Morten Messerschmidt
svarer
Mattias Tesfaye

Morten Messerschmidt (DF) spørger udlændinge- og integrationsministeren, Mattias Tesfaye, hvor mange af de statsløse optaget på lovforslaget der er efterkommere af flygtninge fra Syrien, og som angiveligt kun skal være midlertidigt i Danmark

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 56, Spørgsmål 14
Vil ministeren oplyse, hvor mange af de statsløse optaget på lovforslag nr. L 56 om indfødsrets meddelelse der er efterkommere af flygtninge fra Syrien, og som angiveligt kun skal være midlertidigt i Danmark? Ministeren bedes desuden sende en oversigt over, hvilke lande de statsløse på lovforslagets forældre stammer fra med angivelse af, hvilket årstal familien er kommet til Danmark. Endelig bedes ministeren redegøre for, hvordan regeringen vil hjemsende midlertidige flygtninge med dansk indfødsret.

Svar fra mandag den 20. december 2021
1.

Jeg forstår spørgsmålet således, at der med statsløse menes personer, der er omfattet af de lempede regler for statsløse født her i landet i cirkulæreskrivelse nr.

9461 af 17. juni 2021 om naturalisation.

Det fremgår således af cirkulæreskrivelsens § 17, at børn, der er født statsløse i Danmark, i overensstemmelse med Børnekonventionen kan optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse, hvis de har bopæl her i landet samt indgiver en ansøgning om dansk indfødsret inden det fyldte 18 år.

Det fremgår endvidere af cirkulæreskrivelsens § 26, at statsløse mellem 18 og 21 år, der er født statsløse i Danmark, i overensstemmelse med FN’s konvention af 1961 om begrænsning af statsløshed kan optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse. Det er i den forbindelse bl.a. en betingelse, at ansøgeren ikke er fundet skyldig i nogen forbrydelse mod statens sikkerhed eller er blevet idømt fængselsstraf på 5 år eller derover for en strafbar handling.

Det kan på den baggrund oplyses, at 89 personer er optaget på lovforslaget om indfødsrets meddelelse (L 56) i medfør af § 17. Ingen personer er optaget på lovforslaget i medfør af § 26. 20. december 2021 Udlændinge- og Integrationsministeriet Indfødsretskontoret Akt-id 6198 4000 [email protected] www.uim.dk 36977191 2021 - 21424 1852100 2.

Udlændinge- og Integrationsministeriet indhenter i forbindelse med behandlingen af sager omfattet af § 17 i cirkulæreskrivelsen ikke oplysninger om, hvilke lande ansøgernes forældre stammer fra eller har opholdt sig i, eller hvornår forældrene måtte være indrejst i Danmark. Ministeriet kan derfor ikke oplyse, hvor mange af de personer på lovforslaget, som er omfattet af § 17 i cirkulæreskrivelsen, der er efterkommere af flygtninge fra Syrien, eller om forældrene er kommet hertil med henblik på midlertidigt ophold, ligesom det ikke er muligt at fremsende en oversigt over, hvilke lande de statsløse ansøgeres forældre stammer fra, og hvilket årstal familien er kommet til Danmark.

3.

Jeg kan generelt oplyse, at det er min opfattelse, at personer, der lever op til betingelserne for at blive dansk statsborger, også skal optages på et lovforslag om indfødsrets meddelelse. Hvis Folketinget efterfølgende vedtager lovforslaget, vil de personer, som på den baggrund erhverver dansk statsborgerskab, være danske statsborgere med, hvad det indebærer. Det gælder også for personer, som tidligere har haft en midlertidig flygtningestatus.

Mattias Tesfaye / Christina Fløystrup Side
Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024