Marlene Ambo-Rasmussen
svarer
Mattias Tesfaye

Marlene Ambo-Rasmussen (V) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, om ministeren vil udarbejde et overslag over, hvad det vil koste, hvis effektevaluering fremover skal indgå i alle kommende integrationsprojekter

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 198, Spørgsmål 1
Vil ministeren udarbejde et overslag over, hvad det vil koste, hvis effektevaluering fremover skal indgå i alle kommende integrationsprojekter?

Svar fra fredag den 7. maj 2021
7. maj 2021 Udlændinge- og Integrationsministeriet Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2021 - 6523 1586552 Som det bl.a. fremgår af den kortlægning af kommunernes integrationsindsats, der er blevet udarbejdet i samarbejde med KL, og som blev fremlagt af VIVE den 23. april 2021, er den kommunale integrationsindsats hovedsageligt forankret i den indsats, der sker i forbindelse med kommunernes kerneopgaver, herunder fx indsatsen i børnehaver, folkeskolen, undervisning på sprogcentrene og den kommunale beskæftigelsesindsats.

Rapporte ”Kortlæg i g af i tegratio i ko u er e” er vedlagt besvarelsen.

Der er allerede på disse områder en meget tæt opfølgning på den kommunale indsats. Der bliver løbende opdateret data i Beskæftigelsesministeriets statistikbank jobindsats.dk, herunder om aktiveringsindsatser for ydelsesmodtagere, flygtninges beskæftigelse mv.

På Udlændinge- og Integrationsministeriets hjemmeside, integrationsbarometer.dk, kan man også løbende følge udviklingen i forhold til integration af den samlede gruppe af ikke-vestlige indvandrere og efterkommere, når det bl.a. gælder danskkundskaber, beskæftigelse, uddannelse, offentlig forsørgelse, selvbestemmelse og kriminalitet mv.

På Integrationsbarometer.dk fremgår også nøgletal om nyankomne flygtninge og familiesammenførte til flygtninge, herunder deres deltagelse i virksomhedsrettet aktivering, beskæftigelsesstatus efter 3 år i Danmark, gennemførelse af danskundervisningen, indgåede igu-aftaler og kriminalitet mv.

De fleste tal er kommuneopdelte. Integrationsbarometeret giver ligeledes statistik over aktiviteten på danskuddannelserne til voksne udlændinge, hvor tallene er opdelt på sprogcenterniveau.

Denne opfølgning på udviklingen i integrationsindsatsen er løbende blevet suppleret med en række større evalueringer og analyser, fx af igu-ordningen. Der er også gennemført en række analyser, hvor man har sammenlignet den kommunale indsats. Fx er der lavet benchmarkinganalyser af kommunernes beskæftigelsesindsats og kommunernes evne til at løfte nydanske folkeskoleelever.

I december 2020 har jeg lanceret en ny statistisk gruppering, MENAP-lande og Tyrkiet. Formålet med grupperingen er at skabe et mere nuanceret billede af integration i Danmark. Grupperingen, som skal supplere den eksisterende opdeling af lande i vestlige og ikke-vestlige lande, vil give et klarere billede af, hvordan personer fra primært Mellemøsten og Nordafrika, som man traditionelt har haft større integrationsudfordringer med, klarer sig i forhold til fx beskæftigelse og kriminalitet.

Den nye statistiske opdeling anvendes allerede af Udlændinge- og Integrationsministeriets og andre ministerier, bl.a. i forbindelse besvarelser af relevante folketingsspørgsmål. Der er også påbegyndt et arbejde med at implementere grupperingen i relevante statistikker på integrationsbarometer.dk og i Udlændinge- og Integrationsministeriets andre analyser, fx Medborgerskabsundersøgelsen.

Som det også fremgår af VIVE´s kortlægning af kommunernes integrationsindsats, har der herudover løbende været en bred forskningsmæssig opfølgning på kommunernes indsats.

Det er således min vurdering, at der allerede er en meget tæt og systematisk opfølgning på kerneindsatsen. Der henvises supplerende til besvarelsen af spm. nr. 2 til B 198, hvoraf det også fremgår, at evaluering er indtænkt i de statslig finansierede integrationsprojekter, som gennemføres i samarbejde med kommunerne.

Mattias Tesfaye / Lars von Spreckelsen-Syberg Side
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024