Kommentar af 
Hanne Elisabeth Rasmussen

Fondenes filantropiske indflydelse er betydelig – og derfor skal danskerne vide mere om fondsverden

Fonde og filantropiske foreninger bevilgede 27 milliarder kroner til almennyttige formål i 2022. Med et beløb i den størrelse er det væsentligt for samfundet at vide, hvordan det danske fondslandskab ser ud og fungerer, skriver Hanne Elisabeth Rasmussen.

En fonds filantropiske tilgange er et udtryk for, hvordan netop den fond agerer, og hvad den forventer af sig selv og af samspillet med omverdenen, skriver Hanne Elisabeth Rasmussen i sin første kommentar i Altinget.
En fonds filantropiske tilgange er et udtryk for, hvordan netop den fond agerer, og hvad den forventer af sig selv og af samspillet med omverdenen, skriver Hanne Elisabeth Rasmussen i sin første kommentar i Altinget.Foto: Fondenes Videnscenter
Hanne Elisabeth Rasmussen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

3.658 danske fonde og filantropiske foreninger i Danmark bevilgede i 2022 i alt 32,4 milliarder kroner til forskellige filantropiske aktiviteter. Heraf gik de 27 milliarder kroner til almennyttige formål.

Det er et betydeligt beløb, og derfor er det naturligvis interessant for samfundet at interessere sig for, hvad pengene går til, og hvordan bevillingerne foretages.

Netop behovet for at øge danskernes viden om de danske fonde og deres aktiviteter er da også en af grundene til, at fondene i fællesskab dannede Fondenes Videnscenter i 2017. 

Hvert år står vi for – ud fra data fra Danmarks Statistik – at udgive undersøgelser om, hvordan fondes bevillinger fordeler sig på antal bevillinger og beløb samt modtagere og formål blandt andet uddannelse- og folkeoplysning, sociale, internationale humanitære, kulturelle, natur-, klima- og miljø og erhvervs- og regionaludvikling. Vi belyser også, hvordan billedet udvikler sig hen over årene.

Læs også

Fondsdanmark bestod i 2022 af 9.155 fonde i Danmark. De fleste danske fonde har et almennyttigt formål. 

Men især de små fonde uddeler ikke penge hvert år, og af de bevilgende fonde i 2022 stod de 20 mest bevilgende for 24,5 milliarder kroner, svarende til 76 procent af årets samlede uddelinger.

Fondene spænder bredt i forhold til organisering, fundats, formål, kultur og tilgange. Der er dog nogle udbredte, overordnede filantropiske tilgange blandt de danske fonde.

For at beskrive nogle fællestræk kan vi bruge det velkendte: "Noget gammelt, noget nyt, noget lånt og noget blåt", som i bryllupssammenhæng anvendes til at forene tradition og fremtid, og som her bruges til at forklare noget om fondes ageren.

Grundlæggende er det væsentligt at kende til den store diversitet, der er i det danske fondslandskab af almennyttigt uddelende fonde.

Hanne Elisabeth Rasmussen
Direktør, Fondenes Videnscenter

'Noget gammelt' er fondenes fortsatte arbejde med klassiske ansøgerdrevne bevillinger, der er lige så relevant i dag som tidligere. For nogle fonde er det den primære uddelingsform, mens det for andre er ét greb blandt flere filantropiske greb.  

'Noget nyt' manifesterer sig ved, at fondsfilantropi hele tiden udvikler sig, uanset den enkelte fonds historiske udgangspunkt eller tilgang.

Det kan være ved en ny tilgang til evaluering, grundfinansiering eller samarbejde med andre fonde eller bevillingsmodtagere. Det kan også være drevet af samfundsudviklingen som eksempelvis øget fokus på bæredygtighed i uddelingerne.

'Noget lånt' illustreres af, at fonde generelt arbejder ud fra en open source-tankegang i filantropiske indsatser, hvor de deler viden og låner af andre, både nationalt og internationalt, for at muliggøre, at gode løsninger kan reproduceres og anvendes bredt på tværs af projekter og sektorer.

Endelig er 'noget blåt' en metafor for fondenes stabilitet og langsigtede perspektiv. Ifølge dansk fondslov skal fondsbestyrelsen drive en uddelende fond, sådan at den i princippet kan fungere uendeligt. Det giver fonden fokus på at anvende og forvalte sine ressourcer, sådan at fonden får en særlig robusthed og kan være der for kommende generationer også.

Som en del af fondsstatistikken 2022 er der defineret et filantropisk spænd med fire modeller, der fortæller, hvem der driver de aktiviteter, årets fondsuddelinger går til. 

  • Ansøgerdrevne aktiviteter. Her bevilger fonden midler til ansøgeren og involverer sig ikke yderligere i den støttede aktivitet. Ansvaret for at gennemføre projekterne ligger helt hos modtagerne. Det er en bredt anvendt form for filantropi, som skaber stor diversitet i de projekter, der støttes. 53,1 procent af de samlede bevillinger i 2022 gik til denne type aktivitet. 
  • Ansøgerdrevne, fondsunderstøttede aktiviteter. Her yder fondene ud over økonomisk støtte også rådgivning, sparring eller har anden form for engagement i den støttede aktivitet. Fondens bidrag kan tage mange former, eksempelvis bidrag med erfaringer fra andre støtteaktiviteter eller ekstern viden, der kan medvirke til, at projekterne realiseres og skaber resultater. Fondens strategiske rolle i aktiviteten er øget, men uden at fondene selv definerer eller driver aktiviteten. 27,4 procent af de samlede bevillinger i 2022 gik til denne type aktivitet.

Læs også
 

  • Alliancedrevne forandringsskabende aktiviteter. I denne model bidrager fonden ikke bare til enkeltaktører, men til alliancer, hvor flere aktører går sammen for at skabe forandringer. Det er en mere kompleks model, hvor fonden arbejder sammen med andre institutioner, ngo'er, virksomheder eller offentlige aktører for at skabe langsigtede, transformative løsninger. Her er fondens rolle at være brobygger mellem forskellige interessenter. 5,4 procent af fondspengene i 2022 blev uddelt til denne type af aktivitet.
  • Fondsdrevne aktiviteter. I denne model driver fonden selv en almennyttig aktivitet fra start til slut. Fondens medarbejdere og ekspertise er ofte dybt engageret i strategi og drift. Det kan eksempelvis være et museum, en rådgivertelefon eller genopretning af et naturområdes biodiversitet. 9,8 procent af fondspengene i 2022 gik til denne type aktivitet.

Selv inden for de forskellige tilgange til filantropi, ser vi mange nuancer. 

Hanne Elisabeth Rasmussen
Direktør, Fondenes Videnscenter

De resterende 4,3 procent af de samlede uddelinger i 2022 blev uddelt til aktiviteter, der blev drevet på andre måder. 

Grundlæggende er det væsentligt at kende til den store diversitet, der er i det danske fondslandskab af almennyttigt uddelende fonde. Og selv inden for de forskellige tilgange til filantropi, ser vi mange nuancer. 

Alligevel udtrykker en fonds filantropiske tilgange meget om, hvordan netop den fond agerer, og hvad den forventer af sig selv og af samspillet med omverdenen.

Så alt i alt er det en vej til at forstå spændet i den danske fondsverden og at forstå den enkelte fond lidt bedre som støttemodtager, samarbejdspartner eller engageret samfundsborger.  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Elisabeth Rasmussen

Direktør, Fondenes Videnscenter,
MBA (Henley/University of Reading 2011)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024