Fagforeninger angriber blå partiers idé om at nedlægge 2.900 årsværk i staten: "Flabet og respektløst"

Det skaber usikkerhed, når fire partier foreslår at spare tusindvis af årsværk i staten, men uden at fortælle, hvilke opgaver der skal fjernes, advarer tre fagforeninger. Ordfører kalder kritikken en "afledningsmanøvre".

De fire borgerlige partier er gået sammen i en firkløver til dette års finanslovsforhandlinger, hvor de kommer og går sammen.
De fire borgerlige partier er gået sammen i en firkløver til dette års finanslovsforhandlinger, hvor de kommer og går sammen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Oskar Hammer Sylvestersen

Blå bloks ønske om at skære 2.900 årsværk i staten er et "populistisk" forslag, som ikke tager udgangspunkt i virkeligheden.

Det mener Camilla Gregersen, der er forperson for den akademiske fagforening DM.

"Det virker som om, at de bare har tredoblet regeringens finanslovsforlag om at skære 1.000 årsværk væk uden at tænke så meget længere end det. Det virker useriøst og populistisk," siger hun til Altinget. 

Ifølge hende burde den borgerlige firkløver Konservative, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Danmarksdemokraterne tænke sig mere om, inden de begynder "slynge tal ud".

"I det hele taget sender de et ærgerligt signal til de statsansatte om, at de sagtens kan undværes i tusindvis. Det er flabet og respektløst," siger hun.

De her fagforeninger går rigtig meget op i, hvor mange medlemmer de har ude på de statslige arbejdsplader

Ole Birk Olesen (LA)
Finansordfører

Samme toner lyder fra Heidi Juhl Pedersen, der er formand for HK-Stat.

"De får det til at lyde som om, at de ansatte i staten bare sidder og snurrer rundt på en kontorstol dagen lang uden at lave noget," siger hun og fortsætter:

"Men det er jo mennesker, der udfører et stykke arbejde, som politikerne selv har sat dem til at løse. De udfører funktioner, der er med til at understøtte hele vores velfærdssystem."

Djøf kalder udspil for "løst"

Forslaget om at skære 2.900 årsværk i staten er den del af finansieringen i det finanslovsudspil, som de fire borgerlige partier fremlagde kort før efterårsferien.

Læs også

Det er 1.900 flere årsværk, end SVM-regeringen har foreslået at nedlægge i sit finanslovsudspil.

Besparelsen skal blandt andet finansiere en akutpakke til Kriminalforsorgen og et tilskud til forældre, der hjemmepasser deres børn.

Liberal Alliances finansordfører, Ole Birk Olesen, har tidligere i Altinget kaldt de blå partiers forslag for "moderat og pragmatisk", og han giver ikke meget for fagforeningernes kritik.

"Det tyder på, at de her fagforeninger går rigtig meget op i, hvor mange medlemmer de har ude på de statslige arbejdsplader, og at de går mindre op i, at de arbejdspladser bliver drevet mest effektivt," siger han.

Ifølge LA-ordføreren er det de fire blå partiers opgave at sikre, at borgerne "får mest muligt for de skattekroner, de betaler".

Den blå oppositions krav til finansloven

Liberal Alliance, Danmarksdemokraterne, Konservative og Dansk Folkeparti har dannet fælles front i finanslovsforhandlingerne. Inden de første sættemøder i Finansministeriet, kunne TV 2 præsentere partiernes fælles udspil, der består af fem forslag:

  • Tilskud til forældre i alle kommuner, der vil hjemmepasse eget barn i stedet for at sende dem i vuggestue eller børnehave.
  • Fjernelse af tinglysningsafgift op til for eksempel 500.000 kroner af et boliglån.
  • Fjerne besparelser i Forsvaret.
  • Akutpakke til Kriminalforsorgen på 500 millioner kroner.
  • Fremrykke stigningen i seniorpræmie, der er det beløb, man kan få udbetalt, hvis man arbejder, efter man har nået pensionsalderen.

Alliancen vil finansiere forslagene ved at tilbagerulle antallet af både statslige ansatte og særlige rådgivere, så det lander på niveauet før SVM-regeringen trådte til. Det svarer ifølge partierne til 2.900 årsværk. De vurderer, at forslaget vil frigive én milliard kroner.

En tredje fagforeningsformand, der ønsker at blande sig i debatten, er Djøf-formand Sara Vergo.

Selvom hun ikke vil bruge de samme skarpe ord som kollegaerne i DM og HK-Stat, deler hun de kritiske røster om det nye forslag.

Hun kalder forslaget "et meget løst udspil", der undlader at fortælle, hvilke konkrete opgaver staten ikke længere skal løse.

"Vi har ikke en holdning til, hvor stor den offentlige sektor skal være. Men jeg forventer, at politikerne kan pege på, hvilke opgaver der ikke længere skal løses, når de foreslår at spare så mange årsværk væk. Det er deres ansvar," siger hun.

Det skaber usikkerhed for de ansatte, når de oplever sådan en ringeagt fra politikerne

Camilla Gregersen
Forperson, DM

Ordfører: "Meget besynderligt"

DM-formand Camilla Gregersen har svært ved at se et "fedtlag" i staten, der kan skæres væk. Hun mener derimod, at det er vigtigt at se på balancen mellem opgaver og bemanding.

"De statsansatte har dødhamrende travlt. Vi kan se på vores medlemmer, at de oplever et rigtig stort arbejdspres," siger hun og opfordrer politikerne til at "pakke populismen væk".

"Det skaber usikkerhed for de ansatte, når de oplever sådan en ringeagt fra politikerne," siger hun.

For Ole Birk Olesen er det "meget besynderligt" at være vidne til kritikken fra de tre fagforeninger.

"Besparelser kommer af et udefrakommende pres. Det gælder både i den private og offentlige sektor. I den private sektor er det konkurrerende virksomheder, der skaber presset, men i den offentlige er det nødt til at komme fra Folketinget. Ellers vil man bare blive ved med at ansætte nye medarbejdere," siger han.

Ole Birk Olesen, de tre fagforeninger efterspørger alle, at I bliver mere konkrete. Hvilke opgaver er det, du tænker, der kan fjernes i staten?

"Jeg har ikke et overblik over, hvordan man for eksempel driver Erhvervsstyrelsen eller Socialstyrelsen, så det kan jeg ikke sige."

"Min opgave er at levere det pres, som i den private sektor kommer fra konkurrenterne. Det er en afledningsmanøvre, når man afkræver os, der aldrig har haft vores gang i alle styrelser eller departementer, svar på, hvordan de skal spare."

Alle fire partier bag forslaget har folk med stor politisk erfaring, som har set store dele af den offentlige sektor. Kan du slet ikke nævne ét sted, hvor man kan spare nogle af de 2.900 årsværk?

"Hvis jeg skal komme med ét eksempel, så kan man se på tilsynet med registreringsafgiften. Det kræver enorme udgifter i Skat at kontrollere, om der er pålagt den korrekte registreringsafgift på forhandlerens udgifter ved at forhandle bilen."

Ole Birk Olesen understreger, at det ikke er en del af forslaget at skære i de årsværk, Skat bruger på at føre tilsyn med registreringsafgiften. Det er blot et sted, man ifølge LA-ordføreren kan overveje at se nærmere på.

"Hvis det blev gjort enklere, tror jeg, man ville kunne spare et trecifret antal medarbejdere i Skat," siger han.

Altinget har mandag klokken 09.15 justeret formuleringen: "Hun (Camilla Gregersen, red.) mener derimod, at staten er underbemandet". Den lyder nu: "Hun mener derimod, at det er vigtigt at se på balancen mellem opgaver og bemanding." 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Heidi Juhl Pedersen

Formand, HK Stat
kontorassistent med speciale i offentlig administration, Slagelse Politi

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)

Camilla Gregersen

Formand, DM, næstformand, Akademikerne, medlem, Dataetisk Råd
cand.mag (Roskilde Uni. 2004), MBA (SDU. 2018)









Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024