Rapport: Kriminalitetsniveau det laveste i årtier

KORT NYT: Ifølge en rapport fra Justitsministeriets Forskningskontor er andelen, der frygter at blive udsat for kriminalitet, steget, på trods af at kriminalitetsniveauet er det laveste siden de første undersøgelser i 1980'erne.

Morten Hauge Larsen

Siden 2005 har Justitsministeriet på årlig basis undersøgt, i hvor høj grad den danske befolkning oplever at blive udsat for kriminalitet. Den nyeste rapport, som er udarbejdet i samarbejde med Københavns Universitet, viser, at 15 procent af de 16-74-årige danskere sidste år har oplyst, at de har været udsat for tyveri, vold og/eller hærværk. Det er den laveste andel, siden man i 1987 foretog undersøgelsen første gang.

Tendensen er, at kriminalitetsniveauet, efter at have ligget på omkring 25 procent fra 1987-2002, er faldet. De laveste niveauer er målt i 2009, 2012 og 2013, fremgår det af Justitsministeriets rapport.

Til gengæld er procentdelen af befolkningen, der næsten hele tiden eller ofte bekymrer sig om risikoen for at blive udsat for kriminalitet, steget i forhold til de foregående år. Således angiver 13 procent af danskerne, at de er overvejende bekymrede for deres personlige risiko for at blive udsat for kriminalitet. De to foregående år har denne andel ligget på 10 procent. 

De rige er mindre udsatte
Der findes ikke noget godt svar på, hvorfor danskerne generelt er blevet mere angste for at blive udsat for kriminalitet i forhold til de foregående år. Billedet ændrer sig også, når der spørges til danskernes bekymring for vold, som er lavere end alle de foregående år.

Undersøgelsen viser, at kvinder er mere angste for at blive udsat for kriminalitet, end mændene er. Det forholder sig dog sådan, at mændene faktisk er mere udsatte, når det kommer til kriminalitet. Således var 16 procent af mændene udsat for kriminalitet i 2013, mens det gælder for 14 procent af kvinderne.

Det fremgår også af Justitsministeriets undersøgelse, at personer med en høj indkomst er mindre bekymrede for kriminalitet end dem, som har en lavere indkomst. Den mindre grad af bekymring hos denne gruppe kan delvist understøttes af tallene. 

Således er personer, som tjener mellem 100-239.00 kroner om året, mere udsatte for tyveri end de resterende indkomstgrupper, ligesom personer med en indkomst på over 549.999 kroner har mindre sandsynlighed for at blive udsat for vold end dem, der tjener mindre. Til gengæld har personer med en indkomst på over 550.000 kroner en forøget risiko for indbrud end personer med en mindre indkomst.

Festaber er ubekymrede men udsatte
Justitsministeriets undersøgelse viser også, at personer, der ofte går ud og morer sig og fester, er mindre angste for at blive udsat for kriminalitet end dem, der sjældnere går ud. 

Tallene viser dog, at denne gruppe måske burde være mere bekymrede, fordi de der går ud mindst én gang ugentligt, faktisk er mere udsatte end dem, der går ud sjældnere.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024