Ugens embedsmand: Da Karen-Inger Bast forlod anklagerpulten, var Patienterstatningen alt, hun kunne ønske

Karen-Inger Bast har været direktør for Patienterstatningen i 15 år. Den tidligere vicestatsadvokat har oplevet et embedsværk, hvor erstatningssagerne fylder mere på mediernes og politikernes dagsorden. Lige nu fylder sagerne fra Aarhus Universitetshospital og amputationssagerne fra Region Midtjylland en stor del af direktørens bord.  

Karen-Inger Bast har været direktør for Patienterstatningen i 15 år. Netop patienterne fylder mere på mediernes dagsorden, end da hun startede.
Karen-Inger Bast har været direktør for Patienterstatningen i 15 år. Netop patienterne fylder mere på mediernes dagsorden, end da hun startede.Foto: Patienterstatningen
Sebastian Vidkjær Stone

Du har været direktør i Patienterstatningen i over 15 år, har du oplevet, at embedsværket har ændret sig i den tid?

Ja. Patienterstatningens sager - og de menneskeskæbner, der ligger bag – er i langt højere grad på politikernes og mediernes dagsorden. Det er godt, fordi det sikrer åbenhed og presser os til at blive endnu bedre, men det gør også, at vi indimellem kommer til at bruge meget tid på mediehåndtering.

Blå bog

Karen-Inger Bast (f. 1957 i Assens)

  • 2007-nu: Direktør, Patienterstatningen 
  • 1998-2007: 1. vicestatsadvokat, Statsadvokaten for København
  • 1992-1998: Vicestatsadvokat og assessor, Rigsadvokaten 
  • 1991-1992: Dommerfuldmægtig, Højesteret 
  • 1988-1991: Advokat, Det Danske Advokatsamfund
  • 1985-1988: Rigsadvokatfuldmægtig, Rigsadvokaten 
  • 1981-1985: Politifuldmægtig, Politimesteren i Glostrup

Uddannelse: cand.jur., Aarhus Universitet (1981)

Kilde: LinkedIn

Indenrigs- og Sundhedsministeriet bruger også Patienterstatningen langt mere end for 15 år siden. Ofte afføder konkrete sager i pressen spørgsmål fra Folketinget, som vi også skal hjælpe med at svare på.

Det gør sagerne fra Aarhus Universitetshospital, hvor mave-tarmkræft-patienter er blevet behandlet for sent og har fået forkert information.

Ikke to sager er ens, men desværre vil mange af de mest syge patienter ikke få erstatning, fordi forsinkelsen ikke har haft tilstrækkelig betydning for deres overlevelseschancer eller behandlingsforløb. Hvis vi kan give erstatning efter loven, gør vi det.

Amputationssagerne, som også startede i Region Midtjylland, fylder også. Jeg tror, at alle kan sætte sig ind i, hvor fatalt det er at miste et ben, som kunne have været bevaret. Og hvor svært det er at leve med tanken om, at amputationen måske kunne være undgået.

Da jeg blev direktør, havde jeg været anklager i næsten 25 år, og jeg syntes, at jeg havde taget min portion af sager om drab, voldtægter og narkosager.  

Det vil være forkert at sige, at jeg var træt af sagerne, men jeg ville gerne prøve kræfter med topledelse et sted, hvor det var muligt at gøre en endnu mere markant og meningsfuld forskel.

Patienterstatningen var og er alt det, jeg kunne ønske mig. Det er jura, svære sager, arbejde med en bestyrelse, politik – og ikke mindst dygtige, engagerede medarbejdere, som brænder for deres arbejde.

Altinget logoSundhed
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Sundhed

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024