KandidattestenEU-valg 2024

Karin Liltorp

forModeraterne

52 år

Ph.d.-uddannelse

Derfor stiller jeg op

Moderaterne har nogle supergode mærkesager, som jeg gerne vil ned og kæmpe for. Især er jeg optaget af sundhedsdagsordenen, hvor jeg tror, vi kan få meget mere glæde af hinanden end i dag.

Politiske mærkesager

Forbruget skal ned!

Vi forbruger alt for meget i de vestlige lande, og hvis vi skal i mål med den grønne omstilling skal forbruget ned. Derfor foreslår at EU etablerer et forbrugsbaseret klimamål, der skal mindske vores forbrugsbaserede udledninger væsentligt.

Fælles front mod Antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens ender med at blive en af fremtidens store dræbere, hvis vi ikke finder ”kuren”. EU har fokus på problemet, men der skal mere til – bl.a. bedre incitamenter for medicinalvirksomhederne til at forske i området.

En generel styrkelse af sundhedsdagsordenen på tværs af EU-landene

Deling af sundhedsdata på tværs af EU vil kunne gøre os meget klogere på behandling af sygdomme – og arbejdet er i gang. Men hvis vi ikke gør det rigtigt, risikerer vi et administrativt helvede! Vi foreslår desuden fælles centre for behandling af sjældne sygdomme for at samle eksperterne.

Personlige spørgsmål

Hvilken politisk gruppe i Europa-Parlamentet vil dit parti sidde i?

Gruppen Renew Europe

Nævn en bog, der har gjort særligt indtryk på dig.

"Hvor der er fugle" af Maren Uthaug. En fantastisk bog, der beskriver, hvordan den samme situation kan opfattes meget forskelligt, afhængigt af øjnene der ser.

Er der en fritidsaktivitet, der er særlig vigtig for dig?

Jeg elsker at gå på kirkegårde! Der er så meget historie samlet - og en helt speciel fred. For mig er det ren terapi, og jeg tager aldrig på ferie uden af se områdets kirkegårde.

Er der en kunstner eller musiker, du sætter særlig pris på?

Depeche Mode har jeg fulgt siden jeg var helt ung - og de har forandret sig sammen med mig. Fra det optimistiske "lev livet" til det mere melankolske og bevidstheden om, at vi skal dø.

Hvilken podcast lytter du altid til?

"24 spørgsmål til professoren" med Lone Frank - hvor man går i dybden med et (nogle gange nørdet) emne. Jeg har lært så meget gennem disse podcasts.

Sammenlign svar

1

Det er en fordel for Danmark at være med i EU

De fleste gode løsninger på de store udfordringer, vi står overfor, kræver at vi arbejder sammen. Tænk bare på, hvordan det ville se ud med den grønne omstilling, hvis ikke vi havde EU til at sætte retningen.
Karin Liltorp
2

Danmark bør indføre permanent grænsekontrol og dermed træde ud af Schengen-samarbejdet

Fælles udfordringer kræver fælles løsninger
Karin Liltorp
3

16-årige skal have stemmeret til europaparlamentsvalget

4

Samfundsnødvendige produkter som medicin og teknologi skal produceres i EU, også selvom de kan fås billigere andre steder i verden

Vi skal værne om den åbne økonomi, så lande uden for EU også kan bidrage til vores beredsskab. Det centrale er dog, at vi bevarer vores autonomi, og derfor sikrer, at vi ikke er afhængige af enkelte lande - og især ikke lande, som vi ikke deler værdigrundlag med.
Karin Liltorp
5

Ukraine skal tilbydes medlemskab af EU, når de lever op til de formelle betingelser om blandt andet demokrati og retsstat

Det centrale for alle nye medlemslande er, at de lever op til de grundlæggende betingelser - og når de gør det i Ukraine, er de mere end velkomne :)
Karin Liltorp
6

Et enkelt land skal ikke længere have veto-ret til at forhindre, at EU vedtager nye sanktioner mod andre lande

Nogle sager er for vigtige til, at vi kan lade enkelt lande stå i vejen for at de bliver vedtaget. Det gør sig bl.a. gældende i sikkerhedspolitik - hvor vi skal stå sammen med Ukraine.
Karin Liltorp
7

EU’s landbrugsstøtte skal afskaffes

Vi skal sørge for, at landbrugsstøtten er med til at understøtte den grønne omstilling - det er netop en oplagt mulighed for at styre udvikling i den rigtige retning.
Karin Liltorp
8

EU bør fremme brugen af atomkraft som en bæredygtig energikilde

Den grønne omstilling kommer også til at inkludere atomkraft! Derfor skal vi gerne have en fælles europæisk plan for, hvordan denne energikilde bedst anvendes. Jeg glæder mig over, at vi også har danske virksomheder, der mener at kunne producere sikker og grøn atomenergi indenfor for en kort årrække.
Karin Liltorp
9

EU skal give mere økonomisk støtte til at udbygge togtrafikken på tværs af Europa

Et bedre jernbanenet i Europa vil både være godt for klima, vækst og sammenhængskraft. Hurtigtog mellem storbyer vil være oplagt.
Karin Liltorp
10

EU skal nedjustere de grønne ambitioner, så erhvervslivet får længere tid til at omstille sig til EU's grønne krav

Vi har en række klimamål, som vi i Moderaterne også bekender os til. 2030- og snart et 2040-mål og ikke mindst Parisaftalen. Omstillingen skal ske i henhold til dem - og vi tror på, at det kan ske via incitamenter over forbud, så erhvervslivet også kan følge med. Men vi må ikke være naive med uopnåelige mål og forbud.
Karin Liltorp
11

Danmark skal være fuldt med i EU’s udlændingepolitik, og derfor bør vi afskaffe retsforbeholdet

Det handler helt grundlæggende om solidaritet: Udlændingeudfordringer skal løses sammen. Hvis vi efterlader periferstaterne (Italien, Grækenland mm.) med hele opgaven, vil det alligevel bide os bagi på sigt.
Karin Liltorp
12

EU's økonomiske støtte til afrikanske lande skal gøres afhængig af, at de medvirker til at bremse migration til Europa

Vi kan godt forestille os modeller, hvor opbremsning af migration tænkes ind som en del af støttepakken.
Karin Liltorp
13

Danmark skal stille soldater til rådighed til en kommende europæisk indsatsstyrke på 5.000 mand

Ja. Vi skal også løfte vores del af ansvaret for EU's sikkerhed.
Karin Liltorp
14

Danmark skal erstatte kronen med euroen

Ja. I Moderaterne går vi ind for en afskaffelse af Euroforbeholdet.
Karin Liltorp
15

EU skal regulere hvilke strategisk vigtige teknologier, medlemslandene må eksportere

Økonomiske interesser må ikke vægtes højere end vores fælles sikkerhed, men som udgangspunkt skal vi ikke regulere erhvervslivets eksportmuligheder.
Karin Liltorp
16

EU skal ikke optage flere nye medlemslande

Vi skal favne flere i fællesskabet - og hvis de viser, at de deler vores værdier og kan leve op til kravene, er det kun positivt, at vi får flere med på holdet.
Karin Liltorp
17

Tyrkiet skal ikke længere være kandidat til at blive medlem i EU

Løsningen er ikke at smække døren i hovedet på Tyrkiet, men tværtimod at blive ved med at søge dialogen og blive ved at presse diplomatisk på for at få landet til at gennemføre de reformer, der skal til, for at blive optaget i EU.
Karin Liltorp
18

EU skal stramme reglerne for dyretransporter, så de ikke varer længere end otte timer

Ja, generelt bør reglerne for dyretransporter skærpes. Der bør også kigges på andre tiltag for at forbedre forholdene for dyrene under transport.
Karin Liltorp
19

EU skal vedtage fælles stop for udvinding af fossile brændstoffer senest i 2030

Vi ønsker en fastsat slutdato for udvinding af fossile brændstoffer, hvilket EU også forsøgte at fremme under COP28. En global slutdato ville være det bedste for klimaet. Dog skal EU også tage hensyn til energiforsyningssikkerheden. Muligheden for at indføre en fælles stopdato i 2030 afhænger af vores evne til at producere tilstrækkelig grøn energi på det tidspunkt.
Karin Liltorp
20

Det samlede landbrugsareal i EU skal mindskes for at gøre plads til mere vild natur

Vi bør genoprette naturen og afsætte flere områder til vild natur. I fremtiden bør landbrugsstøtten i højere grad fokusere på formål som natur, miljø og klima.
Karin Liltorp
21

Det er godt, at EU vil ændre reglerne, så det i nogle tilfælde bliver tilladt at jage ulve i Danmark

Ulven bør fortsat være en beskyttet art i EU, men der er allerede diskussioner om at justere det generelle beskyttelsesniveau, da ulvebestanden vokser i Europa. Jagt på ulve i Danmark skal dog baseres på en nøje vurdering af ulvens bevaringsstatus her i landet. Vi er endnu ikke nået til et punkt, hvor jagt på ulve bør tillades i Danmark.
Karin Liltorp
22

Udlændinge skal kunne købe sommerhuse i Danmark

Nej. Vi mener, at "sommerhusreglen" fortsat skal gælde.
Karin Liltorp
23

EU skal oprette modtagecentre for asylansøgere, som skal ligge uden for Europa

Ja, vi bør etablere modtagecentre både inden for og uden for Europa. Centre uden for Europa bør tage sig af afviste asylansøgere, mens centre inden for EU skal fokusere på behandling af asylprocessen for dem, der ankommer hertil. EU bør håndtere centrene i EU i fællesskab, mens centrene uden for EU bør oprettes i samarbejde med Den Afrikanske Union og afrikanske lande.
Karin Liltorp
24

EU skal øge antallet af redningsaktioner i Middelhavet

I Middelhavet bør vi prioritere at kontrollere og stoppe de illegale migrationsstrømme. Det skal selvfølgelig ske med en tilgang som respekterer disse menneskers værdighed og liv.
Karin Liltorp
25

Det er godt, at EU har fastsat et minimum for øremærket barsel til mænd

Det er positivt, at der skabes en norm, hvor barsel også er en naturlig ting for manden.
Karin Liltorp
26

Lande skal kunne trækkes i EU-støtte, hvis deres lovgivning diskriminerer seksuelle minoriteter

Ja. EU's fælles værdigrundlag nedskrevet i Lissabontraktatens artikel 2, såsom menneskerettigheder (herunder ligestilling), skal opretholdes, og sanktioner bør være et værktøj til det.
Karin Liltorp
27

EU skal kunne gribe ind i landenes håndtering af pandemier eller andre grænseoverskridende sundhedstrusler

Sundhed er som udgangspunkt et nationalt anliggende, men som vi lærte under corona-pandemien, er international koordinering ved grænseoverskridende sygdomme afgørende.
Karin Liltorp
28

Vi skal fokusere mere på EU end USA som udenrigs- og sikkerhedspolitisk allieret

Vi skal fokusere mere på EU, men ikke negligere vores altafgørende samarbejde med amerikanerne - særligt når det kommer til NATO. EU skal dog prioritere sit eget forsvar højere og udgøre en stærkere søjle i NATO.
Karin Liltorp
29

EU bør have en ny traktat for at gøre samarbejdet mere effektivt

For at EU kan optimere vores beslutningsprocesser, skal der bestemt løbende kigges på, hvordan vi effektiviserer vores samarbejde. Det kan dog godt gøres inden for de gældende traktater.
Karin Liltorp
30

Det er godt, at EU lovgiver om kønskvoter i virksomheders bestyrelser

Ligesom det er godt, at der skabes en norm, hvor barsel også er en naturlig ting for mænd, er det også godt, at EU bidrager til at normalisere ligestilling på bestyrelsesgangene i større virksomheder.
Karin Liltorp
31

EU skal fremme, at der i offentlige udbud stilles krav om ordentlige arbejdsvilkår

Ja. Udbudsdirektivet har ikke været revideret siden 2014 og trænger til en opdatering. Det er vigtigt både for at fremme grønnere offentlige indkøb og for at sikre ansvarlighed i de offentlige udbud, især når det gælder ordentlige arbejdsvilkår. Derfor ønsker Moderaterne en revision af udbudsdirektivet med fokus på strammere krav til arbejdsvilkår og bæredygtighed.
Karin Liltorp
32

EU skal forbyde TikTok

Vi mener, at EU bør stræbe efter en tryg og sikker digital verden for vores børn og unge. Derfor ønsker vi en stærkere håndhævelse af gældende regulering for platforme som TikTok, så skadeligt indhold, som børn og unge ikke bør eksponeres for, bliver fjernet. Vi er dog ikke tilhængere af et decideret forbud.
Karin Liltorp
33

EU's budget bør vokse yderligere

Før man overvejer eventuelle udvidelser af budgettet, bør EU sørge for, at pengene forvaltes effektivt. Med stigende behov inden for sikkerhed og klima vil der være behov for flere ressourcer. Dog skal EU forbedre sin anvendelse af eksisterende midler og sikre, at de mange puljer og fonde bliver mere transparente og målrettede, så de effektivt støtter de rette formål i samfundet.
Karin Liltorp
34

EU skal anerkende Palæstina som stat

En to-statsløsning, som indebærer en selvstændig palæstinensisk stat, er den eneste vej til varig fred. Først og fremmest skal Danmark og EU arbejde for en våbenhvile for at standse det høje antal civile tab. Derefter bør der lægges pres på for at indlede forhandlinger om en to-statsløsning med anerkendelse af Palæstina som en selvstændig stat.
Karin Liltorp
35

Det skal være sværere for studerende fra andre EU-lande at få adgang til SU, når de studerer i Danmark

Nej. Vi har glæde at de studerende, der kommer hertil. Det er vigtigt at så mange bliver og skaber vækst og udvikling i Danmark, når de er færdige med deres uddannelse.
Karin Liltorp
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024