Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Dansk Erhverv: Det kræver knofedt, hvis ESG-regler skal give konkurrencefordele

Myndighederne skal huske tålmodigheden og fleksibiliteten, når de nye – og meget omfattende – regler for rapportering om bæredygtighed skal implementeres fra i år, skriver Ellen Marie Friis Johansen.

Hvis de nye regler reelt skal sikre bæredygtig omstilling, kræver det mere end blot regler – det kræver vejledning, tilpasning og opmærksomhed på, at Rom heller ikke blev bygget på én dag, skriver Ellen Marie Friis Johansen.
Hvis de nye regler reelt skal sikre bæredygtig omstilling, kræver det mere end blot regler – det kræver vejledning, tilpasning og opmærksomhed på, at Rom heller ikke blev bygget på én dag, skriver Ellen Marie Friis Johansen.Foto: Pressefoto/Dansk Erhverv
Ellen Marie Friis Johansen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

2024 markerer starten på en ny æra for bæredygtighedsrapportering. Fra i år skal virksomheder i EU implementere det nye bæredygtighedsdirektiv, CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).

Det kalder vi også for ESG-rapportering.  

Formålet med de nye regler er at fremme gennemsigtighed, pålidelighed og ansvarlighed i virksomheders arbejde med bæredygtighed.

Det er afgørende, at virksomhederne får den nødvendige vejledning.

Ellen Marie Friis Johansen
CSR-chef, Dansk Erhverv

Det er nødvendigt for at understøtte bæredygtig omstilling og bidrage til at løse de miljømæssige, klimamæssige og sociale udfordringer, som verden står overfor.

Men for at de nye regler skal gøre en positiv forskel og reelt sikre bæredygtig omstilling, kræver det mere end blot regler – det kræver vejledning, tilpasning og opmærksomhed på, at Rom heller ikke blev bygget på én dag.

En gammel kending – og dog...

Bæredygtighedsrapportering er ikke et nyt fænomen. Lovkrav om CSR-rapportering, som det tidligere blev kaldt, blev introduceret i Danmark som det første land i verden for 15 år siden.

De nye krav, som virksomheder i hele EU skal leve op til i de kommende år, er dog markant mere omfattende end tidligere. Det stiller nye og flere krav til både viden, processer og arbejdsgange.  

Det er derfor afgørende, at virksomhederne får den nødvendige vejledning og støtte fra både EU og nationale myndigheder.

Læs også

Klar og præcis kommunikation om forventninger og vejledning i, hvordan man anvender de nye regler, er afgørende for at undgå usikkerhed og fejl, når virksomhederne skal i gang.

Virksomhederne skal asfaltere, imens de kører, og derfor er der behov for, at når myndighederne skal tjekke, om de nye regler bliver overholdt – det vi også kalder tilsyn – skal der udvises fleksibilitet i al fald de første år.

Der er mange og meget detaljerede krav, der skal analyseres og indhentes data om og præsenteres i årsrapporten. Virksomheder har behov for tid og tålmodighed til at tilpasse sig de mange nye regler.

Fakta

ESG betyder Environment, Social og Governance, og dækker over henholdvis miljø og klima, sociale forhold samt virksomhedsadfærd. ESG-rapportering handler i høj grad om data og KPI’er.

CSR betyder Corporate Social Responsibility og dækker over virksomheders samfundsansvar. CSR-rapportering er i højere grad baseret på narrativer og beskrivelser.

Det kræver til gengæld vedholdenhed, engagement og betydelige indsatser ude i virksomhederne. 

Mange står på sidelinjen og siger, at de nye rapporteringsregler ikke må blive en compliance-opgave. Men det er de – i al fald til at starte med. Nogle virksomheder er allerede klar. For andre bliver det en læringsproces, som kræver sparring og tilpasning.

For mange virksomheder vil der utvivlsomt gå nogle år, inden opgaven med at overholde de meget detaljerede regler, bliver omsat til og betragtet som en strategisk opgave.

Det er vigtigt, at der er tid og mulighed for virksomheder til at eksperimentere og finde de bedste metoder til at opfylde kravene. 

SMV'erne skal med på bølgen

Samtidig bør vi rette opmærksomhed mod de små og mellemstore virksomheder (SMV'er), som selvom de ikke er direkte omfattet af CSRD, alligevel bliver påvirket.

Når vi understøtter den bæredygtige omstilling, må vi ikke efterlade SMV’erne på perronen.

Ellen Marie Friis Johansen
CSR-chef, Dansk Erhverv

De skal nemlig levere data til de store virksomheder, der er omfattet af de nye regler.

SMV'er har ofte færre ressourcer og mindre erfaring end store virksomheder til at håndtere de komplekse krav, der bliver stillet fra såvel store virksomheder som det omgivende samfund.

Når vi understøtter den bæredygtige omstilling, må vi ikke efterlade SMV’erne på perronen, imens de blot ser toget køre afsted.

Særskilt vejledning til mindre virksomheder er helt afgørende for, at de kan følge med og også drage fordel af den bæredygtige udvikling.

For os i Dansk Erhverv handler det i sidste ende om, at bæredygtighedsrapportering skal give mening og værdi.

Læs også

For at lykkes kræver det, at virksomheder får tid og møder tålmodighed fra omverdenen til at omsætte ESG-rapportering til et strategisk element i forretningsmodeller.

Nogle stemmer har hævdet, at rapporteringskravene udelukkende øger bureaukratiet uden at skabe reel værdi. Dansk Erhverv mener, at denne opfattelse undervurderer potentialet for ESG-rapportering som en drivkraft for innovation og konkurrenceevne.

Danske virksomheder er frontløbere i bæredygtige løsninger, og det skal vi udnytte, så det bliver en konkurrencefordel på det globale marked.

Hvis vi samler alle gode kræfter, kan vi sammen gøre ESG-rapportering til værdiskabende forretningsudvikling. På den måde kan vi skabe en fremtid, hvor bæredygtighed og konkurrenceevne går hånd i hånd, og hvor danske virksomheder står stærkt globalt.

Temadebat

Det er tid til, at danske virksomheder skal rapportere under EU’s nye bæredygtighedsdirektiv, CSRD.

Direktivet har været, og er stadig til dels, længe undervejs, og der har været tvivl om, hvordan det konkret skal implementeres samt om, hvor dyrt det bliver for både statskassen og de danske virksomheder.

Uanset bliver direktivet til virkelighed for EU's virksomheder.

I en ny temadebat spørger Altinget Erhverv derfor en række aktører om:

  • Hvad skal man huske på, når CSRD implementeres?
  • Hvilke udfordringer kan der være i implementeringen?
  • Hvad kræver det af politikerne og virksomhederne, hvis bæredygtighedsrapportering skal blive en succeshistorie?

Ønsker du at bidrage med et indlæg, kan du kontakte Line Høvik Søby på [email protected] og høre om mulighederne.

Alle indlæg er forbeholdt Altinget og udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Marie Friis Johansen

CSR-chef, Dansk Erhverv, næstforkvinde, Etisk Handel Danmark
cand.jur. (Københavns Uni.), HD(O) (CBS)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024