Victoria Velásquez
svarer
Jesper Petersen

Victoria Velasquez (EL) spørger uddannelses- og forskningsministeren, Jesper Petersen, hvilke økonomiske konsekvenser det vil medføre, hvis nedlæggelsen af de engelsksprogede top-up uddannelser på professionshøjskolerne udskydes til efter optag pr. 1. september 2023

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 59, Spørgsmål 2
Kan ministeren oplyse, hvilke økonomiske konsekvenser det vil medføre, hvis nedlæggelsen af de engelsksprogede top-up uddannelser på professionshøjskolerne udskydes til efter optag pr. 1. september 2023, i forhold til prognosen for SU til vandrende arbejdstagere?

Svar fra mandag den 6. december 2021
Med Aftale om reduktion af engelsksprogede videregående uddannelser blev et bredt flertal af Folketingets partier bestående af regeringen (Socialdemokratiet) amt Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance enige om at nedbringe SU-udgifterne til vandrende arbejdstagere ved at reducere tilgangen til engelsksprogede videregående uddannelser, således at udgifterne til vandrende arbejdstagere fra EU/EØS-lande i 2025 bringes ned på det niveau, der er aftalt i SU-forliget (449 mio. kr. i 2021-pl før skat og tilbageløb).

Hvis optaget til de engelsksprogede top-up uddannelser først lukkes efter optaget 2023 er gennemført, vil det medføre et reduceret provenu i perioden 2022-2027, jf. tabel 1.

Tabel 1 1 3 6. december 2021 Uddannelses- og Forskningsministeriet Børsgade 4 Postboks 2135 1015 København K Tel. 3392 9700 www.ufm.dk CVR-nr. 1680 5408 Ref.-nr.

279267 Anm.:

Kilde:

Det antages i beregningerne, at tilgangen af engelsksprogede studerende på top-up-uddannelserne i 2022 og 2023 er på 2019-niveau.

Uddannelses- og Forskningsministeriet I forhold til prognosen for SU til vandrende arbejdstagere vil en udskydelse af nedlæggelsen af de engelsksprogede top-up uddannelser på professionshøjskolerne betyde, at SU-udgifterne til vandrende arbejdstagere først vil blive bragt under det aftalte niveau i 2027, jf. tabel 2.

Tabel 2 Prognose for SU-udgifter til vandrende arbejdstagere før og efter indgåelse af aftalen om reduktioner af engelsksprogede uddannelser samt ved undtagelse af top-up-uddannelser, SU-prognose uden reduktioner SU-prognose med aftalte reduktioner af engelsksprogede udd.

SU-prognose med undtagelse af top-up-udUddannelses- og Forskningsministeriet Anm.:

Kilde:

Prognosen er behæftet med usikkerhed.

Uddannelses- og Forskningsministeriet Provenuet fra Aftale om reduktion af engelsksprogede videregående uddannelser bidrager bl.a. til finansieringen af Politisk aftale om rammerne for flere og bedre muligheder for uddannelse i hele landet. Et evt. politisk flertal, der måtte ønske en udskydelse af nedlæggelsen af de engelsksprogede top-up uddannelser, vil således skulle finde alternativ finansiering svarende til merudgifterne i tabel 1, hvis udskydelsen skal gennemføres.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024