Støjberg vil skære et "fedtlag" af DR for at styrke lokaljournalistikken

Der er et økonomisk “fedtlag” i millionklassen hos DR, som bør skæres væk for i stedet at opruste lokaljournalistikken, sagde Inger Støjberg (DD) til debat på Kulturmøde Mors om mediernes vilkår.  

Det unødvendige ”fedtlag” skal ifølge Støjberg blandt andet findes i driften af DR’s arbejde.  
Det unødvendige ”fedtlag” skal ifølge Støjberg blandt andet findes i driften af DR’s arbejde.  Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Magnus Skov Illum

Millioner i DR bliver brugt helt forkert på store tv-opbud til enkeltbegivenheder og administration. I stedet bør mediet investere pengene i at styrke den lokaljournalistiske dækning i yderområderne.  

Det sagde Danmarksdemokraternes partiformand, Inger Støjberg, på Kulturmødet Mors til debat om mediernes vilkår og pressede lokale dagblade.

”Min påstand er, at der er et fedtlag i DR, man kan skære væk,” lød det fra scenen.  

Det unødvendige ”fedtlag” skal ifølge Støjberg blandt andet findes i driften af DR’s arbejde.  

”Jeg synes, det er underligt, at når man holder en partilederdebat, så bygger DR en helt ny scene op på trods af, at man allerede har, jeg ved ikke hvor mange studier at sende fra,” sagde hun. 

Også kulturordfører Mogens Jensen (S), DR-direktør for Kultur, Børn og Unge, Henrik Bo Nielsen, samt chefredaktør hos Jyllands-Posten Machen Neel Gjertsen deltog i debatten.  

Støjberg: Pengene kan bruges bedre 

Inger Støjberg trak et konkret eksempel frem om den tætte dækning af hendes eget såkaldte CO2-rally i Randers. Her burde DR være stoppet op og have overvejet, om ressourcerne var bedre givet ud andre steder, lød det.  

“I sendte to fra TV-Avisen 18:30, I sendte to fra 21 Søndag. I sendte en fra DR.dk. Og så havde I sendt tre, der lavede en DR-dokumentar om det. Det var otte mand,” sagde Inger Støjberg.  

Debatten blev styret af tidligere EB-chefredaktør Poul Madsen, og Inger Støjberg svarede “ja”, da han ville vide, om hun selv ville kunne pege på besparelser i DR for 500 millioner kroner.  

Og så ville man få det samme? spurgte Poul Madsen.  

”Du ville ikke få det samme, du ville jo få noget andet. Du vil for eksempel ikke få to forskellige kameraer, der optog 21 Søndag og 18.30-nyhederne.” 

DR ville miste muskler 

Men skal der findes steder at skære i DR for flere hundrede millioner kroner, bliver det helt afgørende at kunne pege på, hvilken form for indhold man ønsker at undvære, sagde DR-chef Henrik Bo Nielsen.

Jeg kan love dig for, at der ikke ligger 450 millioner kroner eller 500 millioner kroner og flyder i gaderne

Henrik Bo Nielsen
Direktør for DR Kultur, Børn og Unge

For besparelsen vil føre til et markant anderledes DR, som ville “miste muskler” og uundgåeligt svække kvaliteten over bred kam på alt fra børnefjernsyn til store sportsbegivenheder, lød det.  

“Jeg kan love dig for, at der ikke ligger 450 millioner kroner eller 500 millioner kroner og flyder i gaderne,” sagde Henrik Bo Nielsen med henvisning til Støjbergs eksempler.  

I debatten henviste Henrik Bo Nielsen til de DR-besparelser på 20 procent over fem år, som man fra politisk side senere besluttede at rulle tilbage.  

“Det er ikke så mange år siden, man prøvede at flytte et ordentligt læs penge, og konsekvensen var jo, at der var folk, der savnede DRK, og der var folk, der savnede DR3. Der var folk, der savnede forskellige typer indhold, sagde han.

Efter debatten spurgte Altinget Inger Støjberg, om hun konkret vil uddybe, hvor DR kan skære et trecifret millionbeløb, uden at det sker på bekostning af kvaliteten over bred kam. 

”Jamen DR er en mastodont. Og det betyder, at de også agerer som en mastodont. Det kan være svært at forstå, hvorfor der skal bygges sådan en megastor scene op til en partilederdebat. Jeg er sikker på, at det nok blev nogle flotte tv-billeder, men det er da fjollet. Og det gør de kun, fordi de er så store, som de er."

Skal DR også igen spare 20 procent over fem år?

”Jeg vil ikke sætte præcise tal på i dag, men jeg mener, at der er områder, hvor man godt kunne spare. Samtidig synes jeg, at man kunne overveje en endnu større regionalisering,” sagde Inger Støjberg. 

“De regionale radioer på DR har en kæmpe betydning i de områder, de dækker, og det er dér, mange får deres lokale nyheder fra. Det er vigtigt at huske på, at DR har et stort publikum, og derfor kunne jeg godt tænke mig, at man fokuserede mere på regionalisering.” 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partiformand (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Henrik Bo Nielsen

Direktør, Kultur, Børn og Unge, DR, fhv. adm. direktør, Det Danske Filminstitut
student (Aalborg Katedralskole 1980), jurastudier (Aarhus Uni.)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024