Rune Lund
svarer
Karsten Lauritzen

Rune Lund (EL) spørger skatteministeren, Karsten Lauritzen, hvorvidt det på trods af EU’s momsdirektiv er muligt at udvide nulmomsordningen, således at flere nyhedsmedier kan blive omfattet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 222, Spørgsmål 15
Vil ministeren redegøre for, hvorvidt det på trods af EU’s momsdirektiv er muligt at udvide nulmomsordningen, således at flere nyhedsmedier kan blive omfattet?

Svar fra søndag den 21. april 2019
Den danske nulmoms er en såkaldt stand-still bestemmelse. Dvs. at nulmomsen er en særlig dansk undtagelse fra momsdirektivets almindelige bestemmelser, da levering af aviser normalt skal pålægges moms. Danmark har tilladelse til at opretholde denne undtagelse, fordi undtagelsen har været brugt i Danmark siden momsens indførelse i 1967.

Idet momssystemet i videst muligt omfang skal være harmoniseret, er der visse restriktioner forbundet med standstill-bestemmelser. Medlemslande må fx derfor ikke udvide en standstill-bestemmelses anvendelsesområde, da stand-still bestemmelsen så falder bort.

EU har imidlertid fornyelig vedtaget en specifik ændring af momsdirektivet, der giver medlemslande, der fx benytter en standstill, som nulmomsen på aviser, mulighed for at udvide den eksisterende ordning, så den bliver teknologineutral. Dvs. at Danmark kan udvide sin nulmoms på trykte aviser til elektroniske aviser, men den kan ikke udvides til tidsskrifter, bøger eller andet.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024