Anmeldelse af 
Jørgen Carlsen

6 A'er: Sognepræsts forbilledlige mesterstykke bør læses af alle, der vil forstå økonomiens greb om samfundet

Sognepræst Mikkel Worlds nye bog er en samfundsdiagnostik, der med udsyn og indsigt stiller skarpt på, hvordan økonomien har taget et greb om samfundet. Det er et forbilledligt mesterstykke. skriver Jørgen Carlsen. 

Mikkel Wold er en præst, der kan mere end sit fadervor, skriver Jørgen Carlsen.
Mikkel Wold er en præst, der kan mere end sit fadervor, skriver Jørgen Carlsen.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Jørgen Carlsen
Pengene eller livet - Tallenes tyranni og det unyttiges nødvendighed
Mikkel Wold
264 sider, Jensen & Dalgaard I/S


Grådighed er udgangstemaet i Mikkel Wolds seneste bog "Pengene eller livet."

Vi kender den alle som en af de syv dødssynder, altså noget af det, vi mennesker bør forsage som et 'no go.'

Problemet er bare, at grådigheden i den moderne verden, ifølge Mikkel Wold, har ændret karakter.

Den er tilsyneladende blevet respektabel og på det nærmeste forvandlet til en dyd, altså noget ædelt og efterstræbelsesværdigt.

Wold citerer børshajen Gordon Gekko (Michael Douglas) fra filmen "Wall Street" (1987): "Greed is good!", proklamerer Gekko ud over forsamlingen af børsmæglere – til alles store bifald.

Økonomien er ikke længere et redskab til at nå et mål. Den er målet selv. Livet er lagt i økonomismens spændetrøje. Det er pengene, der tæller.  

Jørgen Carlsen
Debattør og foredragsholder

Grådigheden har installeret sig som den moderne kapitalismes almene realitetsprincip.

Økonomi er målet selv

Selv om vi med Gordon Gekko befinder os i fiktionens verden, er der ingen tvivl om, at udtalelsen er i pagt med tidsånden.

I 1976 modtog den amerikanske økonom Milton Friedman nobelprisen for sit budskab om, at profitmaksimering er det ultimative mål for enhver moderne virksomhed.

Økonomien er nu ikke længere et redskab til at nå et mål. Den er målet selv. Livet er lagt i økonomismens spændetrøje. Det er pengene, der tæller.

Denne udviklingstendens belægger Wold med en lang række horrible eksempler:

Eksorbitante aflønninger af direktører og bestyrelsesformænd, eftervederlag af groteske dimensioner, hasarderede ejendomsspekulationer, der fører til diverse bankkrak, kriminelle hvidvaskskandaler, svindel med udbytteskat med mere.

Bag disse transaktioner ligger, ifølge Wold, fristelsen til at "lave penge," fremfor ærligt og hæderligt at "tjene penge."

Sådan har det ikke altid været.

Livet som transaktionelle mål

Wold søger tilbage i erhvervshistorien og fremhæver Carlsberg dynastiet, J.C. og Carl Jacobsen, og nobelpristageren August Krogh, som bragte insulinen til Danmark, men sørgede for, at produktionen "ikke kom til at tjene private interesser."

Læs også

Begge viste samfundssind og tog afstand fra jagten på profit som virksomhedernes primære mål. Til gengæld sparede de ikke på donationerne til almennyttige formål i samfundet.

Det samme, kunne man tilføje, gjorde industrimanden C.F. Tietgen, der muliggjorde færdiggørelsen af Marmorkirken, som er Mikkel Wolds nuværende arbejdssted.

Længe henlå bygningen som en ruin midt i Frederiksstaden. Der var sågar planer om at omdanne den til et gasværk.

Fælles for disse og mange andre var, at målet for deres transaktioner ikke var penge, men livet – læs samfundslivet. Den holdning eksisterer gudskelov stadig, men desværre rudimentært.

Bogens eksponering vidner om et fortroligt indblik i moderne kapitalisme- og civilisationskritik, parret med en gedigen idéhistorisk viden fra antikken og frem til nutiden.

Jørgen Carlsen
Debattør og foredragsholder

Der er en omsiggribende tendens til "økonomisme" i udviklingen af det danske samfund. Det er pengene, der tæller – ikke livet.

Velfærdsstaten som forretning

Gennembruddet markeres med etableringen af den såkaldte konkurrencestat.

I modsætning til velfærdsstaten har konkurrencestaten ikke almenvellet i sigte, men styrkelsen af den nationale konkurrencekraft.

Hele Danmark bliver anskuet som en forretning, en virksomhed med en række indtægts- og udgiftsposter.

Det har banet vejen for en transformation af det offentlige i form af New Public Management, det vil sige en økonomistyring af skoler, børnehaver hospitaler, plejehjem med videre efter virksomhedsøkonomiske principper. 

Alt bliver forvandlet til virksomheder underlagt markedsstyring.

Ganske vist påpeger Wold, at New Public Management er på vej ud i kulissen som styringsprincip i det offentlige. Dog blot for at give plads til en ny virksomhedsøkonomisk mutation: New Public Governance.

Det anser Wold for blot for at være et udslag af rent retorisk kosmetik, version 2.0 af New Mublic Management.

Læs også

Fast pensum på universiteterne

Mikkel Wold taler med autoritet. Hans fremstilling røber et suverænt overblik over de seneste årtiers tendenser inden for makroøkonomi og management-tænkning.

Der er al mulig grund til at tage ham alvorligt. I det hele taget imponeres man over den indsigtsfuldhed, man møder i teksten.

Hans måde at eksponere problemlandskabet på vidner om et fortroligt indblik i moderne kapitalisme- og civilisationskritik, parret med en gedigen idéhistorisk viden fra antikken og frem til nutiden.

Wolds samfundsdiagnostik er med sin kombination af udsyn og indsigt et forbilledligt mesterstykke.

Jørgen Carlsen
Debattør og foredragsholder

Mikkel Wold er en præst, der kan mere end sit fadervor. Men det sidste kan han også.

Hen imod slutningen af bogen sætter han trumf på ved at bevæge ind på den teologiske boldbane under inddragelse af blandt andet Grundtvig, Kierkegaard, Løgstrup og Ole Jensen.

De tre var nogle af de første teologer herhjemme, der tematiserede forholdet mellem menneske og natur i et bæredygtigheds perspektiv.

Mikkel Wolds samfundsdiagnostik er med sin kombination af udsyn og indsigt et forbilledligt mesterstykke.

Han præsenterer os for pointer af en skarphed og præcision, som ingen kan sidde overhørig.

Vi har alle noget at lære af Mikkel Wold, så sandt som vi alle bør interessere os for og engagere os i Danmarks – eller i det hele taget klodens – skæbne i nutid og fremtid.

På Copenhagen Business School burde bogen være fast pensum.

Her vil den helt sikkert højne refleksionsniveauet og dannelsen hos de studerende. Til glæde for alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Carlsen

Debattør og foredragsholder, fhv. højskoleforstander for Testrup (1986-2017)
mag.art. (idéhistorie, Aarhus Uni. 1977)

Mikkel Wold

Sognepræst, Marmorkirken, medlem, Det Etiske Råd
cand.theol. (Københavns Uni.), eksamen i psykoterapi (Hamburger Institut für Integrative Logotherapie und Existenzanalyse 1991)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024