Ugens EU-podcast: Borgernes europæiske vagthund advarer mod nepotisme i toppen

PARLAMENTET: Ved at lynforfremme sin egen politiske kammerat til topchef har Jean-Claude Juncker lavet et ”selvmål” i kampen mod EU-skepsis, siger den europæiske ombudskvinde efter en grundig efterforskning af sagen. Mød Emily O’Reilly i denne uges podcast fra Bruxelles.

Kup, hvad for et kup? EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, afviser pure at have omgået reglerne for at skubbe sin politiske toprådgiver, Martin Selmayr (t.h.) til tops i embedsværket. Men EU's ombudskvinde har en anden opfattelse.
Kup, hvad for et kup? EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, afviser pure at have omgået reglerne for at skubbe sin politiske toprådgiver, Martin Selmayr (t.h.) til tops i embedsværket. Men EU's ombudskvinde har en anden opfattelse.Foto: Virginia Mayo/AP/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Når kommissærerne i Bruxelles accepterer at bøje reglerne til bristepunktet for at gøre chefens politiske rådgiver til topembedsmand på rekordtid, så forærer de EU’s modstandere skyts til at angribe et samarbejde i krise.

Så skarp en kritik af EU’s topfolk lyder der i denne uges udgave af Altingets europæiske podcast. Og den kommer ikke fra hvem som helst – men fra Den Europæiske Unions egen ombudskvinde, irske Emily O’Reilly.

Det er den klassiske karikatur af de ansigtsløse bureaukrater, der laver love uden at kunne stilles til ansvar, og som nægter borgerne indflydelse.

Emily O'Reilly
Europæisk Ombudskvinde

”Det er efter min opfattelse et selvmål, Kommissionen har lavet,” siger O’Reilly om den omstridte udnævnelse af Kommissionens øverste embedsmand tidligere i år.

”Det skaber et dårligt omdømme. Det er den klassiske karikatur af de ansigtsløse bureaukrater, der laver love uden at kunne stilles til ansvar, og som nægter borgerne indflydelse,” siger den europæiske ombudskvinde, der har beføjelser til at efterforske klager over brud på EU’s regler og procedurer.

Det har Emily O’Reilly og hendes afdeling gjort meget omhyggeligt i spørgsmålet om, hvordan og hvorfor kommissionsformand Jean-Claude Juncker ved en lynmanøvre fik sin egen politiske toprådgiver, tyskeren Martin Selmayr, udnævnt som generalsekretær for EU-Kommissionen.

En række involverede personer er blevet afhørt og op mod 10.000 dokumenter gennemgået, før O’Reilly for et par uger siden kunne præsentere en meget kritisk rapport om Selmayr-sagen.

Rapporten anklager kommissionen for ”forsømmelig administration”, interessekonflikter, unødig hemmelighedsfuldhed og i bedste fald kreativ omgang med reglerne for den meget vigtige udnævnelse.

Emily O’Reilly går ikke så vidt som til at tale om ulovligheder – for det er ”i sidste ende op til EU-Domstolen at afgøre”, som hun siger – men hun er ikke i tvivl om, at reglerne ”er blevet strakt til det yderste”. Og det er skadeligt for EU, mener hun.

”Det er et problem, fordi det giver ammunition til EU-skeptikerne. Hele den her historie har fået masser af omtale på verdensplan, ikke bare i Bruxelles-boblen eller her i Europa, men også i USA og mange andre steder i verden,” siger O’Reilly.

”Hvorfor? Fordi det handler om en enormt vigtig institution, og fordi EU har været igennem en hel serie af kriser. Så når sådan noget her sker, så er EU’s modstandere selvfølgelig hurtige til at gribe fat i det,” siger hun:

”Jeg ved godt, det kan lyde lidt helligt, men vi har brug for, at EU repræsenterer en moralsk kraft i verden. Når sådan nogle ting her sker, så skader de EU’s evne til at have den indflydelse på verden.”

Hør hele interviewet med den europæiske ombudskvinde i den nye version af Parlamentet, Altingets podcast om Europa.

Her kan du også høre om de europæiske stats- og regeringslederes topmøde i Salzburg, om opstillingen af 'spitzenkandidaten', om et forurenende tysk bilkartel og om makedonernes folkeafstemning om, hvad deres eget land skal og må hedde.

Og så får du også at vide, hvorfor Luxembourgs udenrigsminister forleden blev så rasende, at han råbte ”merde alors!” midt under et møde med ministre fra de andre lande.

Værten Thomas Lauritzen og Altingets EU-redaktør, Rikke Albrechtsen, tager dig med gennem det hele. God fornøjelse!

 

Klik her, og abonner på Parlamentet i iTunes | Find os på Soundcloud her | Stitcher her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Emily O’Reilly

Den Europæiske Ombudsmand

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024