Kommentar af 
Mads Young Christensen

Foreninger bliver nødt til at investere i medarbejdere, hvis de skal fremme frivilligheden

Man skal overveje mere lønnet arbejde inden for idræt, hvis man skal komme problemet med for få frivillige til livs, skriver Mads Young Christensen.  

Jeg er ikke i tvivl om, at hvis vi skal have flere frivillige er en del af svaret, at foreninger i højere grad må ansætte medarbejdere, skriver Mads Young Christensen. 
Jeg er ikke i tvivl om, at hvis vi skal have flere frivillige er en del af svaret, at foreninger i højere grad må ansætte medarbejdere, skriver Mads Young Christensen. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Mads Young Christensen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mens rigtig mange foreninger og idrætsgrene heldigvis har lagt Covid-19 og faldende medlemstal bag sig, står mange desværre og mangler frivillige.

De frivillige trænere, dommere og ledere er ikke på samme måde vendt tilbage til idrætten som udøverne, og for mange foreninger er manglen på frivillige blevet en flaskehals for yderligere medlemsfremgang og udvikling. 

Foreninger med en lønnet medarbejder har lettere ved at rekruttere frivillige og skabe medlemsvækst.

Mads Young Christensen

Jeg elsker og hylder det frivillige arbejde. Det giver glæde, oplevelser og ikke mindst fællesskab. Det er personligt udviklende og kompetencegivende.

Det sagt, er der løbende behov for at forholde sig til det frivillige arbejde, og jeg mener, at tiden er til, at vi i foreningsidrætten justerer på balance imellem det frivillige og lønnede arbejde.  

I min dialog med foreningsledere, er ønsket om flere medlemmer næsten altid et emne.

Det giver god mening. Ofte er mangel på trænere et problem, og særligt i de store byer er mangel på haltid en udfordring.

Men det som slår mig gang på gang, er, at den reelle udfordring for langt de fleste foreninger handler om tid og ressourcer, til det jeg vil kalde daglig ledelse og langsigtet udviklingsarbejde.  

Det kræver tid og ressourcer at rekruttere, lede og koordinere det frivillige arbejde.

Derfor er jeg heller ikke i tvivl om, at hvis vi skal have flere frivillige er en del af svaret, at foreninger i højere grad må ansætte medarbejdere. Heldigvis er flere foreninger og idrætsgrene opmærksomme på dette og i øvrigt godt på vej.  

Et godt eksempel er svømning. Her har flere større foreninger prioriteret en fuldtidsansættelse, og forbundet SvømDanmark er meget eksplicitte om netop fordelene ved at gå den vej.

Inden for basketball er vi ikke så langt som svømning, men vi bevæger os i samme retning.

Erfaringerne fra basketball er ligeledes gode, og jeg kan konstatere, at de frivillige ingen problemer har med at arbejde sammen med en lønnet medarbejder.

Tværtimod ser vi, at foreninger med en lønnet medarbejder har lettere ved at rekruttere frivillige og skabe medlemsvækst.

Spørger man DIF og DGI vil de nikke genkendende til samme tendens.

Læs også

Hæver man blikket fra bolden, og ser i retning af andre civilsamfundsområder, så har foreninger og organisationer inden for blandt andet sundheds- og socialområdet i mange år haft lønnede medarbejdere til at lede og koordinere det frivillige arbejde.

Tænk bare på Kræftens Bekæmpelse og lignende organisationer. Det er vist fair at sige, at vi på den front er bagud i idrætten.  

For rigtig mange mindre foreninger er det ikke økonomisk realistisk at ansætte en medarbejder på fuld- eller deltid. Der er stor forskel på økonomien i både foreninger og idrætsgrene, men et bud herfra er, at har man som forening 700 eller flere medlemmer, så er det muligt og langt hen ad vejen et spørgsmål om prioritering.

Alternativt kan mindre foreninger jo også gå sammen og derigennem skabe den fornødne økonomi til at lønne en medarbejder.  

Hvis vi skal have unge til at lave frivilligt arbejde og for eksempel hjælpe med at træne børn, så koster det.

Mads Young Christensen

Jeg er helt med på, at det ikke er uden problemer at ansætte lønnede medarbejdere. Dét, at nogle får løn mens andre lægger mange og nogle gange ligeså mange eller flere timer frivilligt, er ikke problemfrit.

Som frivillig bestyrelse må man også være skarp og bevidst om ens kompetencer, og hvad der motiverer. En lønnet medarbejder skal jo komplementere en bestyrelse og ikke tage de sjove opgaver fra de frivillige.  

Når jeg taler om at justere balance imellem det frivillige og lønnede arbejde, så tænker jeg ikke kun på deciderede ansættelser og reelle jobs.

Jeg tror også, at vi må se i øjnene, at hvis vi skal have unge til at lave frivilligt arbejde og for eksempel hjælpe med at træne børn, så koster det.

Et gavekort på 500 kroner er ikke længere nok. For mig er man stadig frivillig, når man får betaling for det der kan sammenlignes med et fritidsjob.

Nogle vil formentlig sige, og måske med rette, at de unge aldrig lærer værdien af frivilligt arbejde, hvis de fra start af, bliver lønnet. Der er nok en gruppe af unge, som kun laver frivilligt arbejde, hvis de får løn for det.

For det første, er det generelt sundt for unge at tjene deres egne penge, også når de kun gør det for pengenes skyld.

For det andet, så tror jeg så meget på værdierne i foreningsdanmark og det fællesskab man bliver en del af, at de unge som engagerer sig, løn eller ej, tager meget mere med sig.

 

Læs også

Min hustru træner vores femårige datter i håndbold sammen med tre andre engagerede forældre. De gør det for at bakke op og give børnene lærerige og sjove oplevelser.

Hvor jeg på den ene side finder det helt fint, at unge kan tjene lidt lommepenge, har jeg til gengæld den klare holdning, at forældre ikke skal lønnes for frivilligt arbejde, når de træner deres egne børn eller sidder i bestyrelsen i den lokale forening.  

Til slut vil jeg understrege, at jeg taler om at justere balancen.

Altså, der skal være balance. Skulle nogle være i tvivl, er jeg ikke i gang med at argumentere for, at alt frivilligt arbejde skal lønnes. På ingen måder.

Det fællesskab og engagement som frivilligt arbejde giver, har alt for stor værdi til, at vi kan og skal betale os ud af det.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Young Christensen

Direktør, Vordingborg Kommune, formand, Danmarks Basketball Forbund
cand.merc. i kommunikation (CBS 2008)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024