Politiforhandlinger starter med minus på 600 millioner

FINANSLOV: Der bliver ikke råd til mange flere betjente for de midler, regeringens finanslovforslag stiller til rådighed for et kommende politiforlig. Blot fastholdelsen af status quo på politiets budgetter vil lægge beslag på 600 millioner kroner.

Finansminister Claus Hjort Frederiksen har ikke øremærket et bestemt beløb til politiet på næste års finanslov. Men han lover, at justitsministeren nok skal komme med regeringens skøn, når forhandlingerne om det næste politiforlig starter.
Finansminister Claus Hjort Frederiksen har ikke øremærket et bestemt beløb til politiet på næste års finanslov. Men han lover, at justitsministeren nok skal komme med regeringens skøn, når forhandlingerne om det næste politiforlig starter.Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Kim Rosenkilde

Regeringen lægger med sit finanslovudspil op til at bruge færre penge på børnepasning, miljø og u-landsbistand, og flere på politi og sundhed.

Men inden der bliver råd til flere betjente og nye it-systemer til politiet, kan de frie midler i regeringens finanslovudspil imidlertid hurtigt få ben at gå på.

Med udspillet er der afsat en såkaldt forhandlingsreserve på 1,7 milliarder kroner til ”højt prioriterede områder.”

Det er de penge, forhandlingsvillige partier som udgangspunkt kan få lov at udmønte, hvis de til gengæld skriver under på en finanslovsaftale.

Det er ikke sådan, at vi tager alle øretæverne ved at skaffe pengene og så bare inviterer partierne ind til en gratis omgang.

Claus Hjort Frederiksen (V)
Finansminister

Det er også her midlerne til den kommende flerårsaftale om politiets økonomi skal findes, fremgår det af regeringens udspil.

Hvad der til gengæld ikke fremgår, er den såkaldte 'skrænt', som træder ind, når det nuværende politiforlig udløber til januar. Skrænten betyder, at det vil koste omkring 600 millioner kroner blot bevare de nuværende bevillinger til politiet.

”Det er jo et snydetal, regeringen kommer med. Det ser flot ud på papiret, men de glemmer lige at sige, at der er en række initiativer, der kun er finansieret indtil første januar. Så den bid skal vi starte med at tage af de 1,7 milliarder kroner,” siger Socialdemokraternes retsordfører, Trine Bramsen.

'Skrænten' nærmer sig
Dykker man ned i regeringens finanslovudspil, fremgår det, at den økonomiske ramme for politi og anklagemyndighed står til at blive reduceret med over 550 millioner kroner i forhold til bevillingen på dette års finanslov.

Det er penge, der blandt andet går til at finansiere den tidligere regerings grænseindsats, rocker-bandepakke og task force mod indbrud.

Dokumentation

Bevillinger i finanslovsforslaget for 2016
(mio. kr. i 2016-priser)

Politi og anklagemyndighed

Regnskab 2014 Finanslov 2015 Finanslovforslag 2016
8.486 8.473 7.915

 

PET

Regnskab 2014 Finanslov 2015 Finanslovforslag 2016
558 560 549

 

Ud over bevillingerne på finansloven for 2015 blev der afsat yderligere 130 mio. kr. i marts til at styrke politiets og PET's beredskab oven på terrorangrebet i København og 155 mio. kr. i juli til at afvikle en del af politiets overarbejdspukkel (jf. aktstykke 108 og akstykke 146).

Kilde: Forslag til finanslov for 2016


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024