Altingets Realpolitiske Leksikon

Altinget leverer her forklaringen på, hvad hverdagens mange politiske begreber og udtryk i virkeligheden betyder. Fri for spin og politisk nysprog. (Advarsel: Der kan forekomme ironi.) 

Foto: Petri
Redaktionen

Tirsdags-spørgetime Tilbagevendende begivenhed, hvor statsminister og opposition kritiserer hinandens politik sønder og sammen. Statsministeren undlader at svare på oppositionens spørgsmål og stiller i stedet spørgsmål til oppositionen, som så undlader at svare på statsministerens spørgsmål osv. Spørgetimen blev indført for at undgå de ugentlige tirsdagspressemøder, hvor statsministeren ikke havde mulighed for at slippe udenom ved at stille spørgsmål til journalisterne. 

Spærregrænsen Et krav om to procent af stemmerne for at blive valgt til Folketinget. Reglen er billedligt talt det net, som afholder de mere farverige partier og grupperinger som Hampepartiet, Piratpartiet, Sunshinepartiet og Parcelhuslisten ude af Folketinget. Spærregrænsen er dog også en hyppig gæst i mareridt hos konservative folketingsmedlemmer.

Politikerlede Et udtryk for danskernes irritationsniveau over politikerne. Politikerlede er ligefrem proportional med antallet af partihop, udviklingen i samfundsøkonomien og antallet af misundelseshistorier i medierne om politikernes løn og pensionsvilkår.

Folkemøde Hvert år i juni samles 90 procent af alle Danmarks mobile fadølsanlæg på Bornholm. Derfor kommer alt, hvad der kan kravle og gå af politikere, journalister og lobbyister til solskins-udkants-øen til fire dages intensivt netværk, druk og udenomsægteskabelige affærer. Politikerne elsker Folkemødet, da der er masser af mediebevå­genhed, uden at de politiske udmeldinger tages seriøst.

Meningsmålinger De politiske meningsmålingers præcision vurderes af førende eksperter til at være lig Cubas opgørelse af BNP. Målingerne går også under betegnelsen den politiske analytikers blindestok. Målinger af høj kvalitet udfører man i hemmelighed internt i partierne. Det er de må­linger, som bruges, når man fastlægger partiets politik.

Kildebeskyttelse Hemmeligholdelsen af kilder er de vigtigste elementer i al politisk journalistik for at sikre en fortsat strøm af nyheder fra Christiansborg og embedsværket. De fleste journalister og medier, med Ekstra Bladet som undtagelse, skal tortureres ganske hårdt, før de vil røbe deres kilder. Torturen skal dog ikke være helt så hård, som når man skal fremtvinge en erkendelse af, at medierne har begået fejl.

Mødefri En alternativ betegnelse for fridag. Folketingets kalender stammer fra den tidlige bondestenalder. Derfor er der indlagt tid til både såning og høst i folketingsåret. Der er møder i Folketinget 100 dage om året, og de øvrige 116 arbejdsdage bruger politikerne angiveligt til at piske rundt til politiske møder og forberede blændende politiske oplæg.

Luns Lunsen er den særlige rådgivers svar på crack i 80’ernes ghettokvarterer i New York. Pressen kaster sig frådende for den særlige rådgivers fødder for at få en gratis overskrift til forsiden. Ethvert større politisk udspil udskæres i lunser til den særlige rådgivers tidligere kollegaer og de største medier.

Taskforce Er sprogligt hentet fra den militære jargon. Og bruges da også mest, når en minister VIRKELIG skal signalere, at et problem skal håndteres. Begrebet fremmaner billeder af sortklædte mænd af B.S. Christiansen-typen, som springer løbende ud af en kørende kassevogn. I virkeligheden er der oftest tale om embedsmænd, der med bidrag fra eksterne eksperter skal forsøge at få gamle forslag til at fremstå som nye løsninger.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024