Tilsyn: Staten kan ikke få nyt system for ejendomsvurderinger i mål alene
Der skal eksterne kræfter til, hvis Skat skal få de nye vurderinger af 1,7 millioner boliger til at virke. Det vurderer det uafhængige It-tilsyn i en rapport om det stærkt forsinkede projekt.
Chris Lehmann
RedaktørKristine Korsgaard
RedaktionschefDer kræver “radikale ændringer”, hvis boligejerne fra 2024 skal have retvisende offentlige vurderinger – og dermed betale den korrekte boligskat.
Det vurderer Skats it-tilsyn, som på skatteministerens initiativ har tryktestet tidsplanen for Skats arbejde med det nye system for ejendomsvurderinger.
I 2013 blev det gamle system suspenderet, fordi det i alt for mange tilfælde fejlvurderede ejendommenes værdi, og siden er der blevet arbejdet på en ny løsning.
Der er langt til mål. Der skal drastiske ændringer til før vi når det til 1. januar 2024.
Dennis Flydtkjær
Skatte- og it-ordfører, Dansk Folkeparti
Arbejdet foregår i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen under Morten Bødskovs departement.
Kræver yderligere kompetencer
Men det vil ikke lykkes styrelsen på egen hånd at bygge et nyt system til ejendomsvurderinger færdigt, lyder konklusionen nu.
"Det er it-tilsynets vurdering, at den nødvendige teknologiske, kulturelle, styrings- og ledelsesmæssige transformation af ICE-programmet (systemet for ejendomsvurderinger, red.) ikke kan gennemføres af Udviklings-og Forenklingsstyrelsen alene," skriver tilsynet i sine konklusioner.
Det anbefaler dels at lægge konkrete, afgrænsede opgaver ud til eksterne leverandører, dels at tilføre det statslige projekt “yderligere kompetencer og erfaringer indenfor ledelse, it-faglig viden og erfaring med at gennemføre så stort og komplekst et program”.
Landets boligejere har ventet på nye, retvisende ejendomsvurderinger i otte år.
- I 2013 suspenderede regeringen det gamle system, fordi det fejlvurderede tre ud af fire boliger. Derfor betaler boligejere i dag skat efter, hvad deres bolig blev vurderet til at være værd i 2011.
- I 2014 annoncerede daværende skatteminister Benny Engelbrecht (S), at et nyt ejendomsvurderingssystem ville være klar i 2017, så boligejerne kunne få de nye vurderinger i begyndelsen af 2018.
- I 2017 indgik VLAK-regeringen et forlig med S, R og DF om en ny model for boligskatter. På det tidspunkt var planen, at de nye ejendomsvurderinger skulle komme i 2019, så de nye boligskatter kunne træde i kraft i 2021.
- Siden måtte skatteminister Karsten Lauritzen (V) udskyde ejendomsvurderingerne til 2020.
- I 2019 udskød hans efterfølger, Morten Bødskov (S), ejendomsvurderingerne til starten af 2021 og boligskattesystemet til 2024.
- Senest har Bødskov i efteråret 2020 meddelt, at vurderingerne først kommer denne sommer, men at det er ”en foreløbig og usikker vurdering”. Han ventes at præsentere resultatet af en ekstern vurdering af hele projektet og tidsplanen før sommerferien.
Du kan finde en mere detaljeret tidslinje over forløbet her.
Den anbefaling får ikke DFs skatte- og it-ordfører til at føle sig tryg ved systemets tilstand:
”Der er forskel på at hente konsulenter ind og til at outsource hele moduler, som it-tilsynet anbefaler. Det kunne tyde på, at der kunne være brug for at få nogle andre og mere erfarne folk ind over. Men det kræver, at man har et godt overblik over hvad man vil have. Og det gør det svært at outsource,” siger Dansk Folkepartis it- og skatteordfører Dennis Flydtkjær.
750.000 vurderinger må vente til 2022
Siden januar har Skats it-tilsyn gennemført en trykprøving af udviklingen af systemet, som Morten Bødskov offentliggjorde resultatet af onsdag. Her kom tilsynet også med anbefalinger til, hvordan systemet kommer på ret køl i fremtiden.
Bødskov fremlagde også sin plan for, hvornår de nye ejendomsvurderinger skal sendes ud.
Skatteministeriet vil i september 2021 sende 50.000 vurderinger ud til de boligejere, hvor vurderingerne er enklest at lave.
I 2022 vil de sende ud til de 750.000 resterende boligejere, og først "senere" til indehavere af ejerlejligheder og erhvervsejendomme, herunder andelsboliger.
”Det er positivt, at der kan komme 50.000 vurderinger ud, men der skal jo over to millioner ud i alt. It-tilsynet kommer med en lang svada om at der mangler ledelse, der er brug for en kursskifte og så videre, så jeg vil ikke juble og sige, at vi er i mål nu. Der er langt til mål. Der skal drastiske ændringer til før vi når det til 1. januar 2024,” siger Dennis Flydtkjær fra Dansk Folkeparti
It-tilsynet har ikke trykprøvet Morten Bødskovs plan for udrulningen af vurderingerne. Opkrævningen af de nye boligskatter skal begynde fra 2024.
Altinget arbejder på at få en kommentar fra Skatteminister Morten Bødskov.