Liselott Blixt
svarer
Magnus Heunicke

Liselott Blixt (DF) spørger sundhedsministeren, Magnus Heunicke, hvorfor regeringen foreslår en gebyrmodel, hvor man lægger gebyret for tobakssurrogater oveni gebyret for tobaksvarer i stedet for at indføre en gebyrmodel for tobakssurrogater, der ligner den gebyrmodel, der allerede er for elektroniske cigaretter, genopfyldningsbeholdere og for nye kategorier for tobaksvarer, hvor det er producenten, der betaler et anmeldelsesgebyr og et årligt gebyr for opretholdelse af anmeldelsen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 85, Spørgsmål 14
Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen foreslår en gebyrmodel, hvor man lægger gebyret for tobakssurrogater oveni gebyret for tobaksvarer i stedet for at indføre en gebyrmodel for tobakssurrogater, der ligner den gebyrmodel, der allerede er for elek­

troniske cigaretter, genopfyldningsbeholdere og for nye kategorier for tobaksvarer, hvor det er producenten, der betaler et anmeldelsesgebyr og et årligt gebyr for opretholdelse af anmeldelsen.

Svar fra mandag den 10. januar 2022
Ministeren bedes redegøre for, hvorfor regeringen foreslår en gebyrmodel, hvor man lægger gebyret for tobakssurrogater oveni gebyret for tobaksvarer i stedet for at indføre en gebyrmodel for tobakssurrogater, der ligner den gebyrmodel, der allerede er for elektroniske cigaretter, genopfyldningsbeholdere og for nye kategorier for tobaksvarer, hvor det er producenten, der betaler et anmeldelsesgebyr og et årligt gebyr for opretholdelse af anmeldelsen.

Svar:

Til brug for min besvarelse har jeg indhentet bidrag fra Erhvervsministeriet og Sikkerhedsstyrelsen, der oplyser følgende:

”Det foreslås at fastholde den eksisterende gebyrmodel for tobaksvarer, da den er velfungerende og proportional. Modellen indebærer, at tobakskontrollen fortsat finansieres via et gebyr betalt af fabrikanter og importører af tobaksvarer på baggrund af deres markedsandele. Markedsandelen findes ud fra de punktafgifter, som betales til Skattestyrelsen, på de samme varer.

Det er samtidig Sikkerhedsstyrelsens vurdering, at der er betydeligt sammenfald mellem udbydere af tobaksvarer og tobakssurrogater. Derfor foreslås det, at Sikkerhedsstyrelsens nye kontrolopgave vedr. overholdelse af ny dansk regulering om tobakssurrogater også finansieres via gebyrmodellen for tobaksvarer.

Årsagen til, at e-cigaretter og nye kategorier af tobaksvarer ikke er finansieret af samme gebyrmodel som tobaksvarer og dermed ud fra markedsandele, er, at der ikke findes et transparent grundlag at opgøre markedsandele ud fra. Det hænger blandt andet sammen med, at der for e-cigaretprodukter kun er punktafgift på nogle produkter (væsker med nikotin), men ikke på andre produkter, fx hardware og væsker uden nikotin, ligesom der indledningsvist ikke lægges punktafgifter på nye kategorier af tobaksvarer.”
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024