Profile
Log ind
WAYF login
Log på med SSOGlemt adgangskode?
Bliv abonnent
Debat

Novo Nordisk: CSRD er en tiltrængt oprydning i regel-junglen – men der er plads til forbedringer

De nye EU-love om bæredygtighedsrapportering vil bringe meget godt med sig, men der er alligevel tre udfordringer, som EU bør tage hånd om, skriver Katrine DiBona.

I Novo Nordisk hilser vi CSRD velkommen og ser frem til en åben dialog med andre virksomheder, EU-Kommissionen og politikerne, så direktivet kan optimeres, hvor der er behov til gavn for næste års rapporteringer, skriver Katrine DiBona.
I Novo Nordisk hilser vi CSRD velkommen og ser frem til en åben dialog med andre virksomheder, EU-Kommissionen og politikerne, så direktivet kan optimeres, hvor der er behov til gavn for næste års rapporteringer, skriver Katrine DiBona.Foto: Pressefoto/Novo Nordisk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Alt for længe har ESG-rapportering været en jungle præget af cherry-picking, marketingsøvelser og til tider forvirrende information.

Direktivet kommer med udfordringer, men retningen er rigtig.

Katrine DiBona
Vicedirektør for globale offentlige relationer og bæredygtighed, Novo Nordisk

Skal bæredygtighed tages seriøst, kræver det sammenlignelige data og præcis information. Den transparens håber jeg, det nye direktiv om bæredygtighedsrapportering, CSRD, kommer til at bidrage med.

Direktivet kommer med udfordringer, men retningen er rigtig.

Mere data giver mere effektiv omstilling

CSRD er et omfattende direktiv, som forventes at få betydning for næsten 50.000 af de største virksomheder i EU i 2024. Hensigten er at sikre en mere standardiseret og transparent tilgang, som vil professionalisere ESG-rapporteringen (environmental, social, governance, red.).

Det betyder, at man kommer tættere på den finansielle rapportering i udtrykket, så det bliver nemmere at sammenligne virksomheder på specifikke parametre inden for bæredygtighed.

Det kan være brugen af vand, belastning af biodiversitet og klima, håndtering af affald, kemikalier, sikring af arbejdstagerrettigheder for bare at nævne en lille håndfuld områder, hvor der nu kommer konkrete krav til transparens.

Det, at vi nu skal indsamle mere data, bidrager ikke kun til gennemsigtighed, det styrker også vores handlekraft. For med mere data kan vi analysere, hvor vi står stærkt – men også hvor der skal sættes ind for at sikre en mere bæredygtig forretning.

Det er til gavn for både virksomheder og samfund.

Vi har en klar ambition om at have nul miljøpåvirkning og at opnå nul CO2-udledninger fra vores drift og transport allerede i 2030 og net-zero i 2045.

Det kræver et omfattende dataarbejde for at sikre, at vi kender vores udgangspunkt og kan følge udviklingen tæt. Her harmonerer ambitionerne i CSRD godt med det arbejde, vi allerede har søsat.

Læs også

CSRD rummer plads til forbedringer

Betyder det, at det nye EU-direktiv kommer uden udfordringer? Nej, langt fra. Jeg ser en række udfordringer, som kan skabe forvirring. Lad mig give tre konkrete eksempler.

CSRD er ikke altid kompatibelt med eksisterende globale ESG-standarder.
Så vi kan ikke kun bruge CSRD, hvis vi vil leve op til de højeste standarder.

Katrine DiBona
Vicedirektør for globale offentlige relationer og bæredygtighed, Novo Nordisk

For det første er direktivet ikke sektorspecifikt og skærer kort sagt alle industrier over én kam. Det betyder, at vi bruger mange ressourcer på at oversætte, så direktivet giver mening for os som medicinalvirksomhed.

Den udfordring forestiller jeg mig, at andre virksomheder også oplever. Vi ved, at sektorspecifikke standarder allerede er på tegnebrættet i EU – men at processen er blevet udsat. Jeg håber, at EU speeder processen op, så vi kan få en mere præcis rapportering.

En anden udfordring er mængden af data, som direktivet kræver rapportering på.

Mere data er selvfølgelig vigtigt. Men det handler om at finde en sund balance mellem at rapportere på alle påkrævede emner og sikre en præcis afrapporting uden at skabe ”information overload” i årsrapporten. Det er ikke en nem balancegang, og her kommer vi til at få vigtige lektioner.

En tredje udfordring er, at CSRD ikke altid er kompatibelt med de mange eksisterende globale ESG-standarder.

Som global virksomhed betyder det, at vi ikke alene kan støtte os til CSRD, hvis vi gerne vil leve op til de højeste standarder. Det skaber en unødig kompleksitet, og vi appellerer til, at EU fortsætter med at skubbe på for at synkronisere CSRD med andre dele af verden.

Det vil gøre god gavn i de kommende års rapporteringer.   

2024 bliver et rapporteringsår med vigtige lektioner

Alting har en begyndelse, og det gælder også CSRD. Lad os derfor give plads til nye lektioner.

Det gælder større virksomheder som Novo Nordisk såvel som mindre virksomheder, der ligesom os arbejder på højtryk med at leve op til direktivet og på at minimere vores aftryk på miljøet.  

I Novo Nordisk hilser vi CSRD velkommen og ser positivt på forandringerne. Vi ser frem til en åben dialog med andre virksomheder, EU-Kommissionen og politikerne, så direktivet kan optimeres, hvor der er behov til gavn for næste års rapporteringer.

Det er både i virksomhedernes og samfundets bedste interesse.

Temadebat

Det er tid til, at danske virksomheder skal rapportere under EU’s nye bæredygtighedsdirektiv, CSRD.

Direktivet har været, og er stadig til dels, længe undervejs, og der har været tvivl om, hvordan det konkret skal implementeres samt om, hvor dyrt det bliver for både statskassen og de danske virksomheder.

Uanset bliver direktivet til virkelighed for EU's virksomheder.

I en ny temadebat spørger Altinget Erhverv derfor en række aktører om:

  • Hvad skal man huske på, når CSRD implementeres?
  • Hvilke udfordringer kan der være i implementeringen?
  • Hvad kræver det af politikerne og virksomhederne, hvis bæredygtighedsrapportering skal blive en succeshistorie?

Ønsker du at bidrage med et indlæg, kan du kontakte Line Høvik Søby på [email protected] og høre om mulighederne.

Alle indlæg er forbeholdt Altinget og udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024