Klimaaktivister advarer mod Løkke: ”Han har et ret stort troværdighedsproblem”
Den Grønne Ungdomsbevægelse brugte en af de sidste dage inden folketingsvalget på at demonstrere mod Lars Løkke Rasmussens klimapolitik på Christiansborg Slotsplads. Altinget kiggede forbi for at spørge hvorfor.
Andreas Arp
Journalist og redaktørLars Løkke Rasmussen (M) har med sit nye parti Moderaterne igen placeret sig i centrum af dansk politik.
Men ”det er uansvarligt at lægge vores fremtid i hænderne på en fossil politiker i nye klæder,” mener Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Moderaterne fremlagde ellers for nylig et klimaudspil, men det har ikke overbevist de unge klimaaktivister, der fredag valgte at sætte sig ved Rytterstatuen på Christiansborg Slotsplads i 12 lange timer fra klokken 7 om morgenen til klokken 19 om aftenen.
Bevæbnet med tæpper, et par stole og et bord med en grøn og hvid ternet dug sad de klar i håb om, at Løkke kunne finde på at møde op.
Artiklen fortsætter efter opslaget.
Altinget tog forbi for at blive klogere på, hvorfor det så specifikt er Lars Løkke Rasmussen, som aktivisterne har vendt kanonerne mod i valgets absolutte slutfase?
”Det er den nye politiske situation, hvor Moderaterne er kommet ind fra højre og pludselig står til at være kongemager. Nu er de så kommet med et udspil kvart i valgdag, som i sig selv har mange positive hensigter, men som ikke indeholder nogen reduktionstiltag på den korte bane,” siger aktivist Charlie McPhillips, der taler på vegne af de fremmødte, og fortsætter:
”Helt konkret er vi bekymrede fordi, at han ikke støtter op om det 2025-reduktionsmål, som en samlet rød blok har gjort det.”
Hvad får dig til at sige, at han ikke gør det?
"Det står der ikke noget om i udspillet."
Der står, at han bakker op om klimaloven?
"Ja, men det er jo i 2030."
2025-målet er jo skrevet ind i klimaloven?
"Ja, men han støtter ikke op om delmålet i 2025."
Et ret stort troværdighedsproblem
Hvordan ved du det?
"Jeg har ikke set ham støtte op om 50-54 procents-reduktionsmålet."
Men har du set ham tage afstand fra det?
"Nej, det har jeg ikke. Men jeg har ikke set ham tage meget stilling til klimaet."
Er det ikke hårdt at lave en demonstration om, at han ikke vil bakke op om 2025-målet, hvis han ikke har sagt det, men derimod indikeret, at han vil?
"Helt sikkert. Men meget af vores demonstration handler også om, at vi føler, at han har et ret stort troværdighedsproblem. Sidste gang han havde magten, bevarede han ikke blot status quo, han stod for en decideret tilbagegang for den grønne omstilling."
Er hele idéen med de her aktioner og jeres opråb ikke netop at få politikerne til at lytte?
"Jo."
Men er det så ikke bare prisværdigt, at han så nu kommer med et klimaudspil, der trods alt er relativt ambitiøst på flere områder?
"Jo, men vi føler, at han i forvejen har meget at stå til regnskab for."
Konkrete svar
Du siger, at han kommer med et udspil kvart i valgdag, men det er jo heller ikke mange måneder siden, at Socialdemokratiet for eksempel ikke aktivt støttede en CO2-afgift på landbruget. Hvad giver Løkke et større troværdighedsproblem end Mette Frederiksen?
"I al den tid han har haft Det Politiske Mødested og sit nye parti, har der været en klimakrise, men der har ikke været noget på bordet fra ham før nu. Vi har haft så kort tid til at forholde os til det, og når han så i forvejen har et troværdighedsproblem, skylder han flere svar."
Men synes I, at han har et større troværdighedsproblem end mange andre politikere, siden det nu er ham, I demonstrerer mod fem dage før valget?
"Nej, men vi har i snakket med mange af de andre. I valgkampens uge to havde vi en sø-aktion, hvor vi inviterede alle partiledere ud på en tømmerflåde og talte politik. Der deltog mange af partilederne fra den røde blok, men Lars Løkke sendte Lars Arne Christensen, som ikke rigtig kunne udlægge den politiske linje og var meget vævende i sine svar. Vi har brug for nogle konkrete svar fra Lars Løkke."
Sidste gang han havde magten, bevarede han ikke blot status quo, han stod for en decideret tilbagegang for den grønne omstilling.
Charlie McPhillips
Aktivist, Den Grønne Ungdomsbevægelse
Hvad er det for nogle konkrete svar?
"Det er nogle konkrete reduktionstiltag. De tager blandt andet ikke fat i vores infrastruktur og har ikke rigtigt nogle konkrete svar for transportsektoren."
De foreslår, at der i 2035 ikke længere skal anvendes fossile brændsler fra transportsektoren...
"Det er vi også enormt positive over for."
Hvad er problemet så?
"Det er jo ikke fordi, at vi ikke godt kan rose noget af det. Det er også meget dejligt, at de gerne vil have en CO2-afgift på landbruget. Det vil vi gerne rose dem for. Den samtale, vi har inviteret ham ned til i dag, handler ikke nødvendigvis om, at vi bare vil kritisere ham. Det handler mest af alt om, at vi gerne vil have nogle svar på, hvad han gerne vil,” siger Charlie McPhillips.
En åben dialog
Men hvorfor er det, at det lige er Løkke, der skal det lige inden valget og ikke nogle af de andre, der også har siddet med magten de seneste år?
"Det kommer tilbage til det troværdighedsproblem, som han har. Hvis han ender med at sidde med de afgørende mandater, er vi ikke trygge ved, at han kan tage sikker styring for vores fremtid."
Hvem er I så trygge ved? Mette Frederiksen?
"Nej, det er nok snarere SF, Enhedslisten og især Alternativet."
Mette Frederiksen er allerede og vil fortsat gerne være statsminister med det øverste ansvar. Hvis I heller ikke er trygge ved hende, hvorfor er det så Løkke, som I kører kampagne mod nu?
"Det gør vi, fordi der er opstået den her nye politiske situation, hvor han kan sidde med de afgørende mandater."
I deres nye klimaudspil bakker Moderaterne op om klimaloven, de støtter en CO2-afgift på landbruget, de vil gøre den animalske produktion mindre og er heller ikke bange for at klimabelastende fødevarer bliver dyrere. Er det ikke netop et forsøg fra Løkke på at imødekomme jeres utryghed?
"Jo, men vi mener bare, at vi mangler flere svar. Vi inviterer ham som sagt herned for at snakke med ham. Det er en åben dialog."
Ikke den rigtige at spørge
Hvad håber I så, at han gerne vil sige?
"Vi vil gerne, at han fuldbyrdet tilslutter sig 2025-målet på 50-54 procents reduktioner af drivhusgasserne."
Han skal sige det direkte?
"Ja, blandt andet. Vi vil også gerne høre ham tage fat om transportsektoren, som slet ikke er nævnt."
Forslaget med de fossile brændsler er vel et forsøg på at tage fat om transportsektoren?
”Ja, men han forholder sig ikke til udbyggelsen af nye motorveje og privatbilismen, som i 2030 vil stå for 40 procent af vores udledninger. Det er rigtig fint, at han støtter op om 70 procents-målsætningen i 2030, men det er useriøst, hvis han ikke har en plan for, hvordan man reducerer udledningerne fra den sektor, der sammen med landbruget er den mest udledende. Partiet er stiftet midt i en klimakrise. Så må man have nogle konkrete svar,” siger Charlie McPhillips.
Hvad er det for nogle konkrete svar, som de andre partier har for transporten, som han ikke har?
"Øh… Lige når det kommer til transport, er jeg ikke den rigtige at spørge."
Er det så ikke hårdt specifikt at kræve svar fra ham, hvis I ikke umiddelbart kan komme på konkrete svar fra de andre partier?
"Jo, men vi inviterer ham også som en åben invitation. Vi inviterer ham for at få svar og blive klogere. Vi er ikke politikere, vi er aktivister."
Møder med Bæredygtigt Landbrug
Én af jeres aktivister har på Twitter delt et screendump fra et webinar i Det Politiske Mødested med deltagelse af Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer. Med billeder følger teksten "der er vist ingen tvivl om, hvilke interesser der har dikteret Moderaternes nye klimaudspil". Er det ikke lidt en konspiration?
"Det er nok mere en undren."
Men når man skriver, at der vist ingen tvivl er om, hvem der dikterer politikken, insinuerer man så ikke ret kraftigt?
"Jo, og det er helt klart, at vi ikke har belæg for at sige, at der er en direkte sammenhæng. Men man kan se, at Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer i hvert fald har været stærkt involveret i det her projekt på en måde, som de grønne ngo'er ikke har."
Er det ikke okay at mødes med dem?
"Jo selvfølgelig, men Moderaterne har ikke mødtes med os. Vi savner, at vi bliver involveret i lige så høj grad, og det er også det, som vi gerne vil opnå i dag."
Den samtale, vi har inviteret ham ned til i dag, handler ikke nødvendigvis om, at vi bare vil kritisere ham.
Charlie McPhillips
Aktivist, Den Grønne Ungdomsbevægelse
"Vi kan også se, at Jeppe Søe (spidskandidat red.), der er fra Bæredygtigt Landbrug..."
Han er vist ikke fra Bæredygtigt Landbrug...
"Han har været i Bæredygtigt Landbrug."
Arh, han har lavet moderatorjobs for Bæredygtigt Landbrug...
"Han har i hvert fald været tilknyttet Bæredygtigt Landbrug."
Han har jo været tilknyttet mange så...
"Ja, okay. Men de har haft de her møder med Bæredygtigt Landbrug og Landbrug & Fødevarer uden at invitere os ind."
Så det er ok, at de har mødtes med landbruget. Jeres kritik består I, at de ikke vil mødes med jer?
"Ja, 100 procent."
Bakker op om 2025-mål
CO2-afgiften på landbruget møder jo stor modstand fra både Landbrug & Fødevarer og Bæredygtigt Landbrug. De advarer også mod dyrere fødevarer, som Moderaterne er klar til at acceptere. Synes du, at man kan se i partiets udspil, at de har haft møder med de her organisationer?
"Det er meget dejligt, at CO2-afgiften på landbruget har fyldt så meget i valgkampen, men det har virkelig også sat sig i partierne. Det siger også noget om, hvor vinden blæser. Man kan hurtigt ende med at virke som et meget reaktionært parti, hvis man i den her valgkamp siger, at man ikke vil have en CO2-afgift på landbruget."
Så han gør det bare, fordi de andre gør det?
"Ja, det vil jeg tro. Deres andet forslag for fødevaresektoren er, at de i samarbejde med landbruget vil lave en positiv vision for landbruget i en slags treparts-aftale. Det er også lige tilpas fluffy til, at vi stiller os tilfredse,” siger Charlie McPhillips fra Den Grønne Ungdomsbevægelse.
Klimaaktivisterne fik aldrig selskab af Lars Løkke Rasmussen, der fredag måtte aflyse flere interviews på grund af sygdom.
Først på aftenen kiggede kandidat Ellen Emilie (M) dog forbi, oplyser Den Grønne Ungdomsbevægelse på Twitter.
Her bekræftede hun partiets opbakning til klimareduktionsmålet i 2025.
Der er valg til Folketinget tirsdag.