tandlægeforeningen
Cand.jur.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024