EU-lederne bliver ikke enige om mål om klimaneutralitet i 2050

TOPMØDE: På trods af jubel fra Det Europæiske Råds formand er medlemslandene stadig ikke blevet enige om at forpligte sig til et klimaneutralitetsmål for 2050. Von der Leyens måneraket bliver på jorden, lyder vurderingen fra Lykke Friis. 

Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, under EU-topmøde i Bruxelles sammen med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Finlands netop udpegede statsminister, Sanna Marin. 
Danmarks statsminister, Mette Frederiksen, under EU-topmøde i Bruxelles sammen med Frankrigs præsident, Emmanuel Macron, og Finlands netop udpegede statsminister, Sanna Marin. Foto: Alain Jocard/AFP/Ritzau Scanpix
Freja SøgaardEmma Qvirin Holst

BRUXELLES: Lidt i klokken et natten til fredag måtte EU’s stats- og regeringsoverhoveder sande, at de heller ikke denne gang kunne nå til enighed om et mål om klimaneutralitet i EU i 2050.

Efter næsten ni timers forhandlinger var Polen nemlig stadig ikke klar til at forpligte sig til målet og er altså dermed det eneste medlemsland, der stadig blokerer for et samlet 2050-mål.

Det fremgår af Det Europæiske Råds konklusion fra mødet. Men meldingen fra Rådet er samtidig tvetydig, da der i samme afsnit står, at medlemslandene er blevet enige:

“I lyset af den sidste nye videnskab og behovet for at intensivere de globale klimatiltag, støtter Det Europæiske Råd op om målet om at opnå et klimaneutralt EU i 2050 på linje med Paris-aftalen. På dette tidspunkt er der dog en medlemsstat, der ikke kan forpligte sig til at gennemføre dette mål, og det vil Det Europæiske Råd vende tilbage til i juni 2020,” skriver Rådet.  

Og det er ikke kun Rådets konklusion, der sender flere signaler.

På Twitter udråbte den nye formand for Det Europæiske Råd, Charles Michel, hurtigt afgørelsen som en stor sejr. 

“Enighed om klimaneutralitet i 2050. Det Europæiske Råd når en aftale på dette vigtigt mål,” skriver han i et tweet og uddyber i et andet: 

“Intet værd at have kommer let. Men vi gjorde det! EU bliver klimaneutral i 2050.” 

Der er normalt en tradition for, at alle beslutninger i Det Europæiske Råd skal være vedtaget enstemmigt, og konklusionen gør det også klart, at EU-lederne vil vende tilbage til klimaspørgsmålet og Polens manglende opbakning til EU-topmødet i juni.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024