Dagens overblik: Jeppe Søe går i rette med partifælles forslag om folkepension

I fredagens politiske overblik runder sagen om en mørklagt sms fra Statsministeriet, der blev sendt til lobbyvirksomheden Rud Pedersen. Og så slår USA's udenrigsminister fast, at det var oppositionen, der vandt valget i Venezuela.

"Rasmus (Rasmus Lund-Nielsen red.) skal være mere end velkommen til at komme med bud på alting mellem himmel og jord. Det er helt fint, at man tør tage nogle debatter, der handler om andet og mere end dagen i dag. Men det er ikke noget, vi kommer til at arbejde for," siger Jeppe Søe til Ekstra Bladet.
"Rasmus (Rasmus Lund-Nielsen red.) skal være mere end velkommen til at komme med bud på alting mellem himmel og jord. Det er helt fint, at man tør tage nogle debatter, der handler om andet og mere end dagen i dag. Men det er ikke noget, vi kommer til at arbejde for," siger Jeppe Søe til Ekstra Bladet.Foto: Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix
Jonas Wiinblad Overgaard

Velkommen til det sidste politiske overblik denne sommer. 

I dag skal vil kigge nærmere på historien om en mørklagt sms fra Statsministeriet, valget i Venezuela og en fangeudveksling mellem Rusland og Vesten. 

Lad os komme i gang.

Jeppe Søe går i rette med partifælles forslag om folkepension

Tidligere på ugen fortalte Moderaternes trivselsordfører, Rasmus Lund-Nielsen, at han ønskede, at borgere i højere grad selv skal spare op til folkepension

Tidligere ville ingen fra Moderaterne forholde sig til ordførerens forslag, men nu har Ekstra Bladet fået folketingsmedlem og værdiordfører for Moderaterne, Jeppe Søe, i tale.

"Rasmus skal være mere end velkommen til at komme med bud på alting mellem himmel og jord. Det er helt fint, at man tør tage nogle debatter, der handler om andet og mere end dagen i dag. Men det er ikke noget, vi kommer til at arbejde for," siger han. 

Det er en del af Moderaternes principprogram, at man selv en gang i fremtiden skal spare mere op til egen pension.

Læs også

Stor fangeudveksling mellem Rusland er Vesten

Torsdag fandt en stor fangeudveksling mellem Rusland og Vesten sted i Tyrkiets hovedstad, Ankara. 

Der er tale om i alt 26 personer, som er blevet udvekslet. Det skriver DR.

Otte fanger og to børn er blevet flyttet til Rusland, 13 til Tyskland og tre til USA. 

Blandt de udvekslede er blandt andet amerikanske journalist Evan Gershkovich, der i 2023 blev anholdt og sat i fængsel i Rusland beskyldt for spionage. 

En talsperson for Kreml har udtalt:

"Jeg synes, at alle vores fjender skal blive der, og at alle, der ikke er vores fjender, skal komme tilbage," siger talsperson Dmitry Peskov ifølge DR. 

Læs også

Mette Frederiksen vil ikke udlevere omtalt sms, skriver hun i svar på udvalgsspørgsmål

Statsminister Mette Frederiksen (S) har nu svaret på såkaldte udvalgsspørgsmål, som er blevet stillet i sagen om en mørklagt sms.

Kort går sagen på, at en tidligere ansat i Socialdemokratiet Sune Steffen Hansen udtalte sig kritisk om Socialdemokratiet i en artikel i Jyllands-Posten. Derefter sendte en særlig rådgiver i Statsministeriet en sms til en ansat i Rud Pedersen. Sms'en omhandlede den pågældende artikel. 

Det er ikke bekræftet, hvorvidt det har haft ansættelsesmæssige konsekvenser for Sune Steffen Hansen. 

Flere medier forsøgte at søge aktindsigt i sms'en, men Statsministeriet afviste. 

I svaret på tre udvalgsspørgsmål, der stillet om sagen, svarer Mette Frederiksen, at sms'en er af privat eller partimæssig karakter, og derfor er undtaget for reglerne om aktindsigt. Det skriver BT.

Statsministeriet henviser også til en betænkning fra 2007, hvor det angives, at man kun kan stille udvalgsspørgsmål til en minister om forhold, som ministeren er ansvarlig for. Og da sms'en er af privat eller partimæssig karakter, er Mette Frederiksen ikke ansvarlig for den omtalte sms. 

Læs også

USA's udenrigsminister anerkender oppositionen i Venezuela som vinder af valget

Valgmyndigheden i Venezuela udråbte den siddende præsident Nicolas Maduro som vinder af præsidentvalget i landet 28. juli. 

Det skete på trods af, at flere valgstedmålinger pegede på, at oppositionen stod til sejr.

Valgresultatet har mødt skepsis flere steder internationalt og har ført til demonstrationer i hovedstaden Caracas. 

Og nu tilkendegiver USA's udenrigsminister, Anthony Blinken, at det er oppositionsleder Edmundo Gonzales, der vandt valget. Det skriver DR.

"Det overvældende bevismateriale taget i betragtning, står det klart for USA, og vigtigst af alt for det venezuelanske folk, at Edmundo Gonzalez fik flest stemmer ved Venezuelas præsidentvalg den 28. juli," siger Antony Blinken ifølge DR. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024