Pårørende før stormøde om ældrereform: Vi skal ikke blive syge af at passe vores elskede
Selvom vi pårørende med stor kærlighed til vores plejekrævende nærmeste gerne vil udføre de påkrævede opgaver, ender en meget stor del af os med selv at pådrage os skader. Hvis vi skal bidrage yderligere, må en ældrepolitik være langt mere skarp på, hvad samfundet kan gøre for den pårørende, skriver Abelone Glahn.
Abelone Glahn
Journalist, forfatter, kommunikationsrådgiverDet er aldrig sket før. At jeg har fået en personlig invitation til at deltage i et stormøde fra fire ministre. En statsminister, en ældreminister, en vicestatsminister og en udenrigsminister.
Hvad sidstnævnte laver på et stormøde om ældres velfærd undrer mig såre, men der er jo så meget, vi borgere ikke forstår. Når man får en sådan invitation, så kommer man. Jeg gør i hvert fald.
Det vil sige, hvis jeg kan; det paradoksale er netop, at jeg ikke ved, om jeg kan komme, netop fordi jeg er pårørende og i øjeblikket på fuld tid passer min ældre, faldtruede mand, der mister balancen, når han går, og derfor skal have nogen hos sig det meste af dagen.
Hvis jeg ikke kan overbevise hjemmeplejen om, at de må komme adskillige gange den dag og se efter ham, er min eneste løsning at lægge ham i seng med sengehesten slået op, så han ikke kan rejse sig og gå. Han kan nemlig desværre heller ikke altid huske, at han ikke må rejse sig selv og gå.
Og at låse en mand inde i en seng i tolv timer, når han dybest set ikke er sengeliggende, bare fordi konen skal til et møde, det gør man altså ikke, dér hvor jeg kommer fra. Så jeg skriver lige her, hvad jeg gerne vil sige, hvis jeg ikke kommer:
For det første lægger jeg mærke til, at man i tilmeldingen kunne sætte kryds ved, at man er "pårørende".
Det kunne være et positivt tegn på, at SVM-regeringen reelt anser pårørende som lige så vigtige som medarbejdere, ledere, politikere og organisationer.
I øjeblikket synes jeg, at pårørende bliver betragtet som selvfølgeligheder, som praktisk tilbehør til en plejekrævende ældre eller rent ud som nyttige idioter.
Abelone Glahn
I mine øjne er det en nødvendig samfundsændring, at de pårørende bliver behandlet ligeværdigt med de professionelle, med såvel respekt som omsorg, hvis vi skal yde både det, vi allerede gør, og formentlig mere til, når vi bliver rigtig mange gamle.
Jeg har intet imod at yde som pårørende, men i øjeblikket synes jeg, at pårørende bliver betragtet som selvfølgeligheder, som praktisk tilbehør til en plejekrævende ældre eller rent ud som nyttige idioter.
80 procent af dem, der er pårørende til et menneske med plejebehov, lander med en eller flere belastningsreaktioner og sygemeldinger. Det fortæller Rikke Struve, stifter af Pårørendeklubben. Ikke alle passer ældre, men jeg kan kun give hende ret: Dét at være pårørende er en belastning.
Selvom vi med stor kærlighed til vores plejekrævende nærmeste gerne vil udføre de påkrævede opgaver, ender en meget stor del af os med selv at pådrage os skader. Hvis vi skal bidrage yderligere, må en ældrepolitik være langt mere skarp på, hvad samfundet kan gøre for den pårørende.
Lad mig komme med to arbejdsmiljøeksempler: Jeg skal bugsere min mand flere gange om dagen, når han skal forflyttes, som det så smukt hedder i fagsproget. Fra sofa til bord, fra bord til seng, og det værste; når han skal ud og ind af bilen, hvor jeg flere gange har måttet få hjælp af tilfældige forbipasserende.
Jeg fik to meget kraftige hold i ryggen, det ene døjer jeg stadig med, og blev sengeliggende nogle dage ude af stand til at hjælpe. Inden da havde jeg efterlyst kurser i løfteteknik både i kommunen, på hospitalet og i private foreninger, men der var ingen hjælp at hente. Til sidst var der en af vores hjemmehjælpere, der fortalte, at de da havde en særlig "forflytningssygeplejerske".
Hun lærte mig de rigtige løfteteknikker og introducerede mig til vidunderhjælpemidlet glidestykker, der er geniale til at rykke rundt på en mand på 90 kilo i en seng og til at give ham vanskelige strømper på med. Og endnu bedre til at dreje ind og ud på et bilsæde. Heureka! Hvor svært kunne det være at have givet mig den time med det samme?
En anden absurditet var, at vi ikke kunne få bevilget nogle små ramper på de trin herhjemme, der ikke kan fjernes, men som forskellige rullende hjælpemidler skulle over på et tidspunkt, hvor min mand var virkelig dårlig til bevægelse.
Personalets arbejdsmiljørepræsentant mente, at hjemmeplejerne ville skade deres ryg, hvis de hver dag skulle køre ham over disse minimale dørtrin, og jeg accepterer fuldt ud, at det er deres arbejde i mange år, så selvfølgelig skal de passes på. Men det skal jeg jo også.
Afslaget blev begrundet med, at min mands tilstand jo ikke beviseligt var permanent. Resultatet var, at jeg som hustru i en periode måtte være hjemme og skubbe ham i hjælpemidlet ud over trinnet til badeværelset for derefter at overlade ham til hjemmeplejeren og hente ham igen efter badet.
Vi vil ikke blive syge af at passe vores elskede.
Abelone Glahn
Arbejdsmiljøloven gælder således ikke for de pårørende, men de er tvunget til at være til stede, så hjemmeplejen kan beskyttes. Selvfølgelig har vi fået de ramper nu, men det var træls, at jeg måtte stampe i jorden og arrangere et besøg af hele tre mennesker, der skulle se på situationen, før vi fik dem.
På samme måde er der først blevet bevilget en motor til min mands udendørs kørestol, efter at en hjemmehjælper anmeldte en arbejdsskade, da hun havde prøvet at køre med ham over brosten. Jeg håndterer selv kørestolen til daglig og glæder mig vildt til (nu på anden måned), at motoren kommer.
Det særligt absurde er, at jeg faktisk lige for tiden er ansat i kommunen som plejer for min mand, og i kontrakten står der, at de arbejdsmiljømæssige forhold også gælder mig. Men jeg regnes ikke som personale, har jeg direkte fået at vide, skønt jeg udfylder en fuldtidsstilling. Pointen: Vi vil ikke blive syge af at passe vores elskede.
Et andet paradoks er, at vi, der er over 67 år gamle, bliver bedt om at forblive på arbejdsmarkedet, fordi vi faktisk stadig er raske og rørige, men samtidig er nogle af os tættere på reparationsalderen. Der vil komme flere som min mand og jeg, hvor den ene er rask og kan arbejde, mens den anden bliver plejekrævende.
Hvad er det så, I vil med os? Hvad er vigtigst? "Bliv ved med at arbejde, vi har brug for dig", eller "Bliv hjemme, og pas din pårørende, for vi har ikke nok hænder nok, og vi regner derfor implicit med dine".
Det er et meget svært dilemma at være i, kan jeg berette. For det handler jo ikke kun om min mands velfærd, men også om min, ligesom det også handler om økonomi for den enkelte familie.
Dét problem bliver nødt til at blive adresseret i de kommende år, og dilemmaet gælder en passant ikke kun os ældre, men alle, der får denne dobbelte arbejdsbyrde. Vi ældre bliver bare de fleste. Pointe: I må ikke overse de raske ældres velfærd.
Til sidst vil jeg nævne, at informationen om, hvad man kan, ikke kan, har ret til, ikke har ret til, er sindssyg svær at finde rundt i.
Jeg gennemtæver ugentligt såvel Ældre Sagens "Værd at vide", som Faglige Seniorers "Seniorhåndbogen". Jeg kender borger.dk ud og ind og har mange ønsker til tilføjelser, for der er adskillige ting, der ikke står forklaret med vigtige detaljer.
Jeg er forbandet over, at forholdet mellem system og pårørende indimellem er en kamp mere end et samarbejde.
Abelone Glahn
Jeg er lykkelig over at have fået plads på et pårørendekursus i Center for Specialundervisning for voksne, der gav centrale informationer om rådgivningstelefoner, som kan afkode paragraffer, ligesom jeg mødte andre pårørende i samme situation.
Jeg takker dem, der har påtaget sig at samle os pårørende i forskellige sammenhænge, men jeg er forbandet over, at forholdet mellem system og pårørende indimellem er en kamp mere end et samarbejde.
At et hav af regler ændrer sig, når man runder folkepensionsalderen, gør det endnu mere frustrerende. Det er stadig, som om man automatisk er ubegrænset tilgængelig, ubegrænset taknemmelig og står trippende parat ved havelågen, når vi bliver 67 år, bare fordi vi nu modtager den formidable folkepension, vi selv har betalt skat til gennem hele livet.
Sådan ser en senior anno 2024 bare ikke ud. Pointe: Gør det nemmere at manøvrere gennem regelsæt, og gør reglerne tidssvarende.
Nå, men jeg glæder mig vildt til at skulle af sted – for jeg har meget mere på hjerte – hvis jeg altså kan komme..