Udvalget
svarer
Dan Jørgensen

Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget spørger klima-, energi- og forsyningsministeren, Dan Jørgensen, om kommentar til præsentation fra European Energy og Better Energy i forbindelse med foretræde for udvalget den 9/12-21

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 53, Spørgsmål 37
Ministeren bedes kommentere den præsentation, som European Energy og Better Energy anvendte i forbindelse med foretræde for udvalget den 9. december 2021, jf. L 53 bilag 14.

Svar fra søndag den 12. december 2021
Regeringen vurderer ligesom Europa-Kommissionen, at de høje energipriser skyldes et sammenfald af faktorer, herunder en kold vinter 2020/2021, øget efterspørgsel efter energi som opfølgning på COVID-19-genåbningen, lave niveauer i de europæiske gaslagre samt mindre vandkraft og vind henover sommeren. De høje energipriser skyldes således ikke den grønne omstilling. Kommissionen – og andre centrale nationale som europæiske aktører – har vurderet, at energipriserne sandsynligvis vil falde igen i første halvdel af 2022.

Regeringen finder derfor ikke, at der med basis i den nuværende situation, er grundlag for strukturelle ændringer af EU’s energi- og klimapolitik. Dette gælder i særdeleshed EU’s kvotehandelssystem og den europæiske regulering af el- og gasmarkederne. Kvotehandelssystemet er et centralt instrument i at sikre en omkostningseffektiv indfrielse af EU’s klimamål, og el- og gasreguleringen vurderes generelt som velfungerede og centrale for at opnå konkurrencedygtige priser og en omkostningseffektiv grøn omstilling.

Kommissionen deler denne opfattelse. Kommissionen har således i sin meddelelse om energipriser, der blev offentliggjort forud for mødet i Det Europæiske Råd den 21.-22. oktober, udarbejdet et ”katalog over værktøjer”, der kan anvendes til at håndtere den nuværende situation. Værktøjskassen indeholder ikke tiltag, der strukturelt vil ændre på vigtige indre markeds-regler som EU’s kvotehandelssystem eller el- og gasmarkedet.

En større gruppe af EU-lande deler også de danske synspunkter. Der blev således forud for det ekstraordinære energirådsmøde den 26. oktober udarbejdet en fælles Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet Holmens Kanal 20 1060 København K T: +45 3392 2800 E: [email protected] www.kefm.dk udtalelse fra Luxembourg, Østrig, Tyskland, Estland, Finland, Irland, Letland, Nederlandene og Danmark, hvori denne holdning blev tilkendegivet. Det kan derudover bemærkes, at drøftelserne i Det Europæiske Råd samt på det ekstraordinære energirådsmøde heller ikke gav anledning til tiltag af denne karakter.

Kommissionens ”værktøjskasse” fokuserer derimod i stedet på en række værktøjer, som medlemsstaterne kan benytte sig af for at håndtere situationen på nationalt niveau i forhold til de udfordringer, som stigende energipriser giver i forhold til bl.a. lavindkomsthusholdninger. Der kan bl.a. være tale om indkomststøtte, sænkning af energiafgifter mv.

Fra regeringens side hilser man denne tilgang velkommen, da nationale tiltag af b social og økonomisk karakter vurderes at være de bedste til at håndtere den nuværende situation. Visse af disse tiltag anvendes allerede i Danmark, f.eks. grøn check, varmetillæg mv., og afhængig af situationen kan der være behov for at iværksætte yderligere tiltag over for særligt udsatte grupper.
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024