Debat

Venstre: Virksomheder skal kunne spejle sig i krav om bæredygtighed – ellers fejler vi

CSRD er et vigtigt skridt mod en bæredygtig fremtid. Men lovens succes afhænger af os politikeres dialog med virksomhederne, og at de kan gøre bæredygtighed til en fordel, skriver Louise Schack Elhom (V).

Direktivet vil skabe incitament for virksomhederne til at opnå en grønnere profil og være førende i bæredygtighed, og dermed kan Danmark og Europa stå stærkt på den globale grønne scene, skriver Louise Schack Elholm (V).  
Direktivet vil skabe incitament for virksomhederne til at opnå en grønnere profil og være førende i bæredygtighed, og dermed kan Danmark og Europa stå stærkt på den globale grønne scene, skriver Louise Schack Elholm (V).  Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Louise Schack Elholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den grønne omstilling er en af vores tids største politiske opgaver. Både i Danmark og resten af Europa skal vi vise, at det kan lykkes.

I Danmark er vores virksomheder gode til at lave grønne tiltag og digitale løsninger, og det skal vi fortsætte med. Men når vi taler om grøn omstilling, skal det ikke bare være for at fremstå som de bedste.

Det skal være en integreret del af alt, hvad vi gør politisk, og det skal påvirke hele samfundet på en klog måde.

På den måde kan vi undgå at skabe nye kriser, mens vi løser dem, vi allerede står med. Det er min vision for et grønnere Danmark og Europa.

Læs også

CSRD er EU’s nye bæredygtighedsdirektiv, der skal gælde for alle virksomheder i Europa. Det er et vigtigt skridt mod at skabe mere åbenhed omkring virksomhedernes arbejde med bæredygtighed.

I Venstre mener vi dog, at det ikke må lægge unødvendige byrder på erhvervslivet. Samtidig ønsker vi, at direktivet kan være med til at fremme konkurrence mellem virksomhederne.

Temadebat

Det er tid til, at danske virksomheder skal rapportere under EU’s nye bæredygtighedsdirektiv, CSRD.

Direktivet har været, og er stadig til dels, længe undervejs, og der har været tvivl om, hvordan det konkret skal implementeres samt om, hvor dyrt det bliver for både statskassen og de danske virksomheder.

Uanset bliver direktivet til virkelighed for EU's virksomheder.

I en ny temadebat spørger Altinget Erhverv derfor en række aktører om:

  • Hvad skal man huske på, når CSRD implementeres?
  • Hvilke udfordringer kan der være i implementeringen?
  • Hvad kræver det af politikerne og virksomhederne, hvis bæredygtighedsrapportering skal blive en succeshistorie?

Alle indlæg er forbeholdt Altinget og udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

Direktivet vil skabe incitament for virksomhederne til at opnå en grønnere profil og være førende i bæredygtighed, og dermed kan Danmark og Europa stå stærkt på den globale grønne scene.

Men vi skal også huske, at europæiske virksomheder allerede er under pres fra konkurrenter i USA og Kina, der ikke har de samme krav.

Vi skal finde en balance, så vi både stræber efter en grøn førerposition og sikrer, at vi ikke overbelaster erhvervslivet.

Direktivet viser politisk mod og fremdrift. Vi vil bruge den grønne dagsorden til at vise verden, at vækst og grøn omstilling kan gå hånd i hånd. Men det skal gøres rigtigt.

CSRD må ikke blive en byrde, der hæmmer vækst og innovation i Danmark. Derfor skal vi i Venstre sikre, at implementeringen sker i tæt samarbejde med erhvervslivet.

Gør bæredygtighed attraktivt

Når vi implementerer CSRD, skal vi huske, at små og mellemstore virksomheder allerede er under pres. De nye krav skal være meningsfulde og tilpasset den danske virkelighed.

CSRD's succes afhænger af, at vi politikere har en tæt dialog med erhvervslivet

Louise Schack Elholm (V)
Erhvervsordfører, MF

Det er vigtigt med bæredygtighedsrapportering, men vi må ikke drukne virksomhederne i bureaukrati. De administrative opgaver må ikke hæmme produktiviteten eller deres konkurrenceevne.

For at CSRD skal blive en succes, kræver det, at vi politikere har en tæt dialog med erhvervslivet. Lovgivningen skal være fleksibel og realistisk, så den kan tilpasses forskellige brancher og virksomhedsstørrelser.

Vi skal lytte til virksomhedernes bekymringer og skabe rammer, der gør det attraktivt at investere i bæredygtighed.

En mulig fordel for virksomhederne

Virksomhederne skal integrere bæredygtighed i deres kerneforretning. Det skal ikke være en ekstra byrde, men en langsigtet investering, der styrker deres markedsposition.

Flere forbrugere handler bæredygtigt, og direktivet kan skabe vækst for dem, der følger med udviklingen.

Louise Schack Elholm (V)
Erhvervsordfører, MF

Det kræver vilje til at investere i nye løsninger og opkvalificere medarbejdere. Hvis virksomhederne formår at omstille sig, kan CSRD faktisk blive en konkurrencefordel i en verden, hvor bæredygtighed får større betydning.

Flere forbrugere vælger nemlig grønne produkter, og direktivet kan skabe vækst for dem, der følger med udviklingen.

Dog kan direktivet virke som en tung byrde for nogle, især små og mellemstore virksomheder. Derfor skal vi sikre en ensartet gennemførelse på tværs af EU, så danske virksomheder ikke bliver dårligere stillet end deres udenlandske konkurrenter.

Vi skal hele tiden holde dialogen med erhvervslivet for at sikre, at de kan se sig selv i de nye regler.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024