Kronik

COP27 handler også om det tøj, du har på

Tekstilindustriens aftryk på planeten er gigantiske og gør klimaindsatsen meget konkret. Der er brug for at skrue alvorligt på vores forbrug og forhold til tøj, skriver tekstilekspert Markus Hatting.

Med syntetiske fibre er der åbenlyse problemer med at blive ved med at hive olie op af undergrunden for at producere billigt tøj, skriver tekstilekspert Markus Hatting. (Arkivfoto)
Med syntetiske fibre er der åbenlyse problemer med at blive ved med at hive olie op af undergrunden for at producere billigt tøj, skriver tekstilekspert Markus Hatting. (Arkivfoto)Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Markus Hatting
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Dette års klimatopmøde - COP27 - afholdes i charterparadiset Sharm el-Sheikh i Egypten. Et land, med et tørt og varmt klima - nærmest skræddersyet til deres udviklede bomuldsindustri, der producerer noget af verdens fineste bomuld - særligt til det bløde sengetøj, du måske kan finde på et mange-stjernet hotelværelse.

Vi skal dog ikke panorere langt væk fra det luksuriøse hotelværelse for at se at kontrasterne mellem det bløde og ekstravagante sengetøj og den omsiggribende klima- og miljøbelastning, som tekstilindustrien står for. Så hvis COP-forhandlingerne kan være svære at forholde sig til, med drøftelser af globale målsætninger og finansiering af klimaindsatsen, så gør tekstilindustriens udfordringer klimaindsatsen meget konkret.

Tekstilindustriens aftryk på planeten er gigantiske og der bliver produceret mere og mere tøj, som vi bruger i kortere og kortere tid. Vi kommer ikke til at løse problemet med ny og smart teknologi alene - der skal nogle langt større skift til.

Flere mennesker med flere penge vil have mere tøj, som bliver brugt i kortere og kortere tid, inden det bliver smidt ud.

Markus Hatting
Tekstilekspert, IDA

Kigger vi bare på klimaet, kan omkring otte procent af verdens udledning af klimagasser tilskrives tekstilindustrien, hvilket i EU optegner sig til en femteplads blandt samtlige industrier (EEA, 2021). Det er rigtig meget - og nok til at det understreger behovet for, at de forhåbentlig ambitiøse aftaler på dette års COP27 også smitter af på tekstilindustrien. Der er i høj grad behov for globale løsninger.

Håbet er, at et fokus på tekstilindustriens klimaudfordringer også kan løse andre af tekstilindustriens problemer, som strækker sig langt udover industriens og vores forbrugs negative klimaeffekter. Det gælder især massive udfordringer i forhold til vores miljø og natur.

Storforbruger af råmaterialer og vand

Fra et EU-perspektiv lægger tekstiler det fjerdestørste pres på råmaterialer og vand (EEA, 2021). Men også i forhold til forurening af økosystemer placerer tekstilindustrien sig i den dårlige ende – både i form af farvestoffer og anden hårdfør kemi, der ofte bliver hældt direkte ud i lokale vandløb, så man længere nede kan se, hvad sæsonens farver bliver i den anden ende af verden.

Når det kommer til bomuldslandbrug, bliver der anvendt store mængder vand og en række pesticider og gødningsprodukter, hvor sidstnævnte skaber udledning af fosfor og nitrogen, som forurener nærtliggende søer og vandløb.

I afdelingen for de syntetiske fibre er der åbenlyse problemer med at blive ved med at hive olie op af undergrunden for at producere billigt tøj. Samtidig peger mere og mere forskning på at mikroplastik er noget, vi skal begynde at tage alvorligt. Lad os lige tage fat i mikroplastik helt hurtigt.

Vi ved, at det findes over det hele, på alle kontinenter, i alle typer af økosystemer, og er blevet fundet selv på Antarktis. Nylige undersøgelser har fundet mikroplastik i menneskekroppe - blandt andet i vores blod. Vi ved i princippet ikke, hvor farligt mikroplastik er, men det er kendt for at transportere tungmetaller og giftstoffer. Flere forsøg har også vist, at det forstyrrer hormonbalancer og forplantningsevnen ved mindre dyr.

Så selvom vi ikke kender effekten på mennesker, er det ikke fordi, det ser alt for godt ud. Kigger vi på hvor mikroplastik kommer fra, er det estimeret at mellem 16 og 35 procent af verdens mikroplastik stammer fra syntetiske tekstiler (EEA, 2021).

Jeg kunne komme med endnu flere eksempler, men jeg håber, at jeg har overbevist dig om, at tekstilindustrien har voldsomme aftryk på verden, og at det er noget, som vi skal tage handling på.

Vi skal udfordre den lineære forretningsmodel

De enorme aftryk har sit udspring i den lineære forretningsmodel, som er den klart dominerende, i tekstilindustrien. En model, hvor en forbruger køber et stykke tøj, bruger det i kort tid, for derefter at skille sig af med det.

Flere mennesker med flere penge vil have mere tøj, som bliver brugt i kortere og kortere tid, inden det bliver smidt ud. Inden for EU ligger vores forbrug af tekstil i gennemsnit på 14,8 kilo per person per år (EEA, 2021) og kurven går kun opad.

Mellem 2000 og 2015 fordoblede vi mængden af tøj produceret i verden (Ellen MacArthur, 2017) og det ser ud til at den mængde vil stige med endnu en tredjedel fra nu og frem til 2030 (Textile Exchange, 2021). Det ser altså ud til at bjergene af tekstil kommer til at blive større, jo længere vi kigger frem, og det er på trods af al snak om genanvendte fibre og lukkede systemer.

Det kan godt være, vi skal vænne os til at det bløde bomuldslagen har fået en reparation eller to, næste gang vi overnatter på hotel.

Markus Hatting
Tekstilekspert, IDA

Denne enorme stigning er klart domineret af polyester, som står for omkring 50 procent af alle fibre produceret i dag.

Så selvom der er en række spændende teknologier, som lover at kunne reducere miljøaftrykkene gevaldigt, så er planeten på et stadie, hvor vi ikke kan vente på, at disse teknologier bliver opskaleret og mainstream (eller til at finde ud af om denne vej faktisk vil løse vores problemer).

Der er brug for at skrue alvorligt på vores forbrug og på vores forhold til tøj. Vi er ved at vågne op til denne realitet, og EU-kommissionen har da også erklæret, at fast fashion skal være out of fashion. Den har samtidig taget initiativ til en række direktiver, planer og aftaler, der skal skubbe os i den retning.

Vi skal altså vænne os til at købe mindre og til gengæld reparere, bytte, leje og pleje vores tøj meget mere.

Overforbruget skal bremses

Det vil betyde hurtige og drastiske ændringer – især i forhold til at reducere vores overforbrug. 

Der er flere måder at skubbe til denne udvikling. Nogle mener vi bør gå i retning af at indføre klima- eller ressourceafgifter, som vil give en fordel til de produkter og services, som har de laveste påvirkninger på vores verden. Andre mener vi bør gå i retning af reelle begrænsninger på, hvor mange ressourcer, vi må bruge. For eksempel bliver der nu snakket om at lægge en begrænsning på hvor meget plastik, vi må producere i verden.

Begge dele, mener jeg, har potentiale til at ændre den måde vi forbruger på. Men noget af det, vi især har brug for, er at sætte langt mere ind på at skabe de inspirerende samfund, som har et højt niveau af livskvalitet uden at have et stort aftryk på verden. Det være sig både på de store samfundsniveauer og i mindre skala.

Forhåbentlig bliver dette års klima COP i Sharm el-Sheikh en løftestang til de helt store og nødvendige forandringer i tekstilindustrien, men vi behøver ikke passivt sidde og vente på resultaterne fra forhandlingsbordene.

Virksomheder kan komme lovgivningen i forkøbet og købe ind på ideen om at finde alternativer til lineære brug-og-smid-væk modeller, og på det individuelle plan kan vi alle gøre en forskel ved at få vores ting til at holde længere og dermed reducere presset på både ressourcer og produktion.

Så kan det godt være, vi skal vænne os til at det bløde bomuldslagen har fået en reparation eller to, næste gang vi overnatter på hotel.

Spørgsmålet er, om vi på både stor og lille skala har fantasi og vilje til at skabe et samfund hvor noget andet end forbrug og vækst er i centrum – og om vi formår at implementere det i tide.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Markus Hatting

Ekspert i tekstiler, Ingeniørforeningen - IDA, medstifter, Tænketanken Tekstilrevolutionen
Msc. (Lunds tekniska högskola), BSc. (Roskilde Uni. 2016)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024