Debat

Tidligere EU-ambassadør til Mikkel Vedby: Din analyse af Kinas økonomi er rodet og misvisende

Mikkel Vedbys kommentar i Altinget om Kinas økonomiske og politiske udvikling er et sammensurium af almindeligheder og fordrejninger, skriver Franz Jessen, der efterspørger en mere nøgtern og grundig diskussion.

Mikkel Vedbys kommentar i Altinget er en rodet ophobning af en række misvisende postulater og irrelevante referencer omkring Kinas kommunistiske parti og Xi Jinping, skriver Franz Jessen.
Mikkel Vedbys kommentar i Altinget er en rodet ophobning af en række misvisende postulater og irrelevante referencer omkring Kinas kommunistiske parti og Xi Jinping, skriver Franz Jessen.Foto: Maxim Shemetov/AP/Ritzau Scanpix
Franz Jessen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Valgkampen i USA har gjort det klart, at USA vil fortsætte med at opbygge handelsbegrænsninger over for Kina, uanset om Trump eller Harris bliver den næste præsident.

Derimod fortsætter samhandlen mellem EU og Kina med at vokse – på trods af både den stigende kritik i EU af Kinas støtte til Rusland og den voksende økonomiske udfordring fra Kina. 

Desværre drukner den seriøse diskussion al for tit i indlæg, hvor forudindtagede holdninger dominerer.

Et sammensurium of almindeligheder og fordrejninger hjælper ikke til at løfte diskussionen. 

Franz Jessen
EU's forhenværende ambassadør i Hanoi og Manila samt souschef på EU's repræsentationskontor i Beijing

En kommentar af professor Mikkel Vedby Rasmussen med overskriften, 'Kinas økonomi er på vej mod afgrunden, men en kursændring vil undergrave Xi Jinpings magt', har kun to referencer. 

Den ene til en økonom, som dog ikke er et kendt navn blandt de efterhånden ganske mange økonomer, der gennem årtier har fulgt udviklingen i den kinesiske økonomi. Hertil en reference til en artikel fra Financial Times, som ikke er specielt relevant for den økonomiske udvikling i Kina.

Resten af teksten er en rodet ophobning af en række misvisende postulater og irrelevante referencer omkring Kinas kommunistiske parti og Xi Jinping. Som for eksempel "arbejdslejr i det Ydre Mongoliet". Men nutidens Mongoliet er en uafhængig demokratisk republik, hvor der ikke findes kinesiske arbejdslejre. En fejl, Altinget har rettet efter publiceringen af Vedby Rasmussens indlæg. 

Et vigtigt emne

Det hævdes videre, at Kinas (aktie)markeder er i frit fald, og at økonomien er på vej mod afgrunden. Men Shanghai-indekset toppede i år 8. oktober og ligger i dag 11 procent over årets start. De fleste vestlige lande ville være godt tilfredse med en vækstprocent på 4,6 som den kinesiske. Videre postulerer Vedby, at kinesiske investeringer ikke går til nye teknologier.

Diskussionen om elektriske biler og grøn omstilling har med al tydelighed vist, at Kina er på forkant med en række nye teknologier, og det er jo netop det, at EU har reageret på. Og nej, Xi Jinping er ikke kendt for at spille golf, så det er nok ikke det spil, han vil bruge tid på som pensionist, som Vedby ellers foreslår.

Læs også

Kina har mange dybe udfordringer både politisk og økonomisk. Disse fortjener at blive diskuteret nøgternt og grundigt.

Det er en god ide at drøfte kinesisk politik, for eksempel i Altingets gård. Men et sammensurium of almindeligheder og fordrejninger hjælper ikke til at løfte denne diskussion. Emnet er i enhver forstand påtrængende og relevant i en tid, hvor europæisk økonomi presses af både USA og Kina.

Udfordringerne for Danmark og EU er massive, som for nylig dokumenteret af italienske Mario Draghi i EU-regi.

Emnets vigtighed taget i betragtning kunne man som Altinget-læser forvente en kommentar med afsæt i Draghis alarmerende udmeldinger – og et analytisk greb – frem for et postulerende et af slagsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Franz Jessen

MOFA Fellow, Taiwan, fhv. EU-ambassadør i Filippinerne og Vietnam
Cand.rer.soc. (SDU 1981), ph.d. (Virginia Tech, USA 1984)

Mikkel Vedby Rasmussen

Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1997), MSc International Relations (London School of Economics 1995), ph.d. (Københavns Uni. 2000)

Donald J. Trump

Præsidentkandidat (Republikanerne), fhv. præsident, USA
bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024