Mona Juul
svarer
Benny Engelbrecht

Mona Juul (K) spørger transportministeren, Benny Engelbrecht, hvilke pakker der skal rapporteres data for, og hvordan disse skal opgøres

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 46, Spørgsmål 2
Vil ministeren redegøre for, hvilke pakker der skal rapporteres data for, og hvordan disse skal opgøres, jf. at der ifølge høringssvarene er betydelig usikkerhed herom i branchen?

Svar fra tirsdag den 9. november 2021
Vil ministeren redegøre for, hvilke pakker der skal rapporteres data for, og hvordan disse skal opgøres, jf. at der ifølge høringssvarene er betydelig usikkerhed herom i branchen?

Svar:

Indledningsvis skal det slås fast, at de indberetningskrav, som er nævnt i lovforslaget, er fastsat i forordning (EU) 2018/644 af 18. april 2018 om grænseoverskridende pakkeleveringstjenester (forordningen). Der er derfor ikke mulighed for at ændre i omfang og indhold af indberetningskrav. Lovforslaget ændrer ikke de faktiske krav til eller omfanget af indberetningsforpligtelserne, som har været gældende siden 2019.

Ud over grundlæggende basisoplysninger om virksomheden, som nævnt i forordningens art. 4.1, indgiver alle pakkeleveringsvirksomheder i medfør af art. 4, stk. 3, senest den 30. juni i hvert kalenderår følgende oplysninger til den nationale forvaltningsmyndighed i den medlemsstat, hvor de er etableret, medmindre den nationale forvaltningsmyndighed allerede har anmodet om og modtaget sådanne oplysninger:

a) den årlige omsætning for pakkeleveringstjenester i det foregående kalenderår i den medlemsstat, hvor de er etableret, opdelt i indenlandske, indgående og udgående grænseoverskridende pakkeleveringstjenester Side 2/3 b) antallet af personer, der har arbejdet for dem i løbet af det foregående kalenderår og var beskæftiget med pakkeleveringstjenester i den medlemsstat, hvor de er etableret, herunder opgørelser, der viser antallet af personer efter ansættelsesstatus og navnlig dem, der arbejder på fuldtid og deltid, dem der er midlertidigt ansatte, og dem, der er selvstændige c) antallet af pakker, som i løbet af det foregående kalenderår er blevet håndteret i den medlemsstat, hvor de er etableret, opdelt i indenlandske, indgående og udgående grænseoverskridende pakker d) navnene på deres underleverandører sammen med eventuelle oplysninger, som de ligger inde med, vedrørende arten af de pakkeleveringstjenester, der leveres af disse underleverandører e) når en sådan findes, enhver offentligt tilgængelig prisliste, som er gældende pr. 1. januar i hvert kalenderår for pakkeleveringstjenester.

Stk. 1-5 i art. 4 finder ikke anvendelse på pakkeleveringsvirksomheder, der i løbet af det foregående kalenderår i gennemsnit havde færre end 50 personer ansat, som var beskæftiget med pakkeleveringstjenester i den medlemsstat, hvor den pågældende virksomhed er etableret, medmindre den pågældende virksomhed er etableret i mere end én medlemsstat. En national forvaltningsmyndighed kan lade tærsklen på 50 personer omfatte de personer, der har arbejdet for pakkeleveringsvirksomhedens underleverandører. For så vidt angår antallet af personer, der har arbejdet for virksomheden i løbet af det forgangne kalenderår, har Trafikstyrelsen oplyst, at styrelsen efter forespørgsel har oplyst over for Dansk Erhverv, at det vil være tilstrækkeligt at indberette antallet af personer, der har arbejdet med pakkeleveringstjenester. Det er således ikke nødvendigt at omregne til årsværk eller timer.

Forordningens definition af en pakke fremgår af art. 2: ”en postforsendelse, der indeholder varer med eller uden kommerciel værdi, og som ikke er en brevforsendelse, med vægt på højst 31,5 kg”. For så vidt angår sondringen mellem pakker og godstransport henvises til forordningens præambel (17), ifølge hvilken transport alene, dvs. transport, der ikke foretages i forbindelse med mindst en af etaperne i postleveringskæden (indsamling, sortering og omdeling, herunder afhentningstjenester), falder uden for forordningens anvendelsesområde. Det vil bero på en konkret vurdering, om en forsendelse/transport er omfattet af forordningen.

Side 3/3 Kommissionen har udarbejdet et skema til indgivelse af de oplysninger, der er omhandlet i art. 4, stk. 1 og 3, jf. Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2018/1263) af 20. september 2018. I tabel 1 i skemaet deles antallet af pakker op i:

1.1. Indenlandske pakkeleveringstjenester, 1.2. Indgående grænseoverskridende pakkeleveringstjenester og 1.3. Udgående grænseoverskridende pakkeleveringstjenester.

Der er mulighed for i bemærkningsfelterne i indberetningsskemaerne at anføre, hvilke skøn og antagelser den indberettende virksomhed har anvendt for at nå frem til de indberettede tal.

Herudover skal virksomhederne i medfør af art. 5 årligt indberette den offentlige takstoversigt for en række brev- og pakkeprodukter, som er oplistet i forordningens bilag.

Trafikstyrelsen har oplyst, at styrelsen, om ønsket, afholder et møde med erhvervet med henblik på at få opklaret eventuelle uklarheder.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024