Jan Rytkjær Callesen
svarer
Sophie Løhde

Jan Rytkjær Callesen (DF) spørger ministeren for offentlig innovation, om, hvad udgifterne vil være for private vuggestuer, private børnehaver og private uddannelsesinstitutioner, hvis ændringsforslag nr. 1-3 (stillet af Socialdemokratiet) vedtages

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 126, Spørgsmål 4
Vil ministeren, nu hvor Finansministeriet har bedre tid til at foretage de ønskede beregninger, oplyse, hvad udgifterne vil være for private vuggestuer, private børnehaver og private uddannelsesinstitutioner, hvis ændringsforslag nr.

1-3 (stillet af Socialdemokratiet) vedtages?

Svar fra tirsdag den 8. maj 2018
Generelt kan det anføres, at en lang række faktorer gør sig gældende, når omkostningerne til at sikre tilgængelige websteder skal udregnes. Det drejer sig bl.a. om webstedets beskaffenhed, i hvor høj grad platformen understøtter tilgængelighed, antal fejl og typer af fejl, størrelsen på webstedet, antal redaktører, redaktørernes kompetencer samt indholdets kompleksitet; fx brug af kort, grafer og video. Estimater for udregning af omkostninger vil derfor være behæftet med stor usikkerhed.

Omkostningerne vil desuden afhænge af, om den enkelte privatinstitution eller skole har eller har haft adgang til de nødvendige kompetencer til at sikre tilgængelighed, eller om der må indkøbes ekstern konsulentbistand til arbejdet.

Hertil kommer, at antallet af websteder for privatinstitutioner og skoler og deres grad af tilgængelighed ikke er opgjort.

Nedenfor angives i tabel 1 tre eksempler på tilgængeliggørelse af websteder, hvor arbejdet udføres af eksterne konsulenter. De tre eksempler viser omkostninger forbundet med at tilgængeliggøre eksempler på websteder, hvor graden af tilgængelighed betegnes som hhv. meget utilgængelig, mellem utilgængelig og mindre utilgængeligt.

Grad af utilgængelighed på hjemmeside Indhold der skal gøres tilgængelig Omkostninger tilgængelighedsproblemer kræver nyt CMS (content management 246.000 side. Estimater medregner ikke timer til at producere eller flytte eksisterende indhold til ny hjemmeside meget komplekst indhold, der skal tilgængeliggøres (27 pdf’er a 25 sider, 6 videoer af 3 minutter) ndervisning af medarbejdere (3 dages undervisning af 2 personer) dbedres ved udvikling af eksisterende websted og redaktionelle forbedringer mindre komplekst indhold, der skal tilgængeliggøres (7 pdf’er a 25 sider, 3 videoer af 3 minutter) ndervisning af medarbejdere (2 dages undervisning af 2 personer) dbedres redaktionelt (10 timer) ntet komplekst indhold, der skal gøres tilgængeligt undervisning af medarbejdere (1 dags undervisning af 1 person) abel 1: Estimater baseret på input fra tilgængelighedsvirksomhederne Sensus, Diversa og Includoc.

Estimaterne i disse tilfælde udgør engangsudgifter til tilgængeliggørelse af det konkrete websted. Herudover kommer årsværk og eventuelle udgifter til ekstern bistand til løbende vedligehold. Omkostninger forbundet med at gøre eventuelle mobile app’s tilgængelige, hvilket er et krav fra juni 2021, er ikke medtaget.

Seneste opgørelse af antallet af privatinstitutioner fra Danmarks Statistik (2014) er på 512. Social- og Børneministeriet vurderer dog dette tal for usikkert. Undervisningsministeriet oplyser, at der i 2017 var ca. 544 frie grundskoler, 244 efterskoler, 12 frie fagskoler, 25 private gymnasier og, hf-kurser og 80 produktionsskoler. Herudover er en række institutioner for erhvervsrettet uddannelse uden for den offentlige forvaltning, hvilket er vedtægtsbestemt.

Der er således samlet ca. 1.417 privatinstitutioner og skoler.

De samlede udgifter ved at inkludere alle privatinstitutioner og skoler i lovforslaget vurderes således samlet set at være betydelige. For den enkelte private institution eller skole, hvor nogle er meget små og uden dedikerede medarbejdere til håndtering af denne type it-opgaver, vil der være tale om en uforholdsmæssig stor byrde, da manglende kompetencer kan betyde, at der skal indhentes ekstern konsulentbistand, hvilket kan indebære en væsentlig økonomisk byrde, jf. eksemplerne ovenfor.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024