Tesfaye vinder Ting-Prisen: Støjberg var forsanger i Løkke-bandet, men jeg bliver Mettes kedelige bassist

PRIS: Ting-Prisen gik i år til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, der ved prisoverrækkelsen erklærede, at han vil arbejde benhårdt for at blive regeringens kedeligste minister. 

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fik onsdag overrakt Ting-Prisen i Altingets gårdhave. 
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fik onsdag overrakt Ting-Prisen i Altingets gårdhave. Foto: Caroline Tranberg/Altinget
Martin MauricioMads Outzen

Han er uddannet murersvend, er tidligere ungdomskommunist og har rygsækken pakket med erfaringer fra livet på Vestegnen og fra fagbevægelsen.

Han har erklæret udlændingepolitikken for en klassekamp, været medlem af både Enhedslisten og SF, og i dag er han socialdemokratisk minister og besætter den post, der af flere bliver omtalt som "øretævernes holdeplads". 

Og nu kan Mattias Tesfaye (S) også kalde sig vinder af Ting-Prisen, der hvert år bliver uddelt af Altinget til en dansk politiker, der gennem sin politiske kommunikation har formået at bringe Christiansborg tættere på vælgerne.

Tværgående chefredaktør for Altinget og Mandag Morgen, Lisbeth Knudsen, overrakte onsdag eftermiddag Ting-Prisen til den socialdemokratiske udlændinge- og integrationsminister, som efterfølgende lod sig interviewe af Altingets chefredaktør, Jakob Nielsen, på scenen i Altingets gårdhave i Ny Kongensgade. 

Jeg havde den opfattelse, at udlændingepolitikken var noget, Pia Kjærsgaard havde fundet på. Det var en irriterende flue, der skulle viftes væk.

Mattias Tesfaye (S)
Udlændinge- og integrationsminister

Tesfaye laver ikke hovsa-lovgivning
I år havde dommerkomiteen valgt at fokusere på begrebet politisk mod

Ud over Mattias Tesfaye var Pernille Skipper, Enhedslistens politiske ordfører, og Jakob Ellemann-Jensen, Venstres nyvalgte formand, nomineret til prisen. 

Da Lisbeth Knudsen ved prisuddelingen holdt en tale, slog hun fast, at Mattias Tesfaye løber med prisen på grund af sit mod til at bevare roen og holde en ordentlig tone i en udlændingedebat, der ofte er præget af store følelser og markante holdninger. 

"Du har modet til ikke at hoppe på hovsa-lovgivning, når nogen har rejst en eller anden spektakulær enkeltsag. Du har en lavmælt stil og en toneart langt væk fra det skingre råberi, som af og til er at finde på de sociale platforme,” lød det fra Lisbeth Knudsen.

Med Ting-Prisen følger en bronzeskulptur lavet til formålet af den dansk-færøske billedhugger Hans Pauli Olsen.

Mattias Tesfaye har siden 2015 været folketingsmedlem for Socialdemokratiet, og i 2017 udgav han bogen "Velkommen Mustafa – 50 års socialdemokratisk udlændingepolitik".

I juni blev han så udnævnt til udlændinge- og integrationsminister i Mette Frederiksens socialdemokratiske etpartiregering. En post, der i de sidste fire år har været varetaget af Venstres Inger Støjberg. 

Udlændingeministeriet skal være "røvsygt"
”En kommentator på Politiken skrev, at jeg var Støjberg uden lagkage, og det forstår jeg godt. Alle de grundlæggende byggeklodser har vi lavet brede aftaler om i sidste periode, og dem ser jeg ikke nogen grund til at ophæve. Men der har været et lag ovenpå, hvor man jokkede lidt på nogle folk, og hvor det var vigtigere at komme på forsiden i stedet for at løse problemerne, og det er fjernt fra vores værdier,” sagde Mattias Tesfaye.

Men selv om Tesfaye ikke lagde op til et markant opgør med den tidligere regerings politiske linje, slog han fast, at han alligevel planlægger at gribe opgaven som udlændinge- og integrationsminister noget anderledes an end sin forgænger.

Ifølge ham optrådte Inger Støjberg ofte som ”forsanger i Løkke-bandet”, hvorimod han selv planlægger at indtage rollen som "bassisten, der står bagved og holder rytmen”.

”Jeg prøver at sige i ministeriet, at vi nu skal være det kedeligste udlændingeministerium i hele verden. Det skal være sådan, at når jeg giver stafetten videre, skal der helst kun dukke to-tre journalistelever op for at dække det. Næste gang skal det være så røvsygt, at pressen i stedet tager over i Fiskeriministeriet,” erklærede Mattias Tesfaye.

Udlændingepolitik var en irriterende flue
Mattias Tesfaye har tidligere fortalt, at han i lang tid var betænkelig ved at deltage aktivt i udlændingedebatten. Han ønskede med egne ord ikke at være sit partis ”præmieperker”.

”I slutningen af 1990’erne havde jeg en opfattelse af, at udlændingepolitikken var noget, Pia Kjærsgaard havde fundet på. Det var en irriterende flue, der skulle viftes væk, så vi kunne interessere os for det, der virkelig betød noget. Uddannelses-, arbejdsmarkeds- og boligpolitik for eksempel. Og det gik først op for mig lidt sent, at udlændingepolitik jo netop handler om det,” sagde han. 

I sin samtale med Jakob Nielsen fortalte Mattias Tesfaye, hvordan SF's tidligere socialordfører Özlem Cekics rolle i udlændingedebatten blandt andet var med til at overbevise ham om, at han aldrig skulle beskæftige sig med udlændingepolitik.

"Hun var en meget dygtig politiker, men samtidig var det min oplevelse, at det sled på hende og ødelagde hende at blive indvandrerpolitiker. Derfor var jeg meget bevidst om, at det, jeg skulle arbejde med, kunne være alt, så længe det ikke havde noget med udlændinge- og integrationsområdet at gøre,” sagde Mattias Tesfaye.

 

Den socialdemokratiske minister er i dag åbenlyst kommet på andre tanker. Men det var noget, der tog tid. Ikke alene for Mattias Tesfaye, men for store dele af det gamle arbejderparti.

”Hvis det skal siges lidt firkantet, kan man ikke både have åbne kasser og åbne grænser. Og da det dæmrer for mig og andre i mit parti, at velfærdsstaten forudsætter et niveau af kontrol med, hvem der kommer hertil, bliver der skabt den bro mellem udlændingepolitikken og den socialdemokratiske velfærdstanke, som gør, at vi kan bygge et samlet argument op,” forklarer Tesfaye. 

Ifølge ham er det afgørende, at Venstre og Socialdemokratiet som de to store magtpartier i dansk politik "holder hinanden i hånden", når den brede udlændingepolitik skal fastlægges i de kommende år. 

”Vi har modtaget flere mennesker, end vi er i stand til at integrere. Så nu er vi i en situation, hvor vi har behov for i et par årtier at få mindre indvandring. Hvis det lykkes, og det tror jeg på, at det kan, ender vi i en situation, hvor indvandring ender med at blive en styrke for det danske samfund. Men det kræver, at vi holder tungen lige i munden i lang tid,” sagde han. 

"Mette og Mattias har givet mig håbet tilbage" 
Der var tæt pakket i Altingets gårdhave under arrangementet. 

På forreste række sad blandt andre Bjarne Petersen. Han havde valgt at tage fri fra sit arbejde som gårdmand, hvor han til daglig klipper hække og laver lidt tømrerarbejde, for at overvære prisoverrækkelsen og lytte til ministerens ord. 

"Begrundelsen om ordentlighed og lavmælthed i det ellers skingre orkester er helt fantastisk. Jeg har været meget, meget modløs omkring politik, men Mette Frederiksens stil i valgkampen vendte det rundt for mig. Der er ikke så meget pis. Og det er også det, jeg oplever i Mattias," svarede han på spørgsmålet om, hvorvidt Mattias Tesfaye var den rette vinder af de tre nominerede. 

"Jeg har fået mit håb tilbage i forhold til politik. Det må jeg virkelig sige."

Du kan se hele årets prisuddelingen her:

Dokumentation

BLÅ BOG - MATTIAS TESFAYE:

  • Født 1981 i Aarhus 
  • Uddannet murersvend 
  • Medlem af Folketinget for Socialdemokratiet fra 2015 
  • Udlændinge- og integrationsminister fra 2019 
  • Forfatter til blandt andet 'Kloge hænder' (2013) og 'Velkommen Mustafa – 50 års socialedemokratisk udlændingepolitik' (2017).

ÅRETS JURY-MEDLEMMER

Jakob Nielsen, ansvarshavende chefredaktør, Altinget og Mandag Morgen

Morten Rud Pedersen, grundlægger og CEO for Rud Pedersen Public Affairs Company

Lisbeth Knudsen, tværgående chefredaktør, Altinget og Mandag Morgen.

DE HAR VUNDET TING-PRISEN:

Ting-Prisen gives til en dansk politiker med særlig evne til at kommunikere sin politik, så Christiansborg eller EU kommer tættere på vælgerne.

2004: Lene Espersen (K)

2005: Helle Thorning-Schmidt (S)

2006: Villy Søvndal (SF)

2007: Pia Kjærsgaard (DF)

2008: Morten Østergaard (R)

2009: Bertel Haarder (V)

2010: Søren Pind (V)

2011: Johanne Schmidt-Nielsen (EL)

2012: Mette Frederiksen (S)

2013: Henrik Sass Larsen (S)

2014: Pia Kjærsgaard (DF) 

2015: Uffe Elbæk (ALT)

2016: Zenia Stampe (R)

2017: Lars Løkke Rasmussen (V)

2018: Margrethe Vestager (R)

2019: Mattias Tesfaye (S)


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Nielsen

Ansv. chefredaktør, Altinget
journalist (DMJX 1998)

Lisbeth Knudsen

Strategidirektør, Altinget og Mandag Morgen, formand for Odense Symfoniorkester og Rønnow, Leth og Gori Arkitekter, Foreningen TjekDet og Demokratikommissionen, bestyrelsesleder, Niras
journalist (DJH 1975)

Mattias Tesfaye

Børne- og undervisningsminister, MF (S)
murersvend (Skanska og Århus Tekniske Skole 2001)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024