Redaktørens skrivebord

DECEMBER: Hver måned fortæller Altinget: magasins redaktør, Esben Schjørring, hvad der ligger på hans skrivebord. Både det fysisk konkrete og på hans laptop. Hvilke bøger, artikler, podcasts, foredrag og debatter fra den store verden han har mellem hænderne, i ørene eller foran øjnene lige nu.

Demonstration forud for debatten mellem redaktør på The Atlantic David Frum og Trump-rådgiver og populisme-ideolog Steve Bannon til de halvårlige Munk Debates i Toronto.
Demonstration forud for debatten mellem redaktør på The Atlantic David Frum og Trump-rådgiver og populisme-ideolog Steve Bannon til de halvårlige Munk Debates i Toronto.Foto: Christopher Katsarov/AP/Ritzau Scanpix
Esben Schjørring

Har man ikke fået tid til at læse de seneste 12 måneders udgivelser om demokratiets tilstand og fremtid, bør man slå et smut forbi netmediet Unherd, hvor Cambridge-professor Helen Thompson – kendt fra podcasten Talking Politics (og som åbenbart, men meget passende, har fået tilnavnet The Boss) – har skrevet en rigtig god artikel om netop det.

Hun opererer med to modsætnigspar. Mellem det liberale og det kristendemokratiske og mellem det globale og det nationale.

De fletter sig åbenlyst sammen: For eksempel er Ungarns Viktor Orbán både fortaler for en specifik kristendemokratisk vision, der vender sig imod de liberale værdier, og meget nationalt orienteret, mens franske Emmanuel Macron er liberal, fortaler for yderligere føderalisering af EU selverklæret antinationalist. Orbán problem er, at vores samfund er globale; Macrons problem er, at nationalstaten for indeværende er øverste tærskel for reelt demokrati.

Thompson efterlyser en meningsfuld og revitaliseret idé om ’borgeren’, og hun noterer advarende, at uden en eller anden form for liberalisme – enten institutionelt eller som værdier i civilsamfundet – så glider demokratiet ud i flertallets tyranni. Og endnu mere rød bliver alarmlampen, når hun siger, at demokratiets eksistens er truet, hvis en teknokratisk (læs: EU) eller finansiel (læs: USA) elite ikke tillader, at ”valg indbefatter muligheden for reel politisk forandring”.

Sidst anbefalede jeg Phillippe Sands podcast om naziofficeren Otto von Wächter, og vi bliver lidt i sporet af nazismen og Anden Verdenskrig.

Columbiahistorikeren Adam Tooze, der senest har udgivet Crashed (bogen om finanskrisen), har været på besøg i podcasten Politics Theory Other for at tale om sin forrige bog The Wages of Destruction. Og det er simpelthen noget af det mest interessante om nazismen, jeg længe er stødt på.

Hvorfor var Lebensraum så vigtig for Hitler? Hvorfor var krigen mod Vesten lige så ideologisk og strategisk vigtig som krigen mod Stalins Sovjetunionen? Og hvad betød politisk økonomi for Hitlers projekt?

Jeg er vokset op i en historikerfamilie med fascismens uhyggelige navne hvislende fra hver anden bogryg, og jeg køber Wages til min mor i julegave, så der kan komme endnu én på reolen. Og håber på at få lov at læse med.

Find Tooze og Politics Theory Other på de sædvanlige podcastkanaler.

Der var lagt op til det endegyldige opgør mellem det liberale demokrati og trumpismen selv, da redaktør på The Atlantic David Frum var tete-a-tete med Trump-rådgiver og populisme-ideolog Steve Bannon til de halvårlige Munk Debates i Toronto.

Helt så alvorligt blev det ikke. Nok mest fordi Frum og Bannon næsten udelukkende talte til publikum og ikke med hinanden.

Bannon er menneskeligt set den mest interessante af de to. Han har klart opportunistiske træk, hvad enten det kommer til business eller politik, og hans populisme er et mærkeligt sammensurium af rigtige analyser og mærkelige konklusioner, sølvpapirhats-historieskrivning og en åbenlys anglen efter at blive taget alvorligt som politisk tænker.

Som Frum selv indrømmer efter debatten, står populismen stærkt der, hvor de liberale demokrater mangler at tage ikke bare debatten, men ansvaret. I en amerikansk kontekst: den fejlslagende og dybt utopiske krig i Irak og håndteringen af finanskrisen.

Tjek selv Frum-Bannons rumble in the jungle her.

Endelig (!) fik jeg læst Stand out of our Light, eks-Google, nu filosof James Williams' lille, men virkelig interessante bog om den digitale opmærksomhedsøkonomi.

Hans clou er modsætningen mellem det, den digitale teknologi præsenterer sig som – nedbrydningen af urimelige barrierer for information og fællesskab – og det, det i virkeligheden er, nemlig næsten uimodståelige mekanismer, der skal stjæle mere og mere af vores bevidsthed.

Han stiller et simpelt spørgsmål: Hjælper vores telefoner og skærme os til at nå de mål, vi sætter os, eller styrer vi i virkeligheden efter teknologiernes mål?

Hans bog er både politisk og en opfordring til, at man øver sig på mere selvregulering. Jeg har slettet Facebook fra min telefon og annulleret alle notifikationer. Det virker faktisk. Williams præsenterer vi helt sikkert et interview med næste år.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024