Analyse af 
Erik Holstein

Sejr med modhager

ANALYSE: Thorning har potentiale til at blive en stilsikker statsminister, mens valgresultatet har bragt Søvndal i en meget farlig situation. De stærke yderfløje i rød blok giver de borgerlige håb om et hurtigt comeback.
Thorning: Erobrede Statsministeriet, men S-SF-alliancen får et langt svagere mandat end forventet.
Regningen for en defensiv valgkamp kan blive dyr.
Thorning: Erobrede Statsministeriet, men S-SF-alliancen får et langt svagere mandat end forventet. Regningen for en defensiv valgkamp kan blive dyr.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik Holstein

Hvis SF ikke tager de strategiske konsekvenser af den mislykkede valgkamp, risikerer drømmen om ministerposter at blive udlevet som et mareridt.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget|Christiansborg

De havde gjort forarbejdet grundigt og systematisk, de har ventet meget længe på det - og så endte de med en sejr, der fra første dag indvarsler store problemer. Helle Thorning-Schmidt (S) bliver omsider statsminister, men hendes politiske råderum er indskrænket - og hendes nære makker Villy Søvndal (SF) er svækket i katastrofal grad.

Det er situationen efter en valgkamp, hvor S-SF har kørt underdrejet og ladet De Radikale og Enhedslisten vokse til en størrelse, der kan vise sig uhåndterlige for en ny regering. For selvom Helle Thorning-Schmidt får landets højeste post, bliver det ikke hende, der kommer til at sidde ved rorpinden i den økonomiske politik. Det bliver den radikale leder, Margrethe Vestager, der blev den egentlige triumfator ved folketingsvalget.

Rødt drama
Ændringen af styrkeforholdet inden for rød blok er et valgets helt store dramaer, og det vil få afgørende betydning i årene frem. Det var SF, der i lang tid holdt Thorning flydende efter hendes ringe resultat ved valget i 2007, og det var S-SF-alliancen, der skabte et stærkt og troværdigt alternativ til VKO. Hvad Thorning da også kvitterede for i sin tale i Vega.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024