Lotte Rod
svarer
Søren Pape Poulsen

R: Kan et kommunalt udvalg beslutte fjernelse fra hjemmet og anbringelse på en lukket institution?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 84, Spørgsmål 4

Kan ministeren give eksempler på, at et flertal af kommunalbestyrelsesmedlemmer i et kommunalt børn- og ungeudvalg kan beslutte et tvangsmæssigt indgreb i form af fjernelse fra hjemmet og anbringelse på en lukket eller delvist lukket institution?

Svar fra torsdag den 22. november 2018
Pape: Et kommunalt udvalg kan beslutte fjernelse fra hjemmet

Det fremgår af § 1, stk. 1, i bekendtgørelse nr. 1615 af 14. december 2016 om forretningsorden for børn- og ungeudvalgene (herefter bekendtgørelsen), at udvalget består af i alt fem medlemmer, heraf to medlemmer valgt af og blandt kommunalbestyrelsens medlemmer, en byretsdommer og to pædagogisk-psykologisk sagkyndige. Børn- og ungeudvalget vælger selv sin formand og næstformand blandt de medlemmer, der er valgt af kommunalbestyrelsen.

Efter § 7 i bekendtgørelsen er børn- og ungeudvalget beslutningsdygtigt, når dommeren, en af de pædagogisk-psykologisk sagkyndige eller disses stedfortrædere, samt et af medlemmerne valgt af kommunalbestyrelsen eller disses stedfortrædere er til stede. Børn- og ungeudvalget træffer som udgangspunkt afgørelse ved simpelt flertal, medmindre det fremgår af lov om social service, at den pågældende afgørelse kræver kvalificeret flertal. I så fald følger det af § 7, stk. 2, i bekendtgørelsen, at mindst fire af udvalgets medlemmer skal være til stede og stemme for afgørelsen.

Det følger således af ovenstående, at børn- og ungeudvalgets medlemmer valgt af kommunalbestyrelsens medlemmer ikke i sig selv kan udgøre et flertal, når udvalget træffer afgørelse efter lov om social service, herunder afgørelse om tvangsmæssig anbringelse uden for hjemmet. Medlemmerne valgt af kommunalbestyrelsen vil dog f.eks. kunne udgøre i et flertal i børn- og ungeudvalget sammen med en af de pædagogisk-psykologisk sagkyndige.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024