Vismænd: Danmark bliver fattigere, når unge vælger en erhvervsuddannelse frem for gymnasiet

Der er økonomiske omkostninger for den enkelte og for de offentlige finanser, når en ung starter på en erhvervsuddannelse i stedet for en gymnasial uddannelse, konkluderer de økonomiske vismænd i en ny rapport. Analysen bygger på forældede data, vurderer Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Overvismand Carl-Johan Dalgaard er formand for De Økonomiske Råd. Tirsdag offentliggjorde rådet en ny rapport, der blandt andet handler om unges valg af uddannelse.
Overvismand Carl-Johan Dalgaard er formand for De Økonomiske Råd. Tirsdag offentliggjorde rådet en ny rapport, der blandt andet handler om unges valg af uddannelse.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Om timingen er god eller dårlig afhænger af, hvem man spørger.

Samme dag som regeringen har offentliggjort to store uddannelsespolitiske udspil, som skal lede flere unge i retning af erhvervs- og velfærdsuddannelserne, kommer formandskabet for De Økonomiske Råd med en ny rapport, der indeholder et kapitel om erhvervsuddannelserne.

Her konkluderer vismændene på baggrund af en empirisk analyse, at det er dyrt for både den enkelte og samfundet, når unge vælger en erhvervsuddannelse i stedet for en gymnasial uddannelse. 

Fakta

Formandskabet i De Økonomiske Råd udgiver tirsdag rapporten Dansk Økonomi, efterår 2024

I rapporten konkluderer vismændene, at der er omkostninger for både den enkelte og for den offentlige økonomi, når en ung starter på en erhvervsuddannelse frem for at gå i gymnasiet.

Den bagvedliggende analyse bygger på data fra 900.000 personer, der afsluttede folkeskolen mellem 1987 og 2003. 

For den enkelte vil valget af en erhvervsuddannelse ifølge rapporten lede til 1,2 millioner kroner lavere indkomst gennem livet for personer, der er på vippen mellem at vælge en erhvervsuddannelse eller gymnasiet.

"Alt i alt er rapporten ikke den bedste reklame for erhvervsuddannelserne. Hvis den enkelte unge skulle træffe et valg alene på baggrund af de her tal, så ville det da være svært at argumentere for, at man skulle vælge en erhvervsuddannelse, hvis man er på vippen i forhold til at vælge mellem det eller gymnasiet," siger Kristian Thor Jakobsen, cheføkonom i den uddannelsespolitiske tænketank DEA.

Han understreger, at der i beregningen af livsindkomst er tale om store forskelle fra person til person:

"Tallene dækker over et meget bredt spektrum af erhvervsuddannelser såvel som videregående uddannelser. Hvis man sammenligner livsindkomsten for en elektriker og en cand.mag., vil billedet sandsynligvis være et andet."

Alt i alt er rapporten ikke den bedste reklame for erhvervsuddannelserne.

Kristian Thor Jakobsen
Cheføkonom, DEA

Den negative effekt på timeløn og erhvervsindkomst for den enkelte medfører negative effekter på produktivitet og velstand, ifølge vismandsrapporten.

Det anslås, at valget af en erhvervsuddannelse frem for gymnasiet mindsker de offentlige nettoindtægter med samlet set 240.000 kroner i den erhvervsaktive alder fra 15-67 år.

Trækker konklusionen for hårdt op

Når det giver større afkast at starte i gymnasiet end på en erhvervsuddannelse, skyldes det blandt andet, at unge, der starter på en erhvervsuddannelse, oftere falder fra og ender med aldrig at gennemføre en ungdomsuddannelse.

Det får Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) til at kritisere analysen for at trække konklusionen for hårdt op: 

"Når de skriver, at det påvirker den her gruppe unges livsindkomst negativt at tage en erhvervsuddannelse i stedet for en gymnasial uddannelse, skyldes det jo, at de medregner de unge, som ender med at arbejde som ufaglærte," siger Emilie Damm Klarskov, analysechef i AE-rådet.

Læs også

AE betegner i en pressemeddelelse analysen i vismandsrapporten som "problematisk" og konklusionen "misvisende".

Signe Tychsen Philip, vicedirektør i Dansk Industri, bakker op om kritikken:

"Det er vigtigt at påpege, at rapporten ikke siger noget om livsindkomsten for faglærte. Den siger noget om livsindkomsten for en særlig gruppe, som både består af faglærte og ufaglærte," slår hun fast.

Ifølge regeringsgrundlaget er et af målene for SVM-regeringens uddannelsespolitik, at flere unge skal vælge en erhvervsuddannelse frem for det almene gymnasium. 

Regeringen har blandt andet afsat over 900 millioner kroner til erhvervsuddannelserne frem mod 2030, og tirsdag har regeringen i et udspil om ungdomsuddannelserne foreslået at skærpe adgangskravet til de eksisterende gymnasiale uddannelser.

Samtidig oprettes en helt ny ungdomsuddannelse, som skal appellere til unge, der overvejer en erhvervsuddannelse eller professionsuddannelse.

Der er ingen tvivl om, at vi har brug for, at flere unge tager en erhvervsuddannelse.

Signe Tychsen Philip
Underdirektør, Dansk Industri

Gamle årgange

I analysen indgår lidt under 900.000 personer, som er født i mellem 1972 og 1987. Nogle af de personer, som indgår i analysen, er dermed over 50 år i dag.

Derfor mener Emilie Damm Klarskov ikke, man kan bruge rapporten til ret meget.

"Den bygger på nogle gamle årgange og et forældet datagrundlag. Unges søgemønstre har ændret sig betydeligt de seneste årtier," siger hun.

Vil du vurdere, at man ville få helt anderledes resultater, hvis man lavede analysen i dag?

"Det kommer an på, hvad man sammenligner. For hvis man sammenligner unge fra alle mulige erhvervsuddannelser med unge, der går på stx og ender med at blive læger eller jurister, så vil man selvfølgelig kunne konkludere, at de længst uddannede får den højeste livsindkomst," siger hun og fortsætter:

"Men når vi i AE mener, der er behov for reformer, der leder flere unge i retning af at blive faglærte, så handler det ikke så meget om de unge, der tager en universitetsuddannelse i sidste ende. Det handler om den voksende gruppe af ufaglærte studenter, som efter årevis med ufaglært arbejde måske søger ind på en erhvervs- eller professionsuddannelse. De får en kompetencegivende uddannelse i en sen alder, hvis de overhovedet får én, og det påvirker deres livsindkomst negativt."

Læs også

Det er blandt andet den gruppe, der er i målgruppen for den nye ungdomsuddannelse, epx, som regeringen har foreslået, siger Emilie Damm Klarskov.

Signe Tychsen Philip hæfter sig også ved, at rapporten tager udgangspunkt i ældre årgange:

”De havde nogle andre uddannelsesmønstre end nutidens unge, herunder langt færre sabbatår," siger hun.

Vil Danmark blive fattigere, hvis flere tager en erhvervsuddannelse?

"Nej. Der er ingen tvivl om, at vi har brug for, at flere unge tager en erhvervsuddannelse. Store årgange af faglærte går på pension i disse år, og vi har en række opgaver, som kun kan løses af faglært arbejdskraft," siger Signe Tychsen Philip.

Den økonomiske ligning, at lange uddannelser fører til højere løn og dermed flere indtægter til staten, har spillet ind i debatten om universitetsaftalen, der er blevet beskyldt for at gamble med Danmarks velstand. Dansk Industri trak i sensommeren deres støtte til den reform.

Vismændenes rapport får dog ikke Dansk Industri til at revurdere behovet for at lede unge i retning af erhvervsuddannelserne:

"Når vi taler om unges uddannelse i forhold til samfundsøkonomien, håber jeg, at vi først og fremmest vil fokusere på de prognoser, der handler om fremtidens arbejdsmarked og den store mangel på faglærte, som vi allerede mærker nu. Vi er i Dansk Industri helt enige med regeringen i, at der er brug for reformer, der inspirerer flere unge til at se i retning af erhvervsuddannelserne," siger Signe Tychsen Philip.

Læs også

Tesfaye: Vil sikre dygtige faglærte

Ifølge Kristian Thor Jakobsen er der ikke noget overraskende i, at højere uddannelsesniveau i gennemsnit giver højere indkomst – og dermed flere skatteindtægter til staten. 

Regeringens uddannelsesudspil handler blandt andet om at lede flere unge i retning af erhvervsuddannelserne. Betyder det, at den uddannelsespolitik vil gøre Danmark fattigere?

”Ja, hvis man overfører rapportens resultater 1:1, så vil det alt andet lige koste på de offentlige finanser, hvis flere starter på en erhvervsuddannelse i stedet for at gå i gymnasiet," siger Kristian Thor Jakobsen.

Han peger dog på, at regeringens nye udspil om ungdomsuddannelserne netop ser ud til at ville give en form for gymnasial ballast til unge, som er i målgruppen for en erhvervsuddannelse.

Analysen bør især give anledning til opmærksomhed om frafaldet på erhvervsuddannelserne, lyder det fra Kristian Thor Jakobsen:

"Det er væsentligt, at de her beregninger blandt andet handler om, at mange falder fra og bliver ufaglærte. Så det er en god reminder om, at i bestræbelserne på at få flere til at starte på en erhvervsuddannelse, er det vigtigt at få løst frafaldsproblemet."

Altinget har spurgt undervisningsminister Mattias Tesfaye (S) om en kommentar til vismændenes konklusion om, at flere faglærte vil gå ud over de offentlige finanser.

Ministeren vil med oprettelsen af et nyt erhvervs- og professionsrettet gymnasium sikre, at næsten alle unge får mulighed for at gå i gymnasiet, siger han i en skriftlig kommentar og tilføjer:

"Vi har brug for, at mange flere søger ind på og gennemfører en erhvervsuddannelse. Vi arbejder for at sikre, at der er dygtige faglærte til fremtidens arbejdsmarked. Det synes jeg ikke er at gamble med den økonomiske velstand. Tværtimod," siger Mattias Tesfaye. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl-Johan Dalgaard

Overvismand, De Økonomiske Råd, professor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
cand.polit. (Københavns Uni. 1997), ph.d. (Københavns Uni. 2002)

Signe Tychsen Philip

Vicedirektør, Dansk Industri
cand.oecon. (Aarhus Uni.)

Kristian Thor Jakobsen

Cheføkonom, DEA
cand.polit. (Københavns Uni.), ph.d. i økonomi (DTU)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024