Udflytning bremser produktion af grønlandske søkort helt frem til 2020

NAVIGATION: Efter medarbejderflugt vil Geodatastyrelsens produktion af grønlandske søkort være tilbage på sporet i 2020. Det øger risikoen for ulykker med eksempelvis krydstogtsskibe, lyder det.

Hverken i 2016 eller 2017 er der kommet kort ud fra Geodatastyrelsens nye lokaler i Nordjylland.
Hverken i 2016 eller 2017 er der kommet kort ud fra Geodatastyrelsens nye lokaler i Nordjylland.Foto: Mads Pihl - Visit Greenland
Andreas Krog

I 2009 aftalte det daværende Miljøministeriet og det grønlandske selvstyre, at det sidste af i alt 73 nye søkort over grønlandske farvande skulle være færdigt i år.

De kort skulle ellers gøre det mere sikkert for især ikke-lokalkendte kaptajner og styrmænd i eksempelvis krydstogtskibe at manøvrere i de grønlandske fjorde og farvande. Det kunne eksempelvis være store krydstogtskibe.

Først i slutningen af 2020 forventes produktionen at være tilbage på samme niveau som i 2015 før udflytningen, fremgår af et nyt notat fra Rigsrevisionen om Danmark i Arktis.

"Rigsrevisionen kan konstatere, at udflytningen har haft negative konsekvenser for Geodatastyrelsens produktion. Vi kan også konstatere, at der ikke er færdiggjort nye grønlandske søkort i 2016 eller i 2017, og at Geodatastyrelsen vurderer, at produktionen frem til udgangen af 2020 vil være under genetablering," skriver Rigsrevisionen i sit notat.

Jeg er hamrende nervøs for, at der sker en ulykke oppe ved Grønland, fordi man har for dårligt kortmateriale.

Christian Juhl
MF, Enhedslisten

I 2015 blev produktionen sat på pause, da 14 ud af de 15 medarbejdere hos Geodatastyrelsen, der stod for søkortproduktionen, ikke ønskede at flytte med, da styrelsen blev flyttet fra Københavns Nordvest-kvarter til udkanten af Aalborg.

På det tidspunkt var der produceret 32 kort. Og det er der stadig. Hverken i 2016 eller 2017 er der kommet kort ud fra Geodatastyrelsens nye lokaler i Nordjylland. Det på trods af, at styrelsen ansatte en gruppe briter, der også har erfaring med produktion af søkort.

Gået koma i arbejdet
Den vurdering vækker ikke politisk begejstring. 

"Det er godt nok lang tid, de skal have for at rekonstruere produktionen. Det er ikke tilfredsstillende," fastslår Socialdemokratiets grønlandsordfører, Karin Gaardsted.

Enhedslistens grønlandsordfører, Christian Juhl, stiller sig også uforstående over for, hvorfor produktionen har stået helt stille siden 2015. Og først vil være genetableret i 2020.

"Jeg forstår ikke, at man ikke har kunnet tegne et eneste kort i løbet af to år. Der er da fuldstændig gået koma i det arbejde, når man ikke kan det. Man påstår, at man tager specialister ind udefra. Og så skal de alligevel starte helt forfra med at blive oplært. Det forekommer meget besynderligt," siger Christian Juhl og fortsætter:

"Jeg er hamrende nervøs for, at der sker en ulykke oppe ved Grønland, fordi man har for dårligt kortmateriale. Masser af de store turistskibe sejler ind steder, hvor man som kaptajn er nødt til at være meget, meget opmærksom på skær og risikoen for at grundstøde," påpeger Christian Juhl.

Det var tirsdag ikke muligt at få en kommentar fra energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt.

Læs hele artiklen på Altinget: arktisk, hvor du kan finde endnu mere baggrund om sagen. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Juhl

Fhv. MF (EL) 2011-22
lærer (Læreruddannelsen i Silkeborg 1979)

Karin Gaardsted

MF (S), formand, LOKK - Landsorganisation af Kvindekrisecentre, formand, Energimuseet
lærer (Herning Seminarium 1979)

Lars Christian Lilleholt

MF (V), fhv. energi-, forsynings- og klimaminister
journalist (DJH 1993)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024