Karina Lorentzen Dehnhardt
svarer
Peter Hummelgaard

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Peter Hummelgaard, hvor meget af straffen forventes at udløse fodlænke frem for fængsel

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 80, Spørgsmål 3
Vil ministeren redegøre for, hvor meget af straffen som forventes at udløse fodlænke frem for fængsel?

Svar fra torsdag den 7. december 2023
Som det fremgår af lovforslagets pkt. 3, er det forventningen, at lovforslaget samlet set skønnes at ville medføre et kapacitetsbehov på ca. 26 pladser årligt fra 2024 og frem, når zonerne er i anvendelse. Under forudsætning af, at zonerne er i anvendelse, vil kapacitetspåvirkningen indfases fra 2024 og stigende mod at slå fuldt igennem. Skønnet over det yderligere kapacitetsbehov er forbundet med væsentlig usikkerhed, idet det bl.a. afhænger af politiets anvendelse af de målrettede, skærpede strafzoner, ligesom at skønnet ikke tager højde for de skærpede strafzoners kriminalpræventive effekt, der vil kunne reducere antallet af overtrædelser.

Skønnet over det yderligere kapacitetsbehov som følge af initiativerne i lovforslaget baserer sig bl.a. på historiske data over antallet af relevante ubetingede domme, der er idømt over en periode, samt de gennemsnitlige straflængder. Der tages almindeligvis ikke højde for, at der i praksis vil kunne forekomme tilfælde, hvor afsoning kan ske med fodlænke i stedet for afsoning i fængsel. Justitsministeriet har således ikke et estimat for, hvor mange personer der forventes at kunne afsone deres straf med fodlænke.

Justitsministeriet kan mere generelt oplyse, at grundbetingelserne for, at der kan meddeles tilladelse til strafudståelse på bopælen under intensiv overvågning og kontrol (fodlænke), er fastsat i straffuldbyrdelseslovens §

78 a, stk. 1, og § 78 b, stk. 1, nr. 1-3. Det er herefter en betingelse, at den dømte er idømt frihedsstraf på indtil 6 måneder og har egnede bolig- og beskæftigelsesforhold, ligesom samboende over 18 år skal meddele samtykke til, at straffen kan fuldbyrdes på den fælles bopæl.

Efter straffuldbyrdelseslovens § 78 b, stk. 3, kan tilladelse til strafudståelse på bopælen nægtes, bl.a. hvis særegne hensyn til retshåndhævelsen undtagelsesvis kræver dette. Det fremgår af forarbejderne, at begrundelsen for bestemmelsen er, at det efter Justitsministeriets opfattelse ikke kan Side 2/3 udelukkes, at der kan forekomme enkeltstående tilfælde, hvor den pådømte kriminalitet er af en sådan karakter, at afsoning af dommen i fodlænke vil være uforeneligt med hensynet til retshåndhævelsen, selv om den idømte fængselsstraf ikke overstiger 6 måneder. Der er tale om en yderst snæver mulighed for afvisning, som ikke tænkes anvendt, medmindre der er tale om, at særegne retshåndhævelseshensyn kræver, at straffen ikke afsones i fodlænke, jf. Folketingstidende 2012-13, A, L 133 som fremsat, side 32.

Side 3/
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024