Mindre kontrol giver bedre kvalitet i det offentlige

NOTE: Bedre kvalitet i den offentlige sektor går ikke via mere i løn, men over mindre kontrol, så ansatte kan udføre det job, de er ansat til, siger professor.
Henrik Theil
"Den offentlige sektor har lavet en skinverden af papirsystemer, der som bare vokser og vokser. Folk bruger tid på at nedfælde ting på papir, som de ikke har tid til at føre ud i virkeligheden," siger professor Tage Søndergaard Kristensen til Ugebrevet A4.

Han er arbejdsmiljøforsker ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, og han ser ikke løsningen i form af flere ressourcer som mere i løn eller flere ansatte. Men mistillid og kontrolsystemer skal fjernes, for han undrer sig ikke over stress og højt sygefravær hos offentligt ansatte.

"Stressproblemet opstår, når folk skal bruge tid på noget andet end det, der er knyttet til deres kerneydelser," siger han.

Han undrer sig over, at det offentlige ikke reagerer på tårnhøjt sygefravær med en hjemmepleje, hvor der er op mod 25 sygedage hvert år igennem flere år. Han skylder skylden på de offentlige systemer, der har skabt en pseudoverden, hvor det handler om at tilfredsstille evaluerings- og kontrolsystemer.

"Christiansborg er den egentlige stressfaktor i den offentlige sektor. Politikerne skal dæmpe deres handlekraft over for skandalesager i pressen. De går nemlig galt i byen, når de tror, at en nedfældet politik kan løse ethvert tænkeligt problem," mener professoren.

"De ansatte skal have tid til at lave det, de er uddannet til, og der skal være tillid til, at de gør det tilfredsstillende. Og så kan vi godt droppe forestillingen om, at vi kan have verdens mest udviklede velfærdssystem, uden at der sker fejl. Selvfølgelig gør der det. Men dem skal vi bruge til at lære af - ikke til at angribe og mistænkeliggøre hele sektorer med".

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024