Martin Henriksen
svarer
Inger Støjberg

Martin Henriksen (DF) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Inger Støjberg, om Danmark vil være mindre afhængig af Dublin-samarbejdet, hvis grænsen for asylansøgere lukkes m.v.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 106, Spørgsmål 2
Er ministeren enig i, at hvis grænsen lukkes for asylansøgere, så er der ikke asylansøgere, der skal sendes tilbage, hvorfor Danmark vil være mindre afhængig af Dublin-samarbejdet?

Svar fra mandag den 28. maj 2018
Det er en forudsætning for iværksættelse af ”nødbremsen”, at der foreligger en krisesituation, hvor Dublinsamarbejdet formelt set stadig fungerer, men hvor samarbejdet efter den danske regerings opfattelse i realiteten er ophørt med at fungere. Danmark vil i en sådan situation ud fra en folkeretlig vurdering ikke længere kunne anses for forpligtet til at følge Dublinprocedurerne.

Hvis regeringen måtte beslutte at aktivere ” ødbre se ” i udlændingeloven og samtidig indføre permanent grænsekontrol ved samtlige indre grænser, vil der stadig kunne forekomme tilfælde, hvor personer søger asyl i Danmark. Det kan f.eks. være tilfældet, hvor personen er indrejst lovligt i landet og efterfølgende søger asyl, eller hvor vi som følge af vores internationale forpligtelser er forpligtet til at lade personen indrejse, jf. pkt. 2.5.3 i forarbejderne til lov nr. 476 af 17. maj 2017 (Mulighed for i en krisesituation at afvise asylansøgere ved grænsen).

Hvis der ikke foreligger en krisesituation, vil det ikke være muligt at gennemføre indholdet i beslutningsforslag nr. B 106 og samtidig være en del af Dublinsamarbejdet. Tilsvarende vil det ikke være muligt at indføre permanent grænsekontrol uden samtidig de facto at træde ud af Schengensamarbejdet. 28. maj 2018 Asyl og Visum Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2018 - 9120 437618 Hvis Danmark træder ud af Dublinsamarbejdet, må vi forvente en række negative konsekvenser for Danmark. Personer, som søger asyl i Danmark, vil i så fald ikke kunne overføres til andre medlemsstater i henhold til Dublinforordningen. For personer, der har modtaget afslag på asyl i andre medlemsstater, vil dette være et incitament til at søge mod Danmark.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024