Lidegaard vil først evaluere energiaftale i 2015

INTERVIEW: Holder Finansministeriets nye fremskrivning af CO2-kvoteprisen, vil den grønne omstilling blive dyrere end beskrevet i energiaftalen. Men først i 2015 vil Martin Lidegaard (R) overveje ændringer.
Det er altså ikke min forventning, at kvoteprisen forbliver lav, siger Martin Lidegaard.
Det er altså ikke min forventning, at kvoteprisen forbliver lav, siger Martin Lidegaard.Foto: Carsten Snejbjerg
Morten Øyen
CO2-kvoteprisen er vigtig for energiaftalen, men den er ikke det eneste, som er vigtig.

Det mener klima- og energiminister Martin Lidegaard, som appellerer til at have "is i maven", efter Finansministeriet har nedskrevet sine forventninger til CO2-kvoteprisen frem mod 2020. Da energiaftalen blev indgået i marts sidste år, var det vurderingen, at kvoteprisen ville nå 27,5 euro i 2020. Men i Finansministeriets nye fremskrivning, der er lavet i forbindelse med udspillet til regeringens vækstplan, kommer kvoteprisen end ikke over 10 euro i 2020.

"Det er sådan med et kvotemarked, at prisen kan gå op og ned. Og det, som påvirker elprisen og den grønne omstilling, er mange ting, ikke kun kvoteprisen. Det kan faktisk påvirke mere, hvor meget det regner i Norge og Sverige," siger klima- og energiminister Martin Lidegaard.

Først evaluering i 2015
Han slår derfor fast, at Venstres ønske om at kigge endnu engang på indholdet i energiaftalen ikke er en mulighed.

"Vi har aftalt i energiforliget, at vi i 2015 vil se på, om forudsætningerne holder. Det gør vi selvfølgelig der, for det har vi aftalt," siger Martin Lidegaard.

Det er selvfølgelig sådan, at hvis den aktuelle kvotepris holder de næste ti år, så vil det alt andet lige gøre den grønne omstilling dyrere. Det er bare alt for tidligt at drage den konklusion. Og det er altså ikke min forventning, at kvoteprisen forbliver lav.

Martin Lidegaard (R)
Klima- og energiminister

Evalueringen i 2015 skal skabe et samlet billede af energiaftalen og vurdere, om forholdene stemmer med dem, der blev opstillet i marts 2012. Evalueringen skal på plads inden nogen justeringer.

"Man kan ikke bare tage en ting ud som kvoteprisen, man må se på den samlede gennemsnitlige udviklingspris. Alt andet er useriøst," siger ministeren.

Politikere skaber usikkerhed
Han fortæller, at politikerne bør passe på med at skabe usikkerhed om energiaftalen. For er der ikke sikkerhed om rammerne, så trækker investorerne sig.

"Jeg synes man skal være klar over, at hver gang man sætter spørgsmålstegn ved energiaftalen, så gør man den grønne omstilling dyrere for danskerne. Og det er forbrugerne, der kommer til at betale i sidste ende," siger han.

Martin Lidegaard peger på havvindmølleprojekter som et godt eksempel. For at få den billigste pris på en havvindmøllepark er det nødvendigt med mange investorer, der kan presse prisen. Men er de politiske rammer usikre, vil investorerne holde igen eller tage sig betalt for en usikker investering, fortæller ministeren.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024