Udvalget
svarer
Karsten Lauritzen

Skatteudvalget spørger skatteministeren, Karsten Lauritzen, om kommentarer til henvendelse af 1/5-19 fra Brancheforeningen for Grafisk Kommunikation & Medier (GRAKOM) om, at fritstående nyhedsmedier er omfattet af nulmomsen, fra skatteministeren

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 222, Spørgsmål 31
Ministeren bedes kommentere henvendelse af 1. maj 2019 fra Brancheforeningen for Grafisk Kommunikation & Medier (GRAKOM) om kommentarer til henvendelse fra Danske Medier om, at fritstående nyhedsmedier er omfattet af nulmomsen, jf. L 222 - bilag 17.

Svar fra søndag den 5. maj 2019
GRAKOM anfører, at de fritstående mediers adgang til redaktionel produktionsstøtte ikke kan overføres til reglerne for nulmoms, samt at nulmomsen generelt ikke skal sammenkædes med støtteordningerne på medieområdet.

Hertil bemærkes, at hvorvidt et fritstående medie er omfattet af nulmomsen beror på en vurdering ud fra de fastsatte kriterier, og ikke om mediet har adgang til redaktionel produktionsstøtte. Der er således ikke nødvendigvis sammenhæng mellem hvilke medier, der er omfattet af støtteordningerne på medieområdet, og hvilke medier der er omfattet af nulmomsen.

Derudover anfører GRAKOM, at det ikke kan konkluderes, at fx danske Altinget.dk er omfattet af nulmoms, fordi den svenske udgave - Altinget.se - er omfattet af den svenske reducerede moms.

Hertil bemærkes, at nulmomsen i Danmark er en standstill-bestemmelse. Dvs. det er en dansk undtagelse fra EU’s momsdirektiv. Andre landes praksis på dette punkt kan således ikke inddrages i vurderingen af, hvilke medier der er omfattet af den danske nulmoms.

Endelig anfører GRAKOM, at den administrative praksis danner hindringer for intentionen bag lovforslaget.

Hertil bemærkes, at der er visse restriktioner forbundet med standstill-bestemmelser.

Medlemslande må fx ikke udvide en standstill-bestemmelses anvendelsesområde, da standstill-bestemmelsen så falder bort. Det er således den bagvedliggende EU-retlige hjemmel, der bevirker, at kriterierne for at være omfattet af nulmomsen ikke kan udvides.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024