Vismænd: Bødskovs grønne statsstøtte skader samfundsøkonomien og fordyrer grøn omstilling
Den grønne omstilling bliver dyrere, og samfundsøkonomien lider tab. Det bliver resultatet af regeringens milliarddyre grønne statsstøtte, vurderer de økonomiske vismænd. "Det handler om at forsvare og forstærke danske styrkepositioner," svarer Morten Bødskov.
Christoffer Lund-Hansen
ErhvervsredaktørRegeringens grønne statsstøtte på en milliard kroner har negative konsekvenser for samfundsøkonomien og vil samtidig gøre den grønne omstilling dyrere.
Sådan lyder vurderingen fra de økonomiske vismænd i en ny produktivitetsrapport om dansk økonomi.
Ifølge vismændene bør statsstøtte kun uddeles i særlige tilfælde, hvor støtten kan begrundes i markedsfejl, hvilket eksempelvis kan være finansieringsudfordringer i opstartsfasen på grund af uigennemskuelig risiko for investorer.
Og det er ikke tilfældet for regeringens statsstøtteordning, der kun giver støtte til etablering eller udvidelse af produktionsfaciliteter til produktion af eksempelvis vindmøller, lyder det.
"Formandskabet vurderer, at den nævnte støtteordning til produktionsfaciliteter ikke gives til projekter, hvor der er så store usikkerheder omkring risikoen i projektet, at det kan betegnes som en markedsfejl. Støtteordningen vil altså lede til et samfundsøkonomisk tab og fordyre den grønne omstilling," står der i rapporten.
Vismænd: Udenlandsk statsstøtte er godt for Danmark
Erhvervsminister Morten Bødskov (S) har gjort det klart, at den danske statsstøtteordning ikke er med regeringens gode vilje, men skal ses som et led i en større tendens, hvor både USA, Kina og senest EU har øget mulighederne for statsstøtte.
Den udenlandske statsstøtte giver virksomheder en konkurrencefordel over for de danske virksomheder i samme sektor, ifølge vismændene.
"Det kan indebære, at virksomhederne i de pågældende industrier i Danmark må lukke, hvis de ikke kan konkurrere med virksomheder, der har støtte fra en stat i ryggen," skriver vismændene.
Men alligevel er den udenlandske støtte faktisk godt nyt for det danske samfund som helhed, mener vismændene.
"For Danmark som helhed er det derimod som udgangspunkt en samfundsøkonomisk gevinst at undlade at deltage i kapløbet på støtte. Danmark kan drage nytte af lavere priser på import af de varer og tjenester, der gives støtte til," lyder det fra vismændene, der fortsætter:
"Det giver lavere importpriser til danske forbrugere og virksomheders køb. Samtidig vil produktionen i Danmark flytte sig til brancher, hvor mulighederne for at afsætte produkter med fortjeneste er større, hvilket giver den mest hensigtsmæssige anvendelse af produktionsfaktorerne."
Bødskov: Handler om at forsvare danske styrkepositioner
Altinget har forelagt vismændenes kritik for Morten Bødskov.
I et skriftligt svar beskriver Morten Bødskov, at Danmarks grønne styrkepositioner er udfordret på grund af statsstøtten til den grønne industri.
Herefter nævner han så, EU frem til udgangen af 2025 midlertidigt har åbnet for muligheden for øget statsstøtte til produktion af grønne teknologier.
"Den mulighed har vi i regeringen valgt at benytte os af til at støtte vindteknologi og teknologi til Power-to-X - selvom øget brug af statsstøtte bestemt ikke er noget, der er groet i en dansk baghave. Vi risikerer, at tabe kampen om grønne jobs og vækst. Det handler om at forsvare og forstærke danske styrkepositioner," lyder det fra ministeren.
Opdateret klokken 16 med en kommentar fra Morten Bødskov.