Analyse af 
Erik Holstein

Vestager har sat prisen op

ANALYSE: De selvbevidste radikale vil tage sig dyrt betalt for at gå i regering efter valgsejren. En treparti-regering er stadig mest sandsynlig, men forhandlingerne kan blive særdeles langvarige. S-SF har reelt opgivet håbet om at vælte tilbagetrækningsreformen.
Margrethe Vestager: 
Høster nu frugten af sin målrettede valgkamp. Hendes stærke position giver hende mulighed for at presse citronen til det yderste i de hårde regeringsforhandlinger.
Margrethe Vestager: Høster nu frugten af sin målrettede valgkamp. Hendes stærke position giver hende mulighed for at presse citronen til det yderste i de hårde regeringsforhandlinger.Foto: Thit Andersen/Altinget.dk
Erik Holstein

Rollerne er byttet fuldstændig om.
Ikke alene er Radikale Venstre kommet ud af den politiske skammekrog, partiet står tilmed med den stærkeste hånd i de aktuelle regeringsforhandlinger. Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) kommer nu til at betale prisen for, at de først optrådte med en vis arrogance over for De Radikale - og siden svingede helt om og behandlede De Radikale "som en fredet dyreart" i valgkampen.

Forhøjer indsatsen
Det har hele tiden været klart, at De Radikale skulle have solid indflydelse på den økonomiske politik, hvis partiet skulle i regering med S og SF. Til gengæld var den radikale leder, Margrethe Vestager, indtil for nylig rede til at renoncere på udlændingepolitikken. Ud fra den logik, at S-SF måtte acceptere, at der er flertal for tilbagetrækningsreformen og forkortelse af dagpengeperioden, men at Radikale omvendt måtte affinde sig med, at der er et massivt flertal for en stram udlændingepolitik.

Men sådan ser verden ikke længere ud gennem radikale briller. Nu står man så stærkt, at man i helt anderledes grad vil presse på for lempelser af udlændingepolitikken.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
Seneste fra Christiansborg

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024