Ungarn forarger igen: “De åbner en bagdør for russere, der vil ind i Europa”

Til stor frustration for EU-Kommissionen, har Ungarn åbnet for let adgang til arbejdsvisum for russiske statsborgere i landet. Nu vil europaparlamentarikere have Kommissionen til at sætte sin fod ned. 

Ungarns premierminister Viktor Orbán blev hjem fra en ellers planlagt tur til Strasbourg onsdag på grund af omfattende oversvømmelser i hjemlandet.
Ungarns premierminister Viktor Orbán blev hjem fra en ellers planlagt tur til Strasbourg onsdag på grund af omfattende oversvømmelser i hjemlandet.Foto: Alexandru Dobre/AP/Ritzau Scanpix
Kirstine Erika Crenzien

STRASBOURG: Det sætter europæernes sikkerhed over styr, når Ungarn inviterer russiske gæstearbejdere til landet uden sikkerhedstjek.  

Sådan lyder det fra EU-kommissær Stella Kyriakides.  

Hun var onsdag sat i stævne af Europa-Parlamentet til en debat om det ungarske nationalkort – en ordning, der har til formål at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, som Ungarn i sommers åbnede for borgere fra Rusland og Belarus.  

“Rusland og Belarus er en trussel mod Europas sikkerhed. Vi gjorde ret i at gøre det sværere for russiske borgere at komme ind i EU. Det viser et stigende antal rapporter fra medlemslandene om spionage og sabotage,” sagde hun.  

Vi gjorde ret i at gøre det sværere for russiske borgere at komme ind i EU

Stella Kyriakides
EU-Kommissær for sundhed

Med ordningen giver Ungarn udlændinge nemmere adgang til arbejdstilladelser i landet. Ordningen var først gældende for Ukraine og Serbien og herefter for Bosnien, Moldova, Nordmakedonien og Montenegro.  

Siden juli er også Rusland og Belarus inkluderet på den liste.  

I næsten lige så lang tid har EU-Kommissionen forsøgt at få svar fra den ungarske regering på, hvorfor det har været nødvendigt – og hvorfor russiske og belarusiske statsborgere ikke skal igennem samme sikkerhedstjek, som det kræver at få visum i resten af EU.  

Frygten går på, at den lette adgang til EU for russiske borgere udgør en sikkerhedsrisiko, da Rusland langt nemmere kan gennemføre spionage indenfor EU’s grænser. Og da Ungarn er en del af Schengen, er en åben ungarsk grænse lig med en åben europæisk grænse. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024