Lovindgreb vedtaget: Nu stopper sygeplejerskernes strejke

Folketingets hastebehandling er ovre, og et flertal har nu godkendt loven, som betyder, at landets sygeplejersker efter ti ugers strejke vender tilbage til arbejdet lørdag.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Et flertal i Folketinget har fredag middag vedtaget regeringens indgreb i sygplejerskernes konflikt.

Dermed vil samtlige strejkende sygeplejersker vende tilbage til arbejdet igen lørdag.

Foruden S-regeringen har Venstre, Konservative, Radikale, Nye Borgerlige og Liberal Alliance lagt stemmer til, at indholdet i Forligsinstitutionens mæglingsskitse gøres til lov.

Det er selvsamme mæglingsskitse, som et flertal af sygeplejerskerne stemte nej til juni, hvilket udløste strejken, som nåede at vare i ti uger.

Mæglingsskitsen indebærer, at sygeplejerskerne får en lønstigning på 5,02 procent over de næste tre år, og at der nedsættes en såkaldt lønstrukturkomité, som har til formål at undersøge, om sygeplejerskerne har et lønefterslæb i forhold til andre faggrupper i den offentlige sektor.

Sygeplejerskernes kritik har blandt andet gået på, at de har en lavere løn end andre faggrupper, som ikke traditionelt set er mere mandsdominerede. Enhedslisten, SF og Dansk Folkeparti har støttet sygeplejerskerne opråb om et løft af lønnen, og alle tre partier stemte derfor også imod lovindgrebet, fordi der ikke er afsat ekstra midler til ændre lønningerne.

Fakta

I marts stemmer et flertal af Dansk Sygeplejeråds og Radiograf Rådets medlemmer nej til det forlig, som skal udgøre den nye overenskomst for regionalt og kommunalt ansatte sygeplejersker. Forliget skal erstatte den tidligere overenskomst, der udløb 1. april 2021.

12. april 2021 udsender Dansk Sygeplejeråd (DSR) og Radiograf Rådet et strejkevarsel.

I maj fremsætter Forligsinstitutionen et mæglingsforslag, som skal til afstemning blandt medlemmerne. I juni stemmer et flertal af Dansk Sygeplejeråds medlemmer igen nej til mæglingsforslaget.

19. juni 2021 begynder strejken. Indledningsvis udtages ti procent af landets sygeplejersker til strejken. Det svarer til cirka 5350 sygeplejersker.

Siden konfliktens begyndelse for ti uger siden er der blevet annonceret syv udvidelser af strejken. På nuværende tidspunkt har 5503 sygeplejersker strejket. Dog er 1000 undtaget, da det ikke har været muligt at stille et nødberedskab på deres afdelinger.

Cirka 35.500 operationer er blevet udskudt som følge af strejken. Ifølge Sundhedsstyrelsen kan det tage op mod to år at afvikle efterslæbet.

25. august mødes Folketingets partier med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) for at diskutere den videre proces i den over to måneder lange sygeplejerskekonflikt. Senere på aftenen meddeler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke, at konflikten bliver afsluttet med et lovindgreb, der hastebehandles torsdag og fredag i Folketinget og træder i kraft lørdag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024