Søren Espersen
svarer
Nick Hækkerup

Søren Espersen (DF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om teknisk bistand til udarbejdelse af et ændringsforslag, der medfører, at udlevering af nyt pas alene kan ske ved ansøgerens personlige fremmøde

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 52, Spørgsmål 4
Vil ministeren som teknisk bistand udarbejde udkast til et ændringsforslag, der medfører, at udlevering af nyt pas alene kan ske ved ansøgerens personlige fremmøde, og vil ministeren støtte et sådan ændringsforslag?

Svar fra fredag den 26. november 2021
1.

Det foreslås i § 1, nr. 3, i lovforslag nr. L 52 om forslag til lov om ændring af lov om pas til danske statsborgere m.v. og lov om Det Centrale Personregister. (Styrkelse af passikkerheden m.v.), at der efter paslovens § 1, stk. 3, som nyt stk. 4 indsættes en bemyndigelseshjemmel til, at justitsministeren kan fastsætte regler om afhentning af pas, der udstedes af de pasudstedende myndigheder og disse myndigheders håndtering af uafhentede pas.

Af de almindelige bemærkninger til den foreslåede bestemmelse fremgår det, at bemyndigelsesbestemmelsen vil blive udmøntet i pasbekendtgørelsen, således at danske statsborgere i Danmark fremover alene kan få udleveret nye pas ved personligt fremmøde hos en pasudstedende myndighed.

Endvidere fremgår det af de almindelige bemærkninger til lovforslagets § 1, nr. 3, at udmøntningen af bemyndigelsesbestemmelsen vil ske således, at pasansøgerens identitet ved afhentning af passet skal kunne godtgøres ved forevisning af gyldig billedlegitimation, jf. pasbekendtgørelsens § 6.

Det er således udgangspunktet med den foreslåede bestemmelse i lovforslaget § 1, nr. 3, at udlevering af nyt pas alene kan ske ved ansøgerens personlige fremmøde.

Med lovforslaget lægges der dog op til, at det i særlige tilfælde, herunder for forældremyndighedsindehavere, værger mv., fortsat skal være muligt at afhente pas på vegne af den person, som har ansøgt om pas. Ved afhentning af passet vil pasansøgerens identitet skulle godtgøres ved forevisning af billedlegitimation, som opfylder kravene i pasbekendtgørelsens § 6. Med den foreslåede undtagelse til hovedreglen om, at pas alene kan afhentes ved personligt fremmøde hos kommunen, tages der altså hensyn til de særlige tilfælde, hvor pasansøgeren ikke selv kan afhente sit pas på kommunen.

Side 2/4 Det bemærkes, at regeringen finder, at lovforslaget i sin nuværende udformning sikrer den rette balance mellem på den ene side at styrke passikkerheden og på den anden side at sikre, at den foreslåede ordning ikke generer almindelige, lovlydige borgere unødigt, og jeg kan derfor ikke støtte det foreslåede ændringsforslag.

2.

Et ændringsforslag, hvorefter udlevering af nyt pas alene kan ske ved ansøgerens personlige fremmøde, kan udformes på følgende måde:

Ændringsforslag til Forslag til lov om ændring af lov om pas til danske statsborgere m.v. og lov om Det Centrale Personregister (Styrkelse af passikkerheden m.v.) (L 52) ndringsforslag Af (…):

indsættes efter »fastsætte«: »nærmere«.

Bemærkninger Til nr. 1 Med ændringsforslaget foreslås det, at ændre den foreslåede bestemmelse i paslovens § 1, stk. 4, således at justitsministeren kan fastsætte nærmere regler om afhentning af pas, der udstedes af de pasudstedende myndigheder.

Bemyndigelsesbestemmelsen i ændringsforslaget udmøntes i pasbekendtgørelsen. Af pasbekendtgørelsen vil det fremgå, at danske statsborgere, der befinder sig i Danmark, for fremtiden alene kan få udleveret deres pas ved personligt fremmøde hos den pasudstedende myndighed.

Udmøntningen af bemyndigelsesbestemmelsen i ændringsforslaget vil endvidere ske således, at pasansøgerens identitet ved afhentning af passet skal kunne godtgøres ved forevisning af gyldig billedlegitimation. Det vil i den forbindelse være et krav, at billedlegitimationen ved afhentningen af passet Slotsholmsgade 10 1216 København K.

T +45 3392 3340 F +45 3393 3510 www.justitsministeriet.dk [email protected] Side 3/4 skal opfylde kravene i pasbekendtgørelsens § 6. Herved sikres det, at passet bliver udleveret til den rette person.

Endvidere vil udmøntningen af bemyndigelsesbestemmelsen ske på den måde, at der i pasbekendtgørelsen skabes hjemmel til for de pasudstedende myndigheder at annullere og forsvarligt bortskaffe passet, hvis pasansøgeren ikke inden for seks måneder efter pasansøgningens indgivelse afhenter passet.

Side 4/
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024