Marcus Knuth
svarer
Mattias Tesfaye

Marcus Knuth (K) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, hvor mange ansøgere optaget på lovforslaget, der har gæld til det offentlige ud over gæld, der fremgår af cirkulæreskrivelsens § 22 m.v.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 56, Spørgsmål 5
Vil ministeren oplyse, om og hvor mange ansøgere optaget på lovforslaget, der har gæld til det offentlige ud over gæld, der fremgår af cirkulæreskrivelsens § 22 og hvor mange, deraf der har gæld på 5.000 kr. eller derover, og vil missiteren, hvis ministeren ikke har oplysninger herom, indhente disse oplysninger samt oplyse ansøgere optaget på lovforslaget der har gæld til det offentlige omfattet af cirkulærets § 22 og hvor mange, deraf der har gæld på 5.000 kr. eller derover, Det skal bemærkes, at der med spørgsmålet efterspørges statistiske oplysninger – ikke om at få de pågældendes ansøgninger forelagt.

Svar fra tirsdag den 9. november 2021
Vil ministeren fremsende alle sager vedrørende ansøgere, hvor ansøger har gæld til det offentlige – herunder SU-gæld eller ubetalte bøder, og hvor ansøgeren forventes optaget på lovforslaget om indfødsrets meddelelse, som fremsættes i oktober 2021? Af sagerne skal det gerne fremgå, hvilken og hvor meget udestående gæld hver ansøger har – også hvad eventuelle bøder har været for. Sagerne bedes fremsendt i en form og med et indhold med bilag svarende til det, som udvalget kender fra resumeerne vedrørende dispensationssagerne.

Svar:

1.

Jeg kan henvise til den samtidige besvarelse af spørgsmål nr. 173 (alm. del) fra Folketingets Indfødsretsudvalg, hvoraf det bl.a. fremgår, at det er min opfattelse, at ansøgere, der opfylder alle de betingelser for at kunne opnå dansk statsborgerskab ved naturalisation, som er fastsat af et flertal i Folketinget, bør optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse, og at jeg ikke mener, at en anmodning om at få forelagt sager, der opfylder de politisk fastsatte betingelser for optagelse på et lovforslag om indfødsret meddelelse, er i overensstemmelse med de grundlæggende rammer, som har dannet grundlag for behandlingen af ansøgningerne om dansk statsborgerskab ved naturalisation i flere årtier.

2.

Behandlingen af ansøgninger om naturalisation sker efter de retningslinjer, som et flertal i Folketinget er blevet enige om. Senest indgik Socialdemokratiet den 20. april 2021 sammen med Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance en ny aftale om indfødsret, som er udmøntet i cirkulæreskrivelse nr. 9461 af 17. juni 2021 om naturalisation.

Det følger af cirkulæreskrivelsens § 22, at en ansøger ikke kan optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse, hvis ansøgeren har forfalden gæld til det offentlige med hensyn til 24. september 2021 Udlændinge- og Integrationsministeriet Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2021 - 16152 1763326 1) tilbagebetalingspligtige ydelser efter lov om social service eller lov om aktiv socialpolitik, 2) tilbagebetalingspligtige ydelser efter den nu ophævede lov om social bistand, 3) børnebidrag, der er udbetalt forskudsvis af det offentlige efter lov om børnetilskud og forskudsvis udbetaling af børnebidrag, 4) daginstitutionsbetaling, 5) studielån (SU-lån), 6) tilbagebetaling af for meget udbetalt boligstøtte, jf. § 47 i lov om individuel boligstøtte, 7) tilbagebetaling af boligindskudslån, medmindre der er indgået en afdragsordning for tilbagebetaling, som overholdes af ansøgeren, 8) kontrolafgifter til trafikselskaber på 3.000 kr. og derover, 9) bøder til politiet og offerbidrag, 10) retsafgift, gebyrer og omkostninger i retssager og fogedsager eller 11) skatter og øvrige afgifter, medmindre skatte- eller afgiftsrestancen skyldes forhold, der ikke kan lægges ansøgeren til last.

Ansøgere med forfalden gæld omfattet af cirkulæreskrivelsens § 22, vil således ikke kunne optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse.

På baggrund heraf indhenter ministeriet oplysninger om gæld omfattet af cirkulæreskrivelsens § 22 ved behandlingen af ansøgninger om dansk statsborgerskab. Ministeriet har derimod som udgangspunkt ikke kendskab til ansøgerens eventuelle gæld til det offentlige, som ikke er omfattet af cirkulæreskrivelsens § 22.

Mattias Tesfaye / Christina Fløystrup Side
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024